Back to top

A málna piaca

Szerbia a legnagyobb málnatermelő Európában, Lengyelország pedig az Európai Unió legnagyobb málnatermelőjévé fejlődött az utóbbi években. Friss málnát Spanyolország ad el legtöbbet az unió piacán, fagyasztott málnából pedig Lengyelország. Hazánkban fokozatosan zsugorodik a málna termőterülete.

A szerbiai statisztikai hivatal júliusi jelentése szerint az országban a málnatermés 26,5%-kal emelkedhet az idén az előző évihez képest. Lengyelországban a termőterület 27-30 ezer hektár, a termés 76 és 130 ezer tonna között alakult az elmúlt években.

Szakértők szerint az idén a kedvezőtlen időjárási viszonyok hátráltatták a málna érését az országban.

Spanyolországban a tavaszi fagyok miatt kevesebb málnára számítanak. Huelva tartományban a málna termőterülete 10%-kal, 2070 hektárra csökkent, a termés 46,5 ezer tonnát tehet ki, ami 4,3%-kal marad el az előző szezonhoz képest.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az unió frissmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a behozatal 3%-kal 40,4 ezer tonnára nőtt, a kivitel 9%-kal, 27,6 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. A Marokkóból származó friss málna mennyisége 10%-kal, 35,4 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. Az idei első öt hónapban viszont a marokkói behozatal 14%-kal, 19,8 ezer tonnára csökkent.

Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmálna-exportőr Lengyelország, a legtöbbet vásárló pedig Németország.

A közösség fagyasztottmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt tavaly: a behozatal 114,2 ezer tonnát, míg a kivitel 18,7 ezer tonnát tett ki. Az unió legnagyobb fagyasztottmálna-be­szállítója Szerbia volt, ahonnan 75,9 ezer tonna érkezett 2020-ban.

A KSH adatai szerint 1500 hektáron termesztettek málnát Magyarországon az ezredforduló idején. Azóta a málna termőterülete folyamatosan csökken. Ugyancsak KSH-adatok szerint 253 hektárról 492 tonna málnát takarítottak be 2020-ban, ami 56%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a friss málnából (döntően Spanyolországból és Németországból) 20%-kal kevesebb, 369 tonna érkezett, a kivitele azonban nem érte el az 1 tonnát (-60%). Az év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 6%-kal, 187 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint a fagyasztott málna behozatala 10%-kal, 2,76 ezer tonnára, a kivitele 13%-kal 1,19 ezer tonnára nőtt 2020-ban az előző évihez képest.

Az idei első öt hónapban a termék importja 44%-kal, 799 tonnára, a kivitele 55%-kal, 275 tonnára esett vissza az előző év hasonló időszakához képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 24. héten jelent meg a kínálatban. A málna termelői ára 30%-kal, 2131 forintra emelkedett kilogrammonként 2021. 24–33. hetében az előző év azonos periódusához képest.

Isépy Anett

AKI Piaci Árinformációs Osztály

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/35 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Mangalica: a takarmánydrágulás hátulütői

A mangalicának most is keresleti piaca van, viszont a takarmány drágulása minden észszerű határt felülmúl. Talán ezzel lehetne leginkább jellemezni az ágazat helyzetét. Magyarországon jelenleg 7 ezer mangalica kocát és a szaporulatukat tartják, és közülük 900 kocát a bakonszegi Horizont ‘98 Kft. mondhat magáénak. Ez a vállalkozás tartja az összes koca 12–13 százalékát, vagyis meghatározó a magyar piacon.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.