Back to top

OMÉK már 80. alkalommal

Ötszáznál is több kiállító jelentkezett eddig, de számuk folyamatosan nő. Idén az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum által szervezett OMÉK nem különálló rendezvény lesz, hanem a Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő eseménye. A négynapos seregszemle idején itt lesz az ország legnagyobb termelői piaca, ahol hazai és határon túli gazdák portékáiból válogathatnak a látogatók.

Nagy István, Gulyás Andrea és Ondré Péter az OMÉK beharangozó sajtótájékoztatóján
Fotó: AM/Fekete István
Több mint 80 éves múltból táplálkozik, de a jövőbe tekint az OMÉK, küldetése, megmutatni mindazt, amire a magyar gazdák büszkék lehetnek. Kiváló magyar növény- és állatfajtákat, a magyar gazdák innovációit, és a termékek feldolgozásának korszerű módszereit – mindazt a hagyományt, örökséget, tudást és fejlesztést, mely biztosítja, hogy a magyar lakosság és a külföldi piacok vásárlói megbízható minőségű, kiváló magyar élelmiszereket fogyaszthassanak – hangsúlyozta a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Nagy István.

Az agrárminiszter kiemelte,

a kétévente megrendezendő Kárpát-medencei seregszemle célja bemutatni az agrárium és az élelmiszeripar szereplőit, az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket,

valamint szakmai fórumot biztosítani az ágazat szereplőinek az agrárgazdaság aktuális kérdéseinek megvitatására.

A kétévente megrendezett eseményt minden alkalommal, így idén is megújítják, sőt koncepciójában is változik – azért is, mert az idei OMÉK a Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvénye. Épp ezért szakmai, egy kistermelői pavilonnal, valamint egy őshonos udvarral várják a látogatókat, amely nemcsak a szakmát, hanem az egész társadalmat megmozgatja határinkon innen és túl.

Fotó: mmg archív

A korábbi években folyamatosan nőtt az érdeklődők száma: 2019-ben összesen 85 ezren látogattak ki a 40 ezer négyzetméteren, 700 kiállítóval megrendezett eseményre. Idén pedig a rendezők reményei szerint még ennél is többen tekintik meg a kiállítást, különösen, hogy a jegyek érvényesek mind az OMÉK, mind a vadászati kiállítás látogatására.

A szakmai, E pavilonban bemutatják az Agrárminisztérium szakmai programjait és azok eredményeit.

A fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés áll majd, a kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat pedig borszemináriumi tér várja.

A kistermelői B pavilonban már nem csak a szakmát várják: interaktív foglalkozásokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a hungarikumokkal, kistermelői vásáron és mesterség-bemutatón vehetnek részt, a kisebbeket pedig egy gyermeksziget várja. Az őshonos udvarban pedig mindenki bepillantást nyerhet a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába.

Fotó: mmg archív

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte, hogy az OMÉK a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar seregszemléje és a magyar vidék bemutatkozása a fővárosban, melyen helyet kapnak szakmai és kulturális programok, tematikus rendezvények is. Az elmúlt másfél év megmutatta a magyar vidék erejét. Láthattuk, hogy az nem csupán kultúránk és hagyományaink őrzője, hanem biztonságunk záloga is.

Megtapasztalhattuk ugyanis, hogy még a legnehezebb időszakban is biztonságban volt hazánk élelmiszerellátása.

Az ügyvezető kiemelte, fontos, hogy az OMÉK-on való találkozások, a szakmai fórum mellett láthatóvá tegyék a vidék erejét és széles körben bemutassák, hol tart most a magyar agárirum. Másrészt fogyasztásösztönző kampányaik fontos része a tudatos vásárlásra való figyelemfelhívás és edukáció is, így vadhúsból, halakból készült ételeket és hozzájuk illő borokat is kóstolhatnak majd a látogatók. Emellett receptekkel, praktikákkal is készülnek, hogy a gasztronómiai élményeket megtapasztalva, otthon is el tudják készíteni majd a kiváló ételeket.

Fotó: mmg archív

Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek. Ilyen például az országfásítási program, ami az erdészek, a vadászok, és a méhészek munkáját is segíti. Az OMÉK és az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás is a természetet szerető és értő emberek rendezvénye, így a két rendezvény együtt még tágabb spektrumot ad majd mindabból a minket körülvevő világból, amit fontos megértenünk, értékelnünk és megőriznünk a jövő generációi számára.

Erről Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója beszélt, hangsúlyozva, hogy a szeptember 25-én nyíló „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, akárcsak az OMÉK, a körülöttünk lévő világ értékeinek fontosságáról, megőrzéséről és hasznosításáról szól.

A mostani egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hiszen együtt valósul meg két ilyen nagyszabású rendezvény, amelyek mindegyike látogatható a világkiállításra érvényes belépőjeggyel.

Fotó: mmg archív
A rendezők célja, hogy a vadászokhoz, erdészekhez, gazdálkodókhoz hasonlóan a városi emberek is megérezzék: ők is a természet részei. Ahogy azt Gulyás Andrea kiemelte, az OMÉK-on és a világkiállításon párhuzamosan mutatnak be kapcsolódó projekteket, így az országfásítási programot és ezzel összhangban az emlékerdő-telepítési programot, amelyben a 22 állami erdőgazdaság egy-egy hektár erdőt telepített országszerte a világkiállítás emlékére. Minkét program hozzájárul ugyanis ahhoz, hogy 2030-ra hazánk 27 százalékát erdő borítsa.

A világhírű magyar vadgazdálkodás egyik pozitív hozadéka az az erdőről-mezőről származó gasztronómiai alapanyag-sokszínűség, amelyet a világkiállításon is bemutatnak majd.

Már csak azért is, mert 1971-ben az ugyancsak hazánkban rendezett Első Vadászati Világkiállítás után mérhetően megnőtt a hazai vadhúsfogyasztás.

Ahogy arról Gulyás Andrea a magyarmezogazdasag.hu-nak beszámolt, október 4-én állatvédelmi napot tartanak gyerekeknek, ahol egyebek mellett arról is szólnak, hogy többet ártanak a vadállatok etetésével, mint ha sorsukra hagynák őket, mert ezeket az állatokat már nem lehet visszavadítani. Arra hívják majd fel a figyelmet, hogy ha valaki például elhagyott kölyköt lát, hívjon szakembereket az állat megmentésére.

Fotó: mmg archív

A vadászati világkiállítás 20 napja alatt hazai és nemzetközi szakmai konferenciák mellett többek közt szórakoztató kutyás bemutatók, gasztropasszázs, kulturális fesztivál, családbarát, lovas és interaktív programok is várják a látogatókat a HUNGEXPO mellett még több budapesti, valamint vidéki helyszínen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Vendégház a Börzsöny szívében

Aki igazán eldugott, vagy éppen izgalmas erdei tájat keres, a Börzsönyben mindkettőt megtalálja. Jó kiindulópont a bakancsos túrákhoz az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének Tóvik vendégháza a Magas-Börzsöny kapujában. Az exkluzív kialakítású épületegyüttes a fővárosból alig egy órányi utazással elérhető, házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.

Tudásmegosztás a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság fejlesztéséért

Az Európai Unió Agrárkutatás Állandó Bizottságának az Agrár Tudás- és - Innovációs Rendszer megerősítéséért létrehozott Stratégiai Munkacsoportja 2021. szeptember 14-15. között tartotta 5. mandátumának nyolcadik, online ülését. A kétnapos esemény házigazdája, a munkacsoport társelnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára volt.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.