Ez az irányzat kiszámíthatóbb és magasabb árakat eredményezhet mind a termelők, mind a kereskedők számára. Nem csupán az értékesítési adatok, hanem a BWS által végzett online felmérés eredményei szerint is növekedett a karácsonyfa népszerűsége 2020-ban, miközben a műfenyők divatirányzata megtorpant, fogalmazott Saskia Blümel, a BWS ügyvezető igazgatója.
A karácsonyfákra vonatkozó vásárlási és használati szokásokat firtató felmérésben több mint ezer 18-69 év közötti vásárló vett részt. A válaszadók többsége számára a karácsonyfa-állítás fontos hagyomány, és 93%-uk idén sem szeretne lemondani róla.
Nordmann a nyerő
A 2020-ban felállított karácsonyfák 80%-a Abies nordmanniana volt. Ez az arány 5%-kal nagyobb, mint egy évvel korábban. Mindeközben a lucfenyő részesedése 15-ről 10%-ra csökkent. A műfenyők népszerűsége ugyan nem esett vissza, de megállt, a megkérdezettek 23%-a ezt választotta 2020-ban. A fenyőfák nagy részét kisebb árusoknál vásárolták meg tavaly, amíg 2018-ban a megkérdezettek 29, addig tavaly 40%-a választotta ezt az értékesítési csatornát. A vásárlók 23%-a közvetlenül termelőtől, 18%-a pedig barkácsáruházban szerezte be a fenyőfát. Interneten a megkérdezettek 4%-a rendelt.
Sokan a karácsonyfa vásárlását családi kirándulással kötötték össze, ami nagyon előnyös a gazdák számára is, hiszen így a fogyasztókban valós kép alakul ki arról, hogy mennyi munka- és időráfordítás kell egy formás fenyőfa felneveléséhez.
Ahogy a helyben termelt fák népszerűsége, úgy a második fa felállítása is egyre gyakoribb Németországban. Amíg 2018-ban csupán 3, addig tavaly a megkérdezettek 9%-a állított fel két karácsonyfát az otthonában.
A fák döntő többségét tavaly advent második és harmadik hétvégéjén értékesítették, ebből a szakemberek arra következtetnek, hogy a járvány miatt sok fogyasztó díszítette fel jóval hamarabb a karácsonyfáját, mint a korábbi években.
Ám megfigyelhető, hogy mind több vásárló igényli a regionális, fenntartható gazdálkodásból származó karácsonyfát. Bár az iparág már sokat tett ennek a vásárlói igénynek a kielégítésére, a szakszerű kommunikáción még dolgozni kell. A BWS felméréséből az is kiderült, hogy a tagok a nagykereskedelmi árakat 2020-ban stabilnak találták. A kiskereskedelmi árakkal kapcsolatban a felmérésben részt vevők 40%-a arról számolt be, hogy a járvány miatt a fogyasztók elfogadták az áremelést, amit elsősorban a csemeték drágulása okozott.
Észak-Rajna-Vesztfáliában található az egyik legnagyobb karácsonyfatermelő terület Európában. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tavasz és nyár kihívást jelentett a termelők számára, a szélsőséges időjárás megnehezítette a munkájukat. Pontosan a fő növekedési időszakban érkezett heves esőzések, jégesők és éjszakai fagyok, majd a hosszú aszályos időszakok megnövelték a termelés kockázatát, de szerencsére nagy kiesésről nem érkezett hír, a gazdák bizakodóak.
Ez is lehet fenntartható
Méretüktől függően a karácsonyfák átlagosan kilenc és tizenkét év alatt lesznek vágásérettek. A legtöbb munka júniusban és júliusban, a fenyőfa intenzív növekedési időszakában van. A fiatal hajtásokat ilyenkor vissza kell vágni, a hiányzó ágak miatti réseket pedig el kell fedni egy hajtásszabályozóval: ennek a segítségével a meglévő ágak sűrűbben növekednek. Ellenőrzik a csúcshajtásokat is, és amelyik növénynél esetleg sérült vagy hiányzik, ott egy oldalsó haj-tás megtámasztásával és irányításával helyettesítik. A tökéletes minőség érdekében mindezeket a munkákat kézzel végzik.
A gazdaságok közül – igazodva a fogyasztók környezetbarát és vegyszermentes termesztés iránti igényéhez – sokan igyekeznek a lehető legtermészetesebb ökoszisztémát megteremteni az ültetvényekben:
A karácsonyfa-termelők egyébként több különböző csatornán keresztül is kommunikálják a természetes körülmények között termesztett karácsonyfák előnyeit. Az átláthatóság, a nyomon követhetőség és a fenntarthatóság biztosításával igyekeznek új vásárlókat ösztönözni a karácsonyfa-állításra. Emellett az emberek figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a fenntartható módon termesztett fenyő megvásárlásával egyszerre járulnak hozzá a helyi gazdák megélhetéséhez, valamint a környezetvédelemhez.