Back to top

Élelmiszerhiány: döbbenetes adatok érkeztek Nagy-Britanniából

A britek több mint fele tapasztalt élelmiszerhiányt a helyi szupermarketben vagy üzletben az elmúlt hetek során - derült ki a YouGov felméréséből.

A piackutató cég felmérése szerint a brit vásárlók 56 százaléka tapasztalt élelmiszerhiányt, míg 39 százalékuk nem találkozott a problémával, 5 százalékuk pedig nem adott érdemi választ - írja a Napi.hu a The Grocer szakportál cikkére hivatkozva.

A legtöbben Skóciában találkoztak üres polcokkal (67 százalék), de a válaszadók több mint fele (57 százalék) Dél-Angliában is hiányt tapasztalt. Midlandsben, illetve Walesben a válaszadók 55 százaléka tapasztalt készlethiányt a helyi boltokban, míg Észak-Angliában ez az arány 56 százalékra nőtt.

Az élelmiszerhiány a legkevésbé Londont érinti, ahol a helyiek 46 százaléka érzékelte a problémát.

A felmérésben valamivel több mint 3560 felnőtt vett részt. A kutatás szerint többségében az 50 éves vagy annál idősebb korosztályból kerültek ki azok, akik hiányról számoltak be.

Az Egyesült Királyság élelmiszeriparában a teljes ellátási lánc válsággal küzd, amely a vezető kiskereskedőktől kezdve a gyorséttermeken át a kocsmákig mindenkit érint. Nemrég például a Nando's étteremlánc mintegy 50 éttermet volt kénytelen bezárni csirkehiány miatt, miközben országszerte lekerült a shake a McDonald's-éttermek étlapjáról.

A lap rávilágított, hogy a brit élelmiszer-, és italgyártó szektor a talpon maradásért küzd, mivel körülbelül 500 ezer az üres álláshelyek száma. Ám a kormány ezen a héten határozottan elutasította a 12 hónapos, ideiglenes vízumrendszerre vonatkozó javaslatokat, amellyel az iparági szakértők szerint enyhíthetné a krízist.

A munkavállalást érintő szigor ellenére mégis szivárognak a külföldi dolgozók:

mint azt a Napi.hu nemrég megírta, jelenleg az Egyesült Királyságba távozik a legtöbb magyar járművezető, hiszen a százezres nagyságrendű sofőrhiány és az ellátási problémák miatt keresettek lettek. A briteknél már az országon belüli áruszállításban sincs elég sofőr, ezért a fizetéseket felsrófolták, hogy jöjjenek a külföldiek. Ennek következményeként ott már a belföldi szállításban is ugyanannyit fizetnek mint az EU-ban a nemzetközi árufuvarozás területén.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszprém megyei tortakészítőket büntetett a NAV

Interneten hirdető és értékesítő tortakészítőknél végeztek ellenőrzést a NAV.

Tovább apad a Duna: gondot okoz a vízszint a szállításban

Most az őszi kisvizes időszakban vagyunk, az elmúlt évtizedek tapasztalataihoz képest mégsem számít extra mértékűnek a jelenlegi dunai vízállás – tudta meg a kemma.hu az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól (ÉDUVIZIG). A teherhajózás terén viszont problémát jelenthet.

Újgenerációs élelmiszeripari füstaromát fejleszt az M Profood Zrt. Pécsen

A jelenleg alkalmazottaknál hatékonyabb, egészségesebb és változatosabb ízvilágú füstaroma létrehozásába kezd 325 millió forintos fejlesztése révén az élelmiszeripari adalékanyagok előállításával foglalkozó M Profood Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel.

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 munkavállalónak nő a fizetése, egyes munkakörökben akár 80 százalékkal - tájékoztatta a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának döntéséről az MTI-t az intézmény sajtóirodája.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.