Back to top

Újra felbőgnek a gépek Bábolnán

Ahogy arról a gazdatársadalom már hónapok óta beszél, szeptember 9-én megnyitja kapuit a 2021-es Bábolnai Gazdanapok. Már a hét eleje óta érkeztek a gépek, ma pedig a galambokat és az almát is meghozták, a standokon is már majdnem minden összeállt – egyszóval reggel csak a harmatot kell majd a szélvédőkről letörölni és kezdődhet a megnyitó.

MMG - Újra felbőgnek a gépek Bábolnán

Sári Enikőt, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatóját és Haál Gábort a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját kérdeztük a kapunyitás előestéjén, a Bábolnai Gazdanapok idei látványosságairól, legfontosabb eseményeiről.

- A vásár rendezői a finisben vannak. Hogy áll most a kiállítás?

Haál Gábor (HG): Az utolsó simításokat végezzük. Már mindenki az utolsó dekorációkat próbálja felhelyezni. Hála Istennek, a kiállítók közül gyakorlatilag mindenki megérkezett, mindenki megtalálta a helyét, a gépek is a helyükön vannak, úgyhogy várjuk a kezdést.

- Melyik a vásár rendezőjének a kedvenc standja, vagy a kedvenc gépe?

HG: Nem tudom megmondani. Nagyon sokakkal találkoztam, nagyon sok helyen voltam, egy csomó érdekességet láttam, de nem tudtam még istenigazából megnézni. De én is úgy vagyok, mint a kisgyerekek, a nagy traktorokat és az új gépeket mindig nagyon szeretem.

- Hogy érzi, milyen lesz az idei Bábolnai Gazdanapok?

Sári Enikő (SE): Ha felnézek az égre, akkor azt gondolom, gyönyörű, hiszen nagyon szépen süt a nap. Igazi őszi napsütésben fogjuk megnyitni holnap a 34. Bábolnai Gazdanapokat. Ilyenkor már felfokozott hangulat van. Lehet, hogy fáradtak vagyunk, de az adrenalin dolgozik, úgyhogy alig várjuk, hogy kapunyitás legyen.

- A Magyar Mezőgazdaság standja is megújult. Mivel várjuk itt a nagyközönséget?

SE: Igazi hungarikummal, hiszen van egy fröccsteraszunk és miután a fröccs hungarikum, mindenkit egy pohár fröccsre szívesen látunk, minden partnerünket, látogatót. Úgy gondoltuk, hogy ezt a hungarikumot mi is népszerűsítjük.

- Kiket vár?

HG: Az elején mindenképpen a szakmát. Hála istennek nagyon sok visszajelzésünk van. Én is azért raktam le már a telefonomat, mert vagy csinálok valamit, vagy a telefont veszem fel állandóan. Én nagyon bízom benne, hogy a szakma itt lesz, és abban is nagyon bízom, hogy mivel gyönyörű idő lesz, a közönségprogramok révén a családok és mindenki, akit érdekel, vagy aki érdekességre vágyik, itt lesz.

- A programból mi az, amit leginkább kiemelne, amire azt gondolja, hogy akár családosok, akár a szakmai közönség kíváncsi lehet?

SE: Ha Bábolna, akkor azt gondolom, hogy itt a történelmi falak között a lovasbemutató az, amire a szakemberek is és a családi látogatók is nagyon kíváncsiak. De természetesen azért nagyon sok igazi szakmai újdonsággal várjuk az idelátogatókat, ilyen például a talajszelvény. De kiemelhetem a cirok-fajtabemutatót is, melyet első alkalommal rendezünk meg a Bábolnai Gazdanapokon. A gépbemutató, a gépóriások szintén látványosak lesznek mindenki számára. Lesz itt program bőven, mindenféle érdekesség gyerekek számára is, például említhetem, hogy almát kóstoltat az Agrármarketing Centrum. Nagyon sok mindennel várunk mindenkit, nem akarok mindent elmondani, hiszen látogassanak ki hozzánk!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Autókról – más szemszögből

Rengeteg gépjárművekre szakosodott hírcsatorna áll rendelkezésünkre, ha mindenféle adatokkal szeretnénk tudásszomjunkat csillapítani. Én kicsit általánosabban kívánok beszélni a jelenlegi lehetőségekről, majd kicsit kitérnék a sajátos felhasználású, illetve általános használatú kistehergépjárművekre.

Piacon az első idei spárgasípok

Növényházakból szedték az első sípokat Hollandiában, elsősorban belga és skandináv éttermek megrendelésére. A szezon a fűtött talajú, fóliaalagutas állományok szedésével folytatódik majd.

Egyre élénkebb a használt agrárgéppiac

Novemberben bonyolította le ezredik árverését a legnagyobb magyar vállalati aukciósház, a 17 éve alapított Intergavel Kft. Milyen előnyei vannak a vállalati árveréseknek, és hogyan alakul a használt mezőgazdasági, élelmiszeripari berendezések piaca? Mi kerül eladásra és miért? Egyebek mellett erről kérdeztük Radvány László értékesítési menedzsert.

Szőlőmetsző robotot fejlesztenek

A szőlőmetszésben alkalmazható robot kifejlesztésén dolgozik az Innovitech Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), a Bay Zoltán Kutatóintézet Nonprofit Kft.-vel és az SBS Kft.-vel közösen - tájékoztatta a konzorciumot vezető Innovitech Kft. az MTI-t.

Kötelező a permetező drónok típusminősítése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését.

Ezeket a technológiákat üzemeltetni kell

Az agrárműszaki szakterület fejlődését meghatározó szinergiák, a műszaki fejlesztési irányok, a digitális technológiaváltás és az agrárképzés voltak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Műszaki Intézete, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ), valamint a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) év végi Szinergia Workshopjának legfontosabb témái.

Januártól Euroleasing néven folytatják működésüket a Magyar Bankholding lízingtársaságai

A Magyar Bankholding fúziós folyamatainak lépéseként az idei év első napjával az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank Autófinanszírozási üzletága integráltan, Euroleasing név alatt folytatják működésüket - közölte a Magyar Bankholding az MTI-vel hétfőn.

Újrafeldolgozható fóliák

Az élet minden területén, így az áruk csomagolásakor is a környezetkímélő megoldások kerülnek előtérbe. A minél kisebb környezetterhelés érdekében csökkenteni kell a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét, illetve változtatni kell a csomagolóanyagok összetételén.

Zöld gondoskodással az agrárium jövőjéért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében nagyszabású, egész napos eseményen mutatkozhattak be magyar agrártechnológiai startupok. A 2019-ben életre hívott hosszú távú innovációs program, a NAK TechLab keretein belül a kamara már több mint ötven agrártechnológiai startup fejlesztésénél bábáskodott.

Közel kétszáz rendezvényen népszerűsítették az agrárpályát

Pozitívan befolyásolta az agrárszakma társadalmi megítélését az „Agrártudományi pályaorientáció az ágazat versenyképességének javítása, a szakember-utánpótlás erősítése érdekében, a képzési környezet innovatív fejlesztésével​” című projekt.