0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Élelmiszerhiány: döbbenetes adatok érkeztek Nagy-Britanniából

A britek több mint fele tapasztalt élelmiszerhiányt a helyi szupermarketben vagy üzletben az elmúlt hetek során - derült ki a YouGov felméréséből.

A piackutató cég felmérése szerint a brit vásárlók 56 százaléka tapasztalt élelmiszerhiányt, míg 39 százalékuk nem találkozott a problémával, 5 százalékuk pedig nem adott érdemi választ – írja a Napi.hu a The Grocer szakportál cikkére hivatkozva.

A legtöbben Skóciában találkoztak üres polcokkal (67 százalék), de a válaszadók több mint fele (57 százalék) Dél-Angliában is hiányt tapasztalt. Midlandsben, illetve Walesben a válaszadók 55 százaléka tapasztalt készlethiányt a helyi boltokban, míg Észak-Angliában ez az arány 56 százalékra nőtt.

Az élelmiszerhiány a legkevésbé Londont érinti, ahol a helyiek 46 százaléka érzékelte a problémát.

A felmérésben valamivel több mint 3560 felnőtt vett részt. A kutatás szerint többségében az 50 éves vagy annál idősebb korosztályból kerültek ki azok, akik hiányról számoltak be.

Az Egyesült Királyság élelmiszeriparában a teljes ellátási lánc válsággal küzd, amely a vezető kiskereskedőktől kezdve a gyorséttermeken át a kocsmákig mindenkit érint. Nemrég például a Nando’s étteremlánc mintegy 50 éttermet volt kénytelen bezárni csirkehiány miatt, miközben országszerte lekerült a shake a McDonald’s-éttermek étlapjáról.

A lap rávilágított, hogy a brit élelmiszer-, és italgyártó szektor a talpon maradásért küzd, mivel körülbelül 500 ezer az üres álláshelyek száma. Ám a kormány ezen a héten határozottan elutasította a 12 hónapos, ideiglenes vízumrendszerre vonatkozó javaslatokat, amellyel az iparági szakértők szerint enyhíthetné a krízist.

A munkavállalást érintő szigor ellenére mégis szivárognak a külföldi dolgozók:

mint azt a Napi.hu nemrég megírta, jelenleg az Egyesült Királyságba távozik a legtöbb magyar járművezető, hiszen a százezres nagyságrendű sofőrhiány és az ellátási problémák miatt keresettek lettek. A briteknél már az országon belüli áruszállításban sincs elég sofőr, ezért a fizetéseket felsrófolták, hogy jöjjenek a külföldiek. Ennek következményeként ott már a belföldi szállításban is ugyanannyit fizetnek mint az EU-ban a nemzetközi árufuvarozás területén.

Forrás: Napi.hu