0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Meglepő eredményre jutott a Glasgow-i Egyetem a szúnyogokat vizsgálva

Azok a szúnyogok, amelyek több cukortartlamú tápanyagot fogyasztanak kevéssé terjesztik az olyan veszélyes betegségeket, mint a Zika vagy a Dengue-láz - derül ki a Glasgow-i Egyetem kutatásából.

A kifejlett szúnyogok növényi nektárral táplálkoznak, hogy szénhidrátokhoz jussanak, a nőstény egyedeknek azonban a szaporodáshoz vérre is szükségük van. Ez a sokak által ismert bosszantó „szokás” nem csak idegesítő, hanem veszélyes is lehet, hiszen olyan arbovírusokat terjeszthetnek, mint a Zika, a Dengue-láz, vagy Chikungunya-láz – írja a Napi.hu.

A cukorbevitel és a fertőzőkepésség kapcsolatára egy egyiptomi szúnyogfaj vizsgálatakor derült fény.

Egy bizonyos környezetben előfordult ugyanis, hogy nőstény szúnyogok kizárólag vérrel táplálkoztak, cukrot nem vittek be a szervezetükbe, így pedig jóval fertőzőképesebbé váltak.

Emilie Pondeville az egyetem etnomoloógusa elmondta, hogy a tanulmány azért fontos, mert kimutatta, hogy a cukortáplálás blokkolja az arbovírusok kezdeti fertőzését. Ennek nyomán az sem kizárt, hogy cukorcsalétkek alkalmazásával csökkenteni lehet a betegségek terjedésének sebességét.

Forrás: Napi.hu