Back to top

Újra felbőgnek a gépek Bábolnán

Ahogy arról a gazdatársadalom már hónapok óta beszél, szeptember 9-én megnyitja kapuit a 2021-es Bábolnai Gazdanapok. Már a hét eleje óta érkeztek a gépek, ma pedig a galambokat és az almát is meghozták, a standokon is már majdnem minden összeállt – egyszóval reggel csak a harmatot kell majd a szélvédőkről letörölni és kezdődhet a megnyitó.

MMG - Újra felbőgnek a gépek Bábolnán

Sári Enikőt, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatóját és Haál Gábort a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját kérdeztük a kapunyitás előestéjén, a Bábolnai Gazdanapok idei látványosságairól, legfontosabb eseményeiről.

- A vásár rendezői a finisben vannak. Hogy áll most a kiállítás?

Haál Gábor (HG): Az utolsó simításokat végezzük. Már mindenki az utolsó dekorációkat próbálja felhelyezni. Hála Istennek, a kiállítók közül gyakorlatilag mindenki megérkezett, mindenki megtalálta a helyét, a gépek is a helyükön vannak, úgyhogy várjuk a kezdést.

- Melyik a vásár rendezőjének a kedvenc standja, vagy a kedvenc gépe?

HG: Nem tudom megmondani. Nagyon sokakkal találkoztam, nagyon sok helyen voltam, egy csomó érdekességet láttam, de nem tudtam még istenigazából megnézni. De én is úgy vagyok, mint a kisgyerekek, a nagy traktorokat és az új gépeket mindig nagyon szeretem.

- Hogy érzi, milyen lesz az idei Bábolnai Gazdanapok?

Sári Enikő (SE): Ha felnézek az égre, akkor azt gondolom, gyönyörű, hiszen nagyon szépen süt a nap. Igazi őszi napsütésben fogjuk megnyitni holnap a 34. Bábolnai Gazdanapokat. Ilyenkor már felfokozott hangulat van. Lehet, hogy fáradtak vagyunk, de az adrenalin dolgozik, úgyhogy alig várjuk, hogy kapunyitás legyen.

- A Magyar Mezőgazdaság standja is megújult. Mivel várjuk itt a nagyközönséget?

SE: Igazi hungarikummal, hiszen van egy fröccsteraszunk és miután a fröccs hungarikum, mindenkit egy pohár fröccsre szívesen látunk, minden partnerünket, látogatót. Úgy gondoltuk, hogy ezt a hungarikumot mi is népszerűsítjük.

- Kiket vár?

HG: Az elején mindenképpen a szakmát. Hála istennek nagyon sok visszajelzésünk van. Én is azért raktam le már a telefonomat, mert vagy csinálok valamit, vagy a telefont veszem fel állandóan. Én nagyon bízom benne, hogy a szakma itt lesz, és abban is nagyon bízom, hogy mivel gyönyörű idő lesz, a közönségprogramok révén a családok és mindenki, akit érdekel, vagy aki érdekességre vágyik, itt lesz.

- A programból mi az, amit leginkább kiemelne, amire azt gondolja, hogy akár családosok, akár a szakmai közönség kíváncsi lehet?

SE: Ha Bábolna, akkor azt gondolom, hogy itt a történelmi falak között a lovasbemutató az, amire a szakemberek is és a családi látogatók is nagyon kíváncsiak. De természetesen azért nagyon sok igazi szakmai újdonsággal várjuk az idelátogatókat, ilyen például a talajszelvény. De kiemelhetem a cirok-fajtabemutatót is, melyet első alkalommal rendezünk meg a Bábolnai Gazdanapokon. A gépbemutató, a gépóriások szintén látványosak lesznek mindenki számára. Lesz itt program bőven, mindenféle érdekesség gyerekek számára is, például említhetem, hogy almát kóstoltat az Agrármarketing Centrum. Nagyon sok mindennel várunk mindenkit, nem akarok mindent elmondani, hiszen látogassanak ki hozzánk!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

Két tulajdonos, négy kultúra

A balástyai Hegedűs fivérek termesztik hazánkban a legtöbb frisspiaci fejes salátát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a megtermelt mennyiség csaknem a tízszeresére nőtt a kertészet bő egy évtizede alatt. A fő kultúrát jól kiegészíti a karalábé és a kápia, és egyre több lehetőséget látnak a gumós édesköményben is.

Az unió legnagyobb gabonatermése megúszta az extrém hőséget

Franciaországban a múlt héten a hőmérséklet elérte a 40 fokot, de a mezőgazdasági miniszter beszámolója szerint a forróság már nem okozott komoly károkat az idei gabonatermésben - még a tavaszi aszállyal kombinálva sem.

Légi felderítés és növényvédelem: talán még idén felszállhatnak a kijuttató drónok

Erős szélben és változó légmozgás mellett is jól teljesítenek a mezőgazdasági monitoring drónok, növényvédelemre azonban ilyen időjárási viszonyok között nem ajánlott a használatuk. A dróntechnológiával, a jogszabályokkal és a biztonságos üzemeltetéssel foglalkozik a MyActionCam Kft. és Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozata.