0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Robotok szedik majd a gyümölcsöt

Az elmúlt évtizedben bevezetett csúcstechnológiák, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a gyümölcs betakarításának megszokott folyamatát is befolyásolják. Napjainkban már a gyümölcstermesztőknek is lehetőségük van a mesterséges intelligenciát kihasználni a szedés során, mégpedig robotizált, automata működésű drónokkal.

A koronavírus-járvány kitörése a gyümölcs betakarítására is rányomta a bélyegét, hiszen a korlátozások és lezárások nagyon sok helyen gondot okoztak a szüreti időszakban. A mesterséges intelligenciával rendelkező drónrobotok azonosítani tudják a betakarításhoz már kellően érett gyümölcsöket, segítenek azok leszedésében, és ezzel hatalmas összegeket takaríthatnak meg a gyümölcstermesztők világszerte.

A drónrobotok ráadásul éjjel-nappal dolgozhatnak, így éppen az ideális érettségben tudják szüretelni a gyümölcsöt.

A robotok valós idejű adatokat küldenek a központi számítógépre a leszedett gyümölcs mennyiségéről és minőségéről, ezáltal a termelők folyamatosan ellenőrizhetik a szedés hatékonyságát.

Egyes iparági szereplők máris aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy elveszik a gyümölcsszedők „kenyerét” a robotok. A fejlesztésben részt vevő tech-cégek azonban mindenkit megnyugtatnak, mert szerintük a drónrobotokat azért hozták létre, hogy a termelékenységet növelve több bevételt biztosítsanak a termelőknek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet