Back to top

Karácsonyfából is a helyit

Nyár végén még kevesen gondolnak a karácsonyfára, a kereskedőknek azonban már készülniük kell. A németországi karácsonyfa-termelők szövetségének (BWS) közelmúltban közzétett felméréséből az derül ki, hogy a fogyasztók körében a régióban, környezetbarát módon termesztett karácsonyfák népszerűsége növekszik, a műfenyők iránti érdeklődés pedig szinten maradt.

Ez az irányzat kiszámíthatóbb és magasabb árakat eredményezhet mind a termelők, mind a kereskedők számára. Nem csupán az értékesítési adatok, hanem a BWS által végzett online felmérés eredményei szerint is növekedett a karácsonyfa népszerűsége 2020-ban, miközben a műfenyők divatirányzata megtorpant, fogalmazott Saskia Blümel, a BWS ügyvezető igazgatója.

Ugyanakkor fontos fenntartani, és megfelelő marketinggel tovább bővíteni ezt a kedvező változást, tette hozzá.

A karácsonyfákra vonatkozó vásárlási és használati szokásokat firtató felmérésben több mint ezer 18-69 év közötti vásárló vett részt. A válaszadók többsége számára a karácsonyfa-állítás fontos hagyomány, és 93%-uk idén sem szeretne lemondani róla.

Nordmann a nyerő

A 2020-ban felállított karácsonyfák 80%-a Abies nordmanniana volt. Ez az arány 5%-kal nagyobb, mint egy évvel korábban. Mindeközben a lucfenyő részesedése 15-ről 10%-ra csökkent. A műfenyők népszerűsége ugyan nem esett vissza, de megállt, a megkérdezettek 23%-a ezt választotta 2020-ban. A fenyőfák nagy részét kisebb áru­soknál vásárolták meg tavaly, amíg 2018-ban a megkérdezettek 29, addig tavaly 40%-a választotta ezt az értékesítési csatornát. A vásárlók 23%-a közvetlenül termelőtől, 18%-a pedig bar­kácsáruházban szerezte be a fenyőfát. Interneten a megkérdezettek 4%-a rendelt.

Tavaly a vevők pontosabb tájékoztatást kértek arról, hogy honnan származik a kiszemelt fa, és jobban érdeklődtek a termesztés körülményeiről is.

Sokan a karácsonyfa vásárlását családi kirándulással kötötték össze, ami nagyon előnyös a gazdák számára is, hiszen így a fogyasztókban valós kép alakul ki arról, hogy mennyi munka- és időráfordítás kell egy formás fenyőfa felneveléséhez.

Ahogy a helyben termelt fák népszerűsége, úgy a második fa felállítása is egyre gyakoribb Németországban. Amíg 2018-ban csupán 3, addig tavaly a megkérdezettek 9%-a állított fel két karácsonyfát az otthonában.

A fák döntő többségét tavaly advent második és harmadik hétvégéjén értékesítették, ebből a szakemberek arra következtetnek, hogy a járvány miatt sok fogyasztó díszítette fel jóval hamarabb a karácsonyfáját, mint a korábbi években.

A karácsonyfák minősége tavaly különösen jó volt; a megkérdezettek mindössze 1%-a volt vele elégedetlen.

Ám megfigyelhető, hogy mind több vásárló igényli a regionális, fenntartható gazdálkodásból származó karácsonyfát. Bár az iparág már sokat tett ennek a vásárlói igénynek a kielégítésére, a szakszerű kommunikáción még dolgozni kell. A BWS felméréséből az is kiderült, hogy a tagok a nagykereskedelmi árakat 2020-ban stabilnak találták. A kiskereskedelmi árakkal kapcsolatban a felmérésben részt vevők 40%-a arról számolt be, hogy a járvány miatt a fogyasztók elfogadták az áremelést, amit elsősorban a csemeték drágulása okozott.

Észak-Rajna-Vesztfáliában található az egyik legnagyobb karácsonyfater­melő terület Európában. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tavasz és nyár kihívást jelentett a termelők számára, a szélsőséges időjárás megnehezítette a munkájukat. Pontosan a fő növekedési időszakban érkezett heves esőzések, jégesők és éjszakai fagyok, majd a hosszú aszályos időszakok megnövelték a termelés kockázatát, de szerencsére nagy kiesésről nem érkezett hír, a gazdák bizakodóak.

A helyi termelők szerint az elültetett fáknak 20-30%-a olyan mértékben sérülhet a szélsőséges időjárás miatt, hogy már nem, vagy csak lényegesen később értékesíthető.

Ez is lehet fenntartható

Méretüktől függően a karácsonyfák átlagosan kilenc és tizenkét év alatt lesznek vágásérettek. A legtöbb munka júniusban és júliusban, a fenyőfa intenzív növekedési időszakában van. A fiatal hajtásokat ilyenkor vissza kell vágni, a hiányzó ágak miatti réseket pedig el kell fedni egy hajtásszabályozóval: ennek a segítségével a meglévő ágak sűrűbben növekednek. Ellenőrzik a csúcshajtásokat is, és amelyik növénynél esetleg sérült vagy hiányzik, ott egy oldalsó haj-tás megtámasztásával és irányításával helyettesítik. A tökéletes minőség érdekében mindezeket a munkákat kézzel végzik.

A gazdaságok közül – igazodva a fogyasztók környezetbarát és vegyszermentes termesztés iránti igényéhez – sokan igyekeznek a lehető legtermészetesebb ökoszisztémát megteremteni az ültetvényekben:

méhlegelő virágos felületeket alakítanak ki, mester­séges fészkeket, költőodúkat és rovarhoteleket helyeznek el.

A karácsony­fa-termelők egyébként több különböző csatornán keresztül is kommunikálják a természetes körülmények között termesztett karácsonyfák előnyeit. Az átláthatóság, a nyomon követhetőség és a fenntarthatóság biztosításával igyekeznek új vásárlókat ösztönözni a karácsonyfa-állításra. Emellett az emberek figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a fenntartható módon termesztett fenyő megvásárlásával egyszerre járulnak hozzá a helyi gazdák megél­hetéséhez, valamint a környezetvédelemhez.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/35 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat, ugyanis számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányairól - közölte a hivatal az MTI-vel.

Új típusú oktatási szemlélet

A szakmák Európa-, illetve világbajnokságának nevezett EuroSkills és WorldSkills versenyek az elmúlt négy évben átírták a parképítő középiskolai képzést.

Minikivi-ültetvény akár száz évre

Van Dabason egy rendhagyó ültetvény, amelyet hazánkban különlegességnek számító gyümölcsből, minikiviből hoztak létre öt évvel ezelőtt. E növény annak ellenére nem terjedt el a Kárpát-medencében, hogy megfelelő hozzá az éghajlat. Dabason is sok kísérletezés kellett a megvalósításig, mert a minikivi termesztésének szinte nincs szakirodalma.

Drágább lesz a dísznövény, árat emelnek a kertészetek

Mélyebben a zsebébe kell nyúlniuk azoknak, akik valamilyen fával, cserjével szeretnék beültetni kertjüket, vagy otthonuk belső terét tennék komfortosabbá egy-egy dísznövénnyel. Az energiapiaci válság ugyanis a kertészeteket sem kerülte el, a dísznövényneveléssel foglakozó vállalkozások költségei pedig alaposan megugrottak az elmúlt hetekben.

Bécs is zöldít

Annak érdekében, hogy az osztrák főváros minél sikeresebben megvalósíthassa klímavédelmi céljait, az erre irányuló intézkedéseket klímavédelmi igazgató irányítja a városházán. Ezen kívül készül hamarosan elkészül Bécs klímavédelmi menetrendje is. Hangsúlyt helyeznek a fűtéskorszerűsítésre, a hőszigetek megszüntetésére és mintegy 25 ezer fát ültetnek.

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.