Back to top

Portugál arany

Mint arról már az augusztusi Pegazusban röviden hírt adtunk, ifj. Szuhai Gyula fantasztikus lovaglással, az összevetéssel együtt hat hibátlan pályával lett gyermek Európa-bajnok díjugratásban. Édesapja, az ugyancsak sikeres díjugrató lovas Szuhai Gyula a fia győztes körét videózva meghatottan mondta, hogy ezért már érdemes volt élni.

Elsőként Szotyori Nagy Kristófot, a Díjugrató Szakág elnökét kérdeztük az idei korosztályos Ebről, hogy ő milyennek látta a magyar lovasok teljesítményét.

Azért vártuk ezt az Európa-bajnokságot, mert a 2020-as évben elmaradt, nem volt nagyon nemzetközi verseny sem, nemhogy kontinensviadal. Jó előjelekkel indultunk, hiszen lovasaink Ausztriában, Szlovákiában és Bulgáriában is részt vettek különböző korosztályok Nemzetek Díjában és látszott az, hogy az idei évben vannak ütőképes párosaink. Nagyon kevés nemzet tudott minden korosztályban teljes csapattal indulni, azt lehet mondani, hogy csak a legerősebb díjugrató nemzetekhez tartozó országok küldtek lovasokat. Nehezítette a helyzetet, hogy a versenyhelyszín messze volt, nekünk 3500 kilométert kellett utaznunk a Portugália déli csücskén fekvő Villamourába, amely az út hosszúsága mellett nagy anyagi terhet is rótt ránk.

A fiatal lovas kategóriában, amely közelít a felnőtt szinthez, korábban alig volt egyéni indulónk, talán egyszer voltunk tizedikek, most pedig hetedik lett a csapat, és az összes indulónk a mezőny első felében végzett.

Azt gondolom, hogy ez a jövőre nézve a felnőtt korosztályt tekintve is óriási pozitívum, hiszen volt most ott öt olyan lovasunk, akik nagyon jól helytálltak.

Az ifjúsági korosztályban azt vártuk, hogy a lovasaink teljesítsék a pályát, itt Tóth Balázst emelném ki, aki szépen lelovagolta az összes pályát és ő is a középmezőnyben végzett.

A gyermek korosztály az, amiben nagyon eredményesek voltunk, és 2008 óta azt lehet mondani, hogy mindig az élmezőnyben vagyunk – Burucs Barna egyéniben ezüstérmes volt, Weinhardt Virág egyéniben ezüst-, majd aranyérmes, és csapatban is szereztünk bronzérmet is, jó párszor voltunk az első öt-hat csapatban, döntős lovasaink voltak. Én titkon nagyon reménykedtem abban, hogy érmet tudunk elhozni csapatban. Minimális kis hibácskák becsúsztak a csapatversenyben, így tizenkilenc csapatból a hetedik helyen végeztünk, ami jó eredmény, de mindent felülmúl az a siker, hogy ifj. Szuhai Gyula Perthy Jacksonnal öt pályát és egy összevetést le tudott hibátlanul lovagolni és az összevetésben a leggyorsabb hibátlan volt. Ehhez persze az is kell, hogy tizennégy éves kora ellenére már négy éve versenyez, és az elmúlt két évben nagyon jó pályákat lovagol magas akadályokon.

Megvolt a rutinja, megvolt a hideg feje és a szerencse is velünk volt, ez hozta meg, hogy 2021-ben van egy egyéni Európa-bajnokunk díjugratásban.

Kiemelem ifj. Kövy András szövetségi kapitány munkáját, aki összefogja, irányítja ezt a hatalmas számú lovast, lovat. Emellett nagyon fontos az edzők szerepe, hiszen azok az edzők, akik erre a szintre eljutnak a tanítványaikkal, összehangolt munkát végeznek. Idén különösen jó hangulatban és egységben tudtak dolgozni az Európa-bajnokságon is. Kellett a sikerhez, hogy érezzék egymást az edzők és a szövetségi kapitány, valamint nem elhanyagolható módon a szülők, akik felül tudtak kerekedni az önös érdekeken, nem csak szurkoltak a csapatverseny és az egyéni számok alatt, hanem tettek is érte. A díjugratás objektív sport, ami nagy szerencse, egy-másfél perc alatt születnek a teljesítmények, melynek eredményeként a magyar díjug­rató­sport egy Európa-bajnoki aranyéremmel, két nagyszerű csapat hetedik helyezéssel remek évet tudhat most már maga mögött nemzetközi szinten, ez ad erőt a következő évekre.

A „friss” bajnokot, ifj. Szuhai Gyulát kérdeztük a vil­lamourai korosztályos kontinensviadalról.

Egy 2019-es beszélgetésünk során azt mondtad, az egyik legnagyobb célod az Eb-n való sikeres szereplés. Számítottál ekkora sikerre? Milyen ambíciókkal indultál el Portugáliába, hogyan viselte a lovad a hosszú utat, hogyan akklimatizálódott?

Ekkora sikerre még álmomban sem gondoltam.

Reálisan elsősorban a döntőbe szerettem volna bejutni. Ambíciókkal mindig fel vagyok töltődve, hisz rengeteg versenyen veszek sikeresen részt az egész szezonban. Annak ellenére, hogy a lovam egy fedezőmén, nagyon nyugodt természetű és nagyon jól viseli az utazást. Emellett nagyon jól megtervezett utunk volt – a Horse Trans Cargóval, Európa legjobb erre szakosodott cégével, három pihenőhellyel utaztattunk a lovainkat dr. Béni Dániel és dr. Jármy Miklós állatorvosok kíséretében. Sokan félnek a portugáliai melegtől, de az óceán légáramlása miatt ott még a 40 fok is elviselhetőbb, mint itthon a 30. Megpróbáltuk megadni a lovam számára a megfelelő vitaminokat, elektrolitot, a legjobb tápot, hogy a kondija a legmegfelelőbb legyen ehhez a megterheléshez.

Milyen volt a versenyhelyszín, a szervezés, a lovak szálláshelye?

Ekkora eredmény után egy rossz szavam sem lehet a helyszínre, de egyébként is Villamoura világhírű a minden évben megszervezett Atlantic Tourról.

Mióta lovagolod Perthy Jacksont, hogyan és honnan került hozzád? Milyen jellem, mik az erősségei, gyengeségei? Van esetleg különleges tulajdonsága, furcsa szokása?

Perthy Jackson 2012-es születésű mén, apja a világhírű Casall ASK, aki Európa-bajnokságon, világbajnokságon, és olimpián is volt helyezett Rolf-Göran Bengtssonnal. Anyai nagyapja pedig a legendás Otto Becker által lovagolt Dobel’s Cento. Centóról is elmondhatóak ugyanezek. Ő is szintén részt vett Európa-bajnokságon, világbajnokságon és olimpiai helyezett, emellett számtalan Nemzetek Díjában győzött a német válogatottban. Tehát Perthy Jacksonra igaz a magyar közmondás, hogy a genetika nem hazudik, véleményem szerint ő az ország egyik legígéretesebb fedezőménje.

Idén tavasszal kezdtem lovagolni, ötéves kora óta édesapám versenyez vele. Apukám képezte ki nekem és adta át a sikeres versenyzésünk érdekében.

Az erősségei közé tartozik, hogy nagyon kiegyensúlyozott, óvatos, precíz. Egy igazi bajnok ló!

Különleges tulajdonsága, hogy nem engedi magát futószárazni, mindig visszafelé megfordul. Furcsa szokása, hogy szabad téren nem mindig hagy felülni a hátára, olyankor be kell vinni az istállóba, ott megengedi.

Milyen volt az idei mezőny, kik voltak a legnagyobb ellenfeleid? Hogy szerepelt a magyar csapat, milyen volt a csapatösszetartás?

Mint minden évben, az idei mezőny is nehéz volt. Itt Európa legjobbjai vannak. A legnagyobb ellenfeleim azok voltak, akik ugyanúgy, mint én, az öt hibátlannal bekerültek az összevetésbe. Csapatversenyben a hetedik helyen végeztünk, egy hajszál választott el minket, hogy a második helyért összevetést lovagoljunk.

A csapatösszetartásról röviden annyit, hogy a sok együtt lovagolt Nemzetek Díja verseny alatt egy családdá kovácsolódtunk össze.

