Back to top

Varroa-kontroll természetes módon

A varroózis közismerten a méhészetek fennmaradását és gazdaságos működését fenyegető leggyakoribb, legnagyobb probléma. Nemcsak az atka közvetlen kártétele jelentős, hanem annak közvetett, más betegségeket (pl. vírus) közvetítő hatása is. A méhészeket folyamatosan foglalkoztatják a hatékony védekezés kérdései.

Beszélgetőpartnerem, a svájci gyógyszergyártó Biovet Andermatt Ag. hazai képviselője, dr. Potsubay Péter állatorvos.

• Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a gyógyszeres kezelések során?

- A varroózis (Varroa destructor) elleni védekezés céljára egy regionális, helyi, illetve az illető méhészetre kialakított integrált védekezési programot érdemes alkalmazni, ahol a fertőzöttség mértékének és a gyógyszerek iránti rezisztencia figyelembevételével lehetőleg egyidejűleg kell a kezeléseket elvégezni.
A kezeléseket minőségi gyártó által előállított, megfelelő hatóanyagot tartalmazó, hatóságilag ellenőrzött, bizonyítottan hatékony, törzskönyvezett állatgyógyászati készítménnyel ajánlott elvégezni.

• A méhészek számos esetben, költségcsökkentés céljából, különböző hatóanyagokat és egyéb készítményeket is használnak. Mi a véleménye erről?

- Egyetértek a méhészekkel, hogy fontos a költségcsökkentés, de úgy gondolom, ugyanilyen fontos számunkra a megfelelő hatékonyság, a méhek, a fogyasztó és saját biztonságunk. A varroa atkák elpusztításához a kiválasztott atkaölő szert megfelelő töménységben és elegendő ideig szükséges alkalmazni (behatási idő). Amennyiben ezeket a feltételeket nem biztosítják, a hatékonyság jelentős mértékben csökkenhet, hosszútávon a kémiai szerekkel szemben akár tartós rezisztencia alakulhat ki.

A gyári készítmények hatékonyságát és biztonságát az állatgyógyászati készítmények törzskönyvezésének szigorú előírásai garantálják. Ez adott esetben több éven keresztül elvégzett hatékonysági és biztonsági vizsgálatot és nagy mennyiségű adat értékelését jelenti.

Ismert, hogy például számos, több kevesebb timolt tartalmazó készítmény került forgalomba. Nehéz a választás, melyiket használjuk. A timol szobahőmérsékleten elpárolog, ezért nehéz olyan készítményt kifejleszteni, mely biztonságos és megfelel a fentiekben leírt követelményeknek.
A Biovet Andermatt cég által elvégzett farmakológiai vizsgálatok szerint, az atkák környezetében a megfelelő hatékonyság érdekében kétszer 3-4 héten keresztül minimum 5 µg/liter timol koncentrációra van szükség folyamatosan. A méhek egészsége szempontjából lényeges szempont azonban, hogy a kaptárban a timol koncentrációja nem haladhatja meg a 15 µg/liter értéket. Ennél magasabb koncentráció káros lehet a méhekre.

A THYMOVAR® svájci fejlesztői más, timolkészítmények paramétereit elemezve arra törekedtek, hogy a készítményben egy olyan lassú leadási mechanizmust alkalmazzanak, hogy a THYMOVAR® megfeleljen ennek a fontos feltételnek is. A készítmény optimális hatása érdekében, a megfelelő hatóanyagtartalom mellett figyelni kell a megfelelő külső hőmérsékletre és az adagolásra. A legjobb eredményeket 15-25 °C-on érjük el, és fontos, hogy a valós kaptárméret ne haladja meg a használati utasításban szereplő értékeket. A külföldi tapasztalatok szerint gyakori hiányosság, hogy nem távolítják el a kaptárakról a méztereket, ezért a készítmény az előírástól eltérő nagyobb térben felhígulva már nem éri el az atkák elpusztításához szükséges minimális koncentrációt.

Speciális helyzet Magyarországon, hogy létezik egy ún. gyógyhatású készítmény kategória is. Ilyen esetben a készítménnyel szemben támasztott követelmények alacsonyabb szintűek és megengedőbbek.

Ennek megfelelően, mivel nem végezték el az állatgyógyászati készítményekre előírt hatékonysági és a korábban említett farmakológiai vizsgálatokat, ezért nem garantálható az állatgyógyászati készítményekkel szemben elvárt hatékonyság és ennek megfelelően a használati utasításon nem is szabad feltüntetni azt, hogy varoózis kezelésre, csak azt, hogy a kezelések „támogatására” használható. Egyre fontosabb kérdés azonban a kezelések biztonsága is. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a különböző forrásból származó hatóanyagok vásárlása esetében nehezen lehet garantálni a biztonságot. Itt nemcsak a vásárolt szerek különböző szennyező anyagoktól való mentességére gondolok, hanem a mézben levő maradék anyagokra is.

Senki nem vizsgálta azt, hogy ilyen anyagokkal végzett kezelések esetén hogyan alakul a maradékanyagok mennyisége a mézben.

Úgy gondolom, hogy a gyári szerek használati utasításnak megfelelő alkalmazása a megfelelő garancia arra, hogy ilyen problémák ne jelentkezzenek. Az általunk ajánlott programokban (1. ábra) alkalmazott törzskönyvezett állatgyógyászati készítmények (Thymovar , Oxuvar, Formivar) előnye a hatékonyságon és a biztonságon kívül, hogy a bennük levő hatóanyagokkal szemben (timol, hangyasav és oxálsav) rezisztenciát még nem észleltek.

• Említette a fertőzöttséget, mi lenne az elérendő cél?

- Genersