Back to top

Újra felbőgnek a gépek Bábolnán

Ahogy arról a gazdatársadalom már hónapok óta beszél, szeptember 9-én megnyitja kapuit a 2021-es Bábolnai Gazdanapok. Már a hét eleje óta érkeztek a gépek, ma pedig a galambokat és az almát is meghozták, a standokon is már majdnem minden összeállt – egyszóval reggel csak a harmatot kell majd a szélvédőkről letörölni és kezdődhet a megnyitó.

MMG - Újra felbőgnek a gépek Bábolnán

Sári Enikőt, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatóját és Haál Gábort a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját kérdeztük a kapunyitás előestéjén, a Bábolnai Gazdanapok idei látványosságairól, legfontosabb eseményeiről.

- A vásár rendezői a finisben vannak. Hogy áll most a kiállítás?

Haál Gábor (HG): Az utolsó simításokat végezzük. Már mindenki az utolsó dekorációkat próbálja felhelyezni. Hála Istennek, a kiállítók közül gyakorlatilag mindenki megérkezett, mindenki megtalálta a helyét, a gépek is a helyükön vannak, úgyhogy várjuk a kezdést.

- Melyik a vásár rendezőjének a kedvenc standja, vagy a kedvenc gépe?

HG: Nem tudom megmondani. Nagyon sokakkal találkoztam, nagyon sok helyen voltam, egy csomó érdekességet láttam, de nem tudtam még istenigazából megnézni. De én is úgy vagyok, mint a kisgyerekek, a nagy traktorokat és az új gépeket mindig nagyon szeretem.

- Hogy érzi, milyen lesz az idei Bábolnai Gazdanapok?

Sári Enikő (SE): Ha felnézek az égre, akkor azt gondolom, gyönyörű, hiszen nagyon szépen süt a nap. Igazi őszi napsütésben fogjuk megnyitni holnap a 34. Bábolnai Gazdanapokat. Ilyenkor már felfokozott hangulat van. Lehet, hogy fáradtak vagyunk, de az adrenalin dolgozik, úgyhogy alig várjuk, hogy kapunyitás legyen.

- A Magyar Mezőgazdaság standja is megújult. Mivel várjuk itt a nagyközönséget?

SE: Igazi hungarikummal, hiszen van egy fröccsteraszunk és miután a fröccs hungarikum, mindenkit egy pohár fröccsre szívesen látunk, minden partnerünket, látogatót. Úgy gondoltuk, hogy ezt a hungarikumot mi is népszerűsítjük.

- Kiket vár?

HG: Az elején mindenképpen a szakmát. Hála istennek nagyon sok visszajelzésünk van. Én is azért raktam le már a telefonomat, mert vagy csinálok valamit, vagy a telefont veszem fel állandóan. Én nagyon bízom benne, hogy a szakma itt lesz, és abban is nagyon bízom, hogy mivel gyönyörű idő lesz, a közönségprogramok révén a családok és mindenki, akit érdekel, vagy aki érdekességre vágyik, itt lesz.

- A programból mi az, amit leginkább kiemelne, amire azt gondolja, hogy akár családosok, akár a szakmai közönség kíváncsi lehet?

SE: Ha Bábolna, akkor azt gondolom, hogy itt a történelmi falak között a lovasbemutató az, amire a szakemberek is és a családi látogatók is nagyon kíváncsiak. De természetesen azért nagyon sok igazi szakmai újdonsággal várjuk az idelátogatókat, ilyen például a talajszelvény. De kiemelhetem a cirok-fajtabemutatót is, melyet első alkalommal rendezünk meg a Bábolnai Gazdanapokon. A gépbemutató, a gépóriások szintén látványosak lesznek mindenki számára. Lesz itt program bőven, mindenféle érdekesség gyerekek számára is, például említhetem, hogy almát kóstoltat az Agrármarketing Centrum. Nagyon sok mindennel várunk mindenkit, nem akarok mindent elmondani, hiszen látogassanak ki hozzánk!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Száz éves a Rauch

Hermann Rauch 100 év­vel ezelőtt alapította a Rauch Landmaschinen GmbH-t Badenben, de a mű­trágyaszórókat, pneumatikus vetőgépeket és téli útkarbantartó berendezéseket gyártó vállalat gyökerei még ennél is messzebbre, a 19. század második felébe, Franz Rauch kovácsműhelyéig nyúlnak vissza.

Hibrid traktort mutattak be

A litván Auga vállalatcsoport, Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártó cége mutatta be a világ első biometán-elektromos hibrid traktorát, amit a mezőgazdaság okozta légszennyezés csökkentése érdekében fejlesztettek ki.

Újdonságok a rakodógépek piacán

A Doosan új rakodógép modelleket mutatott be. Tavaly év végén jelent meg a középméretű rakodók vadonatúj termékcsaládja, amely az idén több új modellel bővült.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Az se jó ha kevés, de az is baj, ha sok - a pára és a növények...

A termesztőberendezésekben szabályozott körülmények között kell megpróbálni a növények számára leginkább ideális körülményeket biztosítani. A túl száraz levegő sem jó a növényeknek, de a túl sok pára sem előnyös. Az AGAM páramentesítő berendezések nem csak páramentesítenek, hanem működésük közben számos más kedvező mellékhatás is kialakul...

Üzemanyagban – is – utazva

Gázolajkutak, szállítható tartályok, AdBlue tartályok, folyékony műtrágya tárolás…, mindez pedig a Derby-Túr Kft. Az 1997-re datált indulás óta eltelt időszak alatt nagyot fejlődött a cég. Egy valami az évek alatt sem változott, a filozófiájuk: „Az a jó üzlet, ahol azzal mindkét fél évek múlva is elégedett."

Tiszta utakért kampányol a Magyar Közút és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége

Az őszi csapadékosabb időjárás és az évszakhoz kapcsolódó mezőgazdasági munkák során időszakosan sárfelhordásos szakaszokkal is találkozhatnak a közlekedők.

Minden lépését figyelik a szarvasmarháknak

A PLF olyan gazdálkodási gyakorlatok összessége, amely segítségével jobb eredményeket lehet elérni az állattenyésztésben. Erről is hallhattak a szakemberek az ÖMKI előadásán, amelyet az OMÉK-on tartottak. Napelemes GPS-fülest, a nyakukba transzpondert, a bendőjükbe bóluszt és a lábukra pedométert helyeztek az állatokra, illetve állatokba.

Az állattenyésztés szorul rá leginkább a fejlesztésre

Sok egyéb mellett számos épületlétesítést, gépkorszerűsítést, precíziós gazdálkodást támogató pályázat elérhető a gazdák számára, akik igyekezek élni a lehetőséggel, de tudásuk nem minden esetben elegendő a modernizációs eszközök elsajátításában, vagy éppen nem áll elegendő háttértőke rendelkezésükre egy géptámogatás megpályázására. Erről beszélgettünk Illés Zoltánnal az AGROTEC ügyvezetőjével.

Ismét lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek támogatására

A kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti a kisüzemek fejlesztési támogatása, melyre október 4-től október 18-ig lehet a kérelmeket ismét benyújtani – közölte Nagy István agrárminiszter.