Back to top

Meglepő eredményre jutott a Glasgow-i Egyetem a szúnyogokat vizsgálva

Azok a szúnyogok, amelyek több cukortartlamú tápanyagot fogyasztanak kevéssé terjesztik az olyan veszélyes betegségeket, mint a Zika vagy a Dengue-láz - derül ki a Glasgow-i Egyetem kutatásából.

A kifejlett szúnyogok növényi nektárral táplálkoznak, hogy szénhidrátokhoz jussanak, a nőstény egyedeknek azonban a szaporodáshoz vérre is szükségük van. Ez a sokak által ismert bosszantó "szokás" nem csak idegesítő, hanem veszélyes is lehet, hiszen olyan arbovírusokat terjeszthetnek, mint a Zika, a Dengue-láz, vagy Chikungunya-láz - írja a Napi.hu.

A cukorbevitel és a fertőzőkepésség kapcsolatára egy egyiptomi szúnyogfaj vizsgálatakor derült fény.

Egy bizonyos környezetben előfordult ugyanis, hogy nőstény szúnyogok kizárólag vérrel táplálkoztak, cukrot nem vittek be a szervezetükbe, így pedig jóval fertőzőképesebbé váltak.

Emilie Pondeville az egyetem etnomoloógusa elmondta, hogy a tanulmány azért fontos, mert kimutatta, hogy a cukortáplálás blokkolja az arbovírusok kezdeti fertőzését. Ennek nyomán az sem kizárt, hogy cukorcsalétkek alkalmazásával csökkenteni lehet a betegségek terjedésének sebességét.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

Új körülmények, új megoldások

A zöldfelület-gazdálkodás szakembereit nem csak a klímaváltozás nyomán kialakuló időjárási szélsőségek állítják komoly kihívások elé.

Telhetetlen méhek

A brit városok méhállománya igen nagy iramban növekszik, így lassan kiszorítja a helyi, őshonos méhállományt, amely most már segítségre szorul. „Dinók, robotok és méhek. Nem tudom, miért, de ezek mindenkit lenyűgöznek”, mondja Richard Glassborow, a londoni méhészek egyesületének (London Beekeepers’ Association) elnöke.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Miért lepik el ősszel a pókok otthonainkat?

Újra itt az ősz, a lepkék elrepülnek, a katicabogarak menedéket keresnek és egyre több a pók van a lakásokban… de ezek a rovarok miért változtatják meg viselkedésüket az időjárás változásakor?