Fantasztikus teljesítménnyel lettél bajnok, minden pályád hibátlan volt! Ezt a teljesítményt csak rendkívül hideg fejjel, százszázalékosan a feladatra koncentrálva lehet elérni. Mi segít neked ebben, hogy semmi nem tud kizökkenteni? Nem éreztél nyomást, ahogy közeledett a döntő?

Rengeteget segített nekem a családi hátterem, apukám és az edzőim szakmai tudása. Nem gondolkoztam nagyon messzire, mindig csak az adott pálya százszázalékos teljesítésére koncentráltam. A döntő közeledtével nem nőt rajtam a teher, hanem egyre könnyebb volt, mert minden pálya után egyre jobb helyezést értem el, és én már azoknak is nagyon örültem.

Milyen érzés volt a dobogó legfelső fokán hallgatni a magyar himnuszt, majd körbelovagolni a pályán?

Ez az első kérdés, amire nem tudok válaszolni.

Ezt szavakban nem lehet kifejezni.

Ez egy álom, még a mai napig is egy álom.

Mik a terveid még az idei szezonra, mire készülsz most, hogyan tekintesz a jövő évre?

A legfőbb tervem a szeptemberben rendezett magyar bajnokságon való jó szereplés, jövőre pedig nagy lépés lesz az életemben, hogy a gyerek kategóriából fellépek az ifjúságiba, ami jóval nehezebb mindenki számára, de lesz rá négy évem, hogy belerázódjak.

Még egyszer köszönöm mindenkinek a gratulációját, támogatását, segítségét. Ígérem, nem élek vissza a bizalmatokkal. Sok sikert és jó egészséget kívánok barátaimnak és sporttársaimnak!

MMG Direkt

A Mátrai borvidék egyik gyöngyszeme a Sol Montis Borászat. A tulajdonosok a Kovács család, ahol apáról lányára száll a borászmesterség. Kovács László főborászként a szőlőtermesztést és borkészítést felügyeli, míg lánya, Kovács Zita a cég zavartalan működéséért, az értékesítésért és marketingért felel. 110 hektárt művelnek, üzemük befogadóképessége 5000 hektoliter, céljuk pedig a hazai és európai fogyasztók kiszolgálása. A generációváltás nem egyszerű folyamat és nem is mehet egyik napról a másikra. Erről a nehéz és váratlan fordulatokkal teli útról beszélget a Sol Montis Borászat két tulajdonosával Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója.

MMG - Direkt | Ahol a Nap és a hegy összeér – Generációváltók | A Sol Montis Borászat tulajdonosai

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Erről pletykáltak a patások Bábolnán

A Bábolnai Gazdanapok idején nagy volt a nyüzsgés a bábolnai ménesbirtokon és ezt az ott élő lovak is észrevettek. A rájuk is szegeződő nagy figyelem kapcsán arról beszélnek egymás között, milyen lovakkal kapcsolatos rekordok vannak a világban… Kihallgattunk néhány lovakkal kapcsolatos sztárhírt...

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Ha az állat viselkedése problémás - Sokszor a gazdának kell változni

Kutat, lovat tenyészt és foglalkozik állatpszichológiával. Ausztriában bejegyzett arab telivér fajta tenyésztő, és a lovas katonai hagyomány­őrzést gyakorolja a pusztai nomádtól az 1848-as huszárig. Kriston Csigás Zoltánnál jártunk.

Lóerők bűvöletében Bábolnán

A lélegzetelállító lovasbemutatóktól a precíziós gazdálkodásban használható drónokig mindent látni lehetett a 34. Bábolnai Gazdanapokon, ami a mezőgazdaságban hagyományos érték vagy éppen újdonsága miatt érdekes.

Lovasa nélkül tért haza a ló

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok ménesudvara a Bábolnai Gazdanapok ideje alatt minden évben megnyitja kapuit a nagyközönség előtt hogy bemutassák az ott végzett munkát és annak eredményeit. A vendégek idegenvezető segítségével ismerhetik meg a ménesudvar nevezetességeit az arab ménes istállóit, a fedett lovardát.

Elismerések a Bábolnai Gazdanapok alkalmából

A Bábolnai Gazdanapok történetében hagyomány, hogy átadjuk a Magyar Mezőgazdaság Kft szakmai díjait a kiállítás legjobbjai számára.