Back to top

Újra felbőgnek a gépek Bábolnán

Ahogy arról a gazdatársadalom már hónapok óta beszél, szeptember 9-én megnyitja kapuit a 2021-es Bábolnai Gazdanapok. Már a hét eleje óta érkeztek a gépek, ma pedig a galambokat és az almát is meghozták, a standokon is már majdnem minden összeállt – egyszóval reggel csak a harmatot kell majd a szélvédőkről letörölni és kezdődhet a megnyitó.

MMG - Újra felbőgnek a gépek Bábolnán

Sári Enikőt, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatóját és Haál Gábort a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját kérdeztük a kapunyitás előestéjén, a Bábolnai Gazdanapok idei látványosságairól, legfontosabb eseményeiről.

- A vásár rendezői a finisben vannak. Hogy áll most a kiállítás?

Haál Gábor (HG): Az utolsó simításokat végezzük. Már mindenki az utolsó dekorációkat próbálja felhelyezni. Hála Istennek, a kiállítók közül gyakorlatilag mindenki megérkezett, mindenki megtalálta a helyét, a gépek is a helyükön vannak, úgyhogy várjuk a kezdést.

- Melyik a vásár rendezőjének a kedvenc standja, vagy a kedvenc gépe?

HG: Nem tudom megmondani. Nagyon sokakkal találkoztam, nagyon sok helyen voltam, egy csomó érdekességet láttam, de nem tudtam még istenigazából megnézni. De én is úgy vagyok, mint a kisgyerekek, a nagy traktorokat és az új gépeket mindig nagyon szeretem.

- Hogy érzi, milyen lesz az idei Bábolnai Gazdanapok?

Sári Enikő (SE): Ha felnézek az égre, akkor azt gondolom, gyönyörű, hiszen nagyon szépen süt a nap. Igazi őszi napsütésben fogjuk megnyitni holnap a 34. Bábolnai Gazdanapokat. Ilyenkor már felfokozott hangulat van. Lehet, hogy fáradtak vagyunk, de az adrenalin dolgozik, úgyhogy alig várjuk, hogy kapunyitás legyen.

- A Magyar Mezőgazdaság standja is megújult. Mivel várjuk itt a nagyközönséget?

SE: Igazi hungarikummal, hiszen van egy fröccsteraszunk és miután a fröccs hungarikum, mindenkit egy pohár fröccsre szívesen látunk, minden partnerünket, látogatót. Úgy gondoltuk, hogy ezt a hungarikumot mi is népszerűsítjük.

- Kiket vár?

HG: Az elején mindenképpen a szakmát. Hála istennek nagyon sok visszajelzésünk van. Én is azért raktam le már a telefonomat, mert vagy csinálok valamit, vagy a telefont veszem fel állandóan. Én nagyon bízom benne, hogy a szakma itt lesz, és abban is nagyon bízom, hogy mivel gyönyörű idő lesz, a közönségprogramok révén a családok és mindenki, akit érdekel, vagy aki érdekességre vágyik, itt lesz.

- A programból mi az, amit leginkább kiemelne, amire azt gondolja, hogy akár családosok, akár a szakmai közönség kíváncsi lehet?

SE: Ha Bábolna, akkor azt gondolom, hogy itt a történelmi falak között a lovasbemutató az, amire a szakemberek is és a családi látogatók is nagyon kíváncsiak. De természetesen azért nagyon sok igazi szakmai újdonsággal várjuk az idelátogatókat, ilyen például a talajszelvény. De kiemelhetem a cirok-fajtabemutatót is, melyet első alkalommal rendezünk meg a Bábolnai Gazdanapokon. A gépbemutató, a gépóriások szintén látványosak lesznek mindenki számára. Lesz itt program bőven, mindenféle érdekesség gyerekek számára is, például említhetem, hogy almát kóstoltat az Agrármarketing Centrum. Nagyon sok mindennel várunk mindenkit, nem akarok mindent elmondani, hiszen látogassanak ki hozzánk!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 32 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora  Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Elhunyt Dr. Jóri J. István

Másfél éve tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Dr. Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.