Back to top

A málna piaca

Szerbia a legnagyobb málnatermelő Európában, Lengyelország pedig az Európai Unió legnagyobb málnatermelőjévé fejlődött az utóbbi években. Friss málnát Spanyolország ad el legtöbbet az unió piacán, fagyasztott málnából pedig Lengyelország. Hazánkban fokozatosan zsugorodik a málna termőterülete.

A szerbiai statisztikai hivatal júliusi jelentése szerint az országban a málnatermés 26,5%-kal emelkedhet az idén az előző évihez képest. Lengyelországban a termőterület 27-30 ezer hektár, a termés 76 és 130 ezer tonna között alakult az elmúlt években.

Szakértők szerint az idén a kedvezőtlen időjárási viszonyok hátráltatták a málna érését az országban.

Spanyolországban a tavaszi fagyok miatt kevesebb málnára számítanak. Huelva tartományban a málna termőterülete 10%-kal, 2070 hektárra csökkent, a termés 46,5 ezer tonnát tehet ki, ami 4,3%-kal marad el az előző szezonhoz képest.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az unió frissmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a behozatal 3%-kal 40,4 ezer tonnára nőtt, a kivitel 9%-kal, 27,6 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. A Marokkóból származó friss málna mennyisége 10%-kal, 35,4 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. Az idei első öt hónapban viszont a marokkói behozatal 14%-kal, 19,8 ezer tonnára csökkent.

Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmálna-exportőr Lengyelország, a legtöbbet vásárló pedig Németország.

A közösség fagyasztottmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt tavaly: a behozatal 114,2 ezer tonnát, míg a kivitel 18,7 ezer tonnát tett ki. Az unió legnagyobb fagyasztottmálna-be­szállítója Szerbia volt, ahonnan 75,9 ezer tonna érkezett 2020-ban.

A KSH adatai szerint 1500 hektáron termesztettek málnát Magyarországon az ezredforduló idején. Azóta a málna termőterülete folyamatosan csökken. Ugyancsak KSH-adatok szerint 253 hektárról 492 tonna málnát takarítottak be 2020-ban, ami 56%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a friss málnából (döntően Spanyolországból és Németországból) 20%-kal kevesebb, 369 tonna érkezett, a kivitele azonban nem érte el az 1 tonnát (-60%). Az év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 6%-kal, 187 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint a fagyasztott málna behozatala 10%-kal, 2,76 ezer tonnára, a kivitele 13%-kal 1,19 ezer tonnára nőtt 2020-ban az előző évihez képest.

Az idei első öt hónapban a termék importja 44%-kal, 799 tonnára, a kivitele 55%-kal, 275 tonnára esett vissza az előző év hasonló időszakához képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 24. héten jelent meg a kínálatban. A málna termelői ára 30%-kal, 2131 forintra emelkedett kilogrammonként 2021. 24–33. hetében az előző év azonos periódusához képest.

Isépy Anett

AKI Piaci Árinformációs Osztály

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/35 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Zöldfelületek - Van hová fejlődni

Országosan kevés a zöldfelületekre vonatkozó statisztika, pedig számos uniós irányelv és stratégia kapcsolódik ezekhez az információkhoz. Ezért egy kutatás keretén belül szakemberek igyekeztek összegyűjteni azokat az adatokat, amelyekből kiderül, mennyire zöld az ország.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészetbe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.

Olasz faiskolát bírságoltak

A fajtaoltalommal foglalkozó holland Plantipp BV vállalat 2020 márciusában a Vanin Vivai Società Agricola faiskola ellen eljárást indított, és a velencei bíróság 2021. július 12-én precedens értékű döntést hozott. A bírósági eljárás azt követően indult el, hogy az olasz piacon olyan dugványokat találtak, amelyekkel feltételezhetően megsértették az európai növényfajta-oltalmat.

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.