0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mi baja a leandernek?

A leander mediterrán növény, jól tűri a szárazságot és a meleget. Viszonylag jó kezelhetősége miatt hazánkban egészen elterjedt, de egészségének megőrzéséhez és folyamatos virágzásához fontos, hogy megóvjuk a különböző kártevőktől és kórokozóktól, valamint adjunk elég vizet és táplálékot a növényeknek. Télen fagymentes helyen kell tartani.

A leander tudományos neve Nerium oleander, magyar neve babérrózsa, de a legtöbben csak leander néven ismerik. A meténgfélék családjába tartozik. Körülbelül 3 m magasra növő örökzöld cserje. Sötétzöld levelei 10–15 cm hosszúak, bőrneműek, illatos, ötszirmú, színes virágai az ágak csúcsán nyílnak júniustól szeptemberig. Vigyázat, a növény mérgező, de csak ránk, számos rovarkártevője van.

Takácsatka

A közönséges takácsatkák (Tetranychus urticae) szívogatásának hatására a növény a klorofillvesztesége miatt nem tud elég tápanyagot termelni, intenzívebben párologtat, ezért hajtásai torzulnak, végül elhal.

A takácsatkák tömeges szívogatásukkal legyengítik a növényt. A károsított levelek az atkák tipikus kártételét mutatják, az ezüstös elszíneződést.

Az időben elvégzett védekezés nélkül károsításuk egyre nő, amit még látványosabbá tesz az állatkák által termelt pókhálószerű szövedék.

A közönséges takácsatka soktápnövényű kár­tevő, más növényre átjutva azokat is károsítja. Több száz tápnövénye van. Nagyon sok nemzedéke alakul ki, a fertőzött növényen egyszerre megtalálhatjuk az atkák különböző fejlődési alakjait, tojásokat, lárvákat és kifejlett alakokat.

Az első takácsatkatelepek megjelenésekor végzett atkaölő szeres permetezés a leghatékonyabb, nem szabad megvárni a tömeges felszaporodását. Nagyon fontos, hogy apró cseppeket képző permetezőgéppel permetezzünk, a szereket pedig váltogatni kell, hogy minden fejlődési alakot elpusztítsunk. Használható készítmények: Sanmite 10 SC (14 ml/10 l), Zoom 11 SC (5 ml/10 l), Nissorun 10 WP (4-8 g/10 l), Vertimec Pro (10-15 ml/10 l). Ügyelni kell arra, hogy a levélzet mindkét oldalát érje a permetlé. Rezisztencia kialakulása miatt az atkaölő szereket évenként csak meghatározott alkalommal engedélyezett felhasználni.

A leander viaszos levélfelülete miatt mindenképpen használjunk tapadásfokozót is.

Mielőtt a telelőhelyre vinnénk a leandert, mentesíteni kel a takácsatkáktól, különben betegebben hozzuk ki a tárolóhelyről, mint ahogy bevittük. Gyengébb fertőzésnél az olajtartalmú szerek is felhasználhatók (Biola-plant, Biofilm, Vegesol eReS, Vektafid A).

Pajzstetű

A kagylós pajzstetvek családjába tartozó leander pajzstetű (Aspidiotus nerii) a leander igen kellemetlen kártevője. Melegigényes faj, hideg, kedvezőtlen körülmények között elpusztul. Legtöbbször a levél felszíni oldalán vehetjük észre sok apró, fehér köröcske formájában, azonban súlyosabb esetben az ágakon, hajtásokon is megtelepedhet. Szívogatásának hatására a növény legyengül. A pajzstetvek szaporodása feltűnően nagymértékű. Már a fiatal lárvák is kárt tesznek. A leveleken és a növény egyéb zöld részein világos szívásfoltokat okoznak.

A pajzstetvek a leandert bepiszkítják, elcsúfítják, a kiválasztott mézharmatra korompenész telepszik, a nedvszívás következtében pedig a leander növekedése leáll.

A pajzsok alatt lévő pajzstetűlárvák biztosítják a további fertőzést.

A pajzstetvektől nem könnyű megszabadulni. Gondos és többszöri permetezéssel pusztíthatjuk el ezeket a kártevőket. Érdemes akár hetente ismételni a kezelést. A védekezést megnehezíti az állat testén található kemény pajzs. A pajzstetvek ellen kizárólag az olajos lemosó jellegű permetezés a hatásos megoldás. Súlyos fertőzés esetén az idősebb telepeket puha kefével és szappanos vízzel eltávolíthatjuk.

Vegyszeres védekezésre az Admiral 10 EC (10 ml/10 l), Mospilan 20 SG (2,5 g/10 l), Actara 240 SC (2,5-4 ml/10 l) ajánlott. A lemosó permetezésre az Olajos Rézkén SE, illetve a Vektafid R nevű készítmények alkalmasak, amelyek egyúttal gombaölő hatással is rendelkeznek. A növényvédő szer kijuttatása során törekedni kell a nagy lémennyiség használatára, ugyanis csak akkor hat igazán az olajos folyadék, ha teljesen befedjük vele a kártevőket.

Levéltetvek

A levéltetvek sok növényen szívogatnak, sajnos a leander sem kivétel.

A levéltetvek a takácsatkáknál valamivel nagyobb, zöldes/sárgás színű állatok, növényi nedvekkel táplálkoznak, amit megemésztve mézharmatot ürítenek a levél felületére.

Ezen a ragacsos ürüléken később megtelepszik a korompenész gomba, ami fekete bevonatot képez a zöld növényi felszínen, gátolva ezzel a fotoszintézist.

A levéltetvek ellen a speciális levéltetűirtó szerek közé sorolható Teppeki 50 WG nevű készítmény használható (1,6 ml/10 l). Ezenkívül Mospilan, Decis Mega (2-4 ml/10 l), Actara 240 SC növényvédő szerekkel ajánlott permetezni.

Betegeség és tápanyaghiány

A leander gombás megbetegedéseit több faj (Ascochyta sp., Verticillium sp.) okozhatja. Általános jellemzőjük, hogy szaporítóképleteik a hajtásokon jelennek meg, barnás, feketedő foltok formájában. Ezek a fertőző képletek a levelekre kerülve barnulást, levélsodródást, végül száradást okoznak. Gombaölő készítményekkel a teleltetés előtt védekezhetünk ellenük, hogy a növénnyel együtt már ne vigyük be a kórokozót is.

A gombaölő szerek közül a Rézoxiklorid 50 WP és a ciprodinil hatóanyagú készítmények javasoltak.

A gombás betegségen kívül a leander levelein is megjelennek a tápanyaghiány tünetei. A növény alsó levelei sárgulnak, majd lehullanak. Ilyenkor vízben oldott tápanyagot (pl. Volldünger Linz 14-7-21) kell adni a növényeknek, illetve nagyobb edénybe átültetni, ha kinőtte már a cserepet.

Forrás: Kerti Kalendárium