0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Természetgazdálkodás csak fenntartható vadászattal lehetséges

Nádasdladányban, a Nádasdy-kastélyban tartották szeptember 3-án az Országos Magyar Vadászati Védegylet 140. jubileumi ünnepségét. A kastély építtetője, Nádasdy Ferenc szorgalmazta az OMVV megalapítását, majd ezt követően őt választották meg a szervezet első elnökének. Az emlékülésen Semjén Zsolt a védegylet jelenlegi elnöke a hamarosan megnyíló vadászati világkiállítás fő üzenetét is ismertette.

Kiemelte a magyar vadászati hagyományok bemutatását, valamint a fenntartható vadászat legitimitásának bizonyítását, amely nélkül nincs természetgazdálkodás, sem erdő-, mező- és vadgazdálkodás.

Minden bizonnyal, ha a világkiállítás ideje alatt észérvekkel és logikusan alátámasztják a vadászat szerepének fontosságát a gasztronómiától kezdve a vadászkultúráig bezárólag, akkor Magyarországról kiindulva az egész világ megkísérli bizonyítani a fenntartható vadászat legitimitását, vélte a miniszterelnök-helyettes és az OMVV elnöke.

A védegylet elmúlt tíz évéről is beszámolt, ez idő két fő célt tűztek ki: a fegyvertörvény és a vadászati törvény megalkotását úgy, hogy azok megfeleljenek a XXI. századi társadalmi elvárásoknak.

Itt megemlítendő a korábbi fegyvertörvény észszerűtlensége, amit napjainkra olyan fegyvertörvénnyé módosítottak, melyben a fegyvertartási engedély nem jár le, és miután megszerzésre került, csak időszakos orvosi vizsgálathoz kötötték megújítását.

Az újraalkotott hazai vadászati törvényt Semjén Zsolt a világ legjobb vadászati törvényének nevezte.

Ezen belül is kiemelte a húszéves haszonbérlet, a 3000 hektáros minimum vadgazdálkodási területnagyság törvénybe foglalását, illetve a trófeabírálat visszaállítását.   

Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos múltidéző beszédében Nádasdy Ferencet méltatta, aki miután létrehozta a védegyletet, maga sem gondolta volna, hogy a vadászati ágazatban milyen hagyományőrző és fontos civil szervezetet indít újára. Mint fogalmaz, a védegylet sohasem volt politikai szervezet, ellenben a mai napig hagyományőrző szerepet tölt be annak ellenére, hogy megalapulását követően politikailag nem volt egyetértés bizonyos kérdésekben.

A világkiállításról elmondta, egy missziót teljesít, ugyanis az „Egy a Természettel” szlogen arra utal, hogy miután a XXI. században több oldalról is támadás éri a vadászatot, amelyek nem politikai, hanem természetvédelmi és környezetvédelmi eredetűek, ezek a szervezetek az embert, így a vadászokat is ki akarják tiltani a természetből, noha a vadászok felelősséget vállalnak a vadállomány és a természet megóvásában, vagyis egyek a természettel.

A rendezvényen 98 ország képviselteti magát állatvédőkkel, környezetvédőkkel és civil szervezetekkel együtt, akikkel értelmes és értékes párbeszédet kíván folytatni a vadgazdálkodási ágazat.

Beszédének végén erős véleménynyilvánítást tett, melyben elmondta, hogy a vadászok az utolsó órákban vannak érveik hangsúlyozásában, ugyanis „öt éven belül megpróbálják eltakarítani a vadásztársadalmat a Föld színéről, mert Nyugat-Európában nincs helye tradíciónak, kultúrának, szakmai szempontoknak sem” – mondja a kormánybiztos.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu