Back to top

Brit húsipar: arccal a börtönök felé

Az Egyesült Királyság húsipara komoly munkaerőválsággal küzd, ezért megoldásként börtönlakókat és a volt elítélteket terveznek alkalmazni, továbbá oktatást is szerveznek a raboknak, hogy szabadulásuk után el tudjanak helyezkedni a húsiparban.

Az Egyesült Királyság ellátási láncára egyre súlyosabb nyomás nehezedik, már a gyorsétteremláncok, például a McDonald's és a Nando's is panaszkodnak, hogy az étlapjukon szereplő termékek készletezésével kapcsolatosan egyre több probléma merül fel.

ipar1.jpg

Fotó: freepik
A Független Hússzállítók Szövetsége (Association of Independent Meat Suppliers, AIMS), amely rendszeres párbeszédet folytat a húsfeldolgozás minden szakaszának érdekeit képviselő szervezetekkel

arra kérte a brit Belügyminisztériumot, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a húsüzemekben megüresedett munkakörök egy részét rabok tölthessék be.

Ez nem új koncepció, mivel az Egyesült Államokban több mint 20 büntetés-végrehajtási intézetben található húsfeldolgozó üzem.

Tony Goodger, az AIMS vezető munkatársa megerősítette, hogy az élelmiszeripar nagy része munkaerő válsággal küzd. Hozzátette: a Belügyminisztérium koncepciója, hogy az Egyesült Királyságban a hazai munkaerőnek kell elsőbbséget élveznie. Bármennyire is keményen próbálkoztunk a munkaerőfelvétel továbbra is kihívást jelent.

Jelenleg az Igazságügyi Minisztériummal folyik az egyeztetés annak részleteiről, hogyan valósítható meg a rabok és a volt elítélteket foglalkoztatása.

ipar.png

Fotó: freepik/illusztráció

Figyelemre méltó, hogy az egyik vezető élelmiszeripari gyártó már fel is vette a kapcsolatot egy börtönnel, hogy rabokat képezzen ki különféle húsipari és feldolgozó szakmákra, hogy szabadulásuk után el tudjanak helyezkedni ebben az iparágban.

Már néhányan beszámoltak arról, hogy a szabadulás után is az élelmiszer-feldolgozó iparban látják a jövőjüket a munkát illetően. Több börtönben is oktatás indult élelmiszerbiztonsági ismeretek témában, ami az alapja a élelmiszeriparban való munkavégzésnek.

Javasolják továbbá az elítélteknek, hogy nézzenek utána a rendelkezésre álló egyéb ingyenes képzéseknek, például az allergénekkel kapcsolatos képzésének és a vákuumcsomagolási oktatásnak, hogy "munkára készen" hagyhassák el a börtönöket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agriland.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszprém megyei tortakészítőket büntetett a NAV

Interneten hirdető és értékesítő tortakészítőknél végeztek ellenőrzést a NAV.

Újgenerációs élelmiszeripari füstaromát fejleszt az M Profood Zrt. Pécsen

A jelenleg alkalmazottaknál hatékonyabb, egészségesebb és változatosabb ízvilágú füstaroma létrehozásába kezd 325 millió forintos fejlesztése révén az élelmiszeripari adalékanyagok előállításával foglalkozó M Profood Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 munkavállalónak nő a fizetése, egyes munkakörökben akár 80 százalékkal - tájékoztatta a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának döntéséről az MTI-t az intézmény sajtóirodája.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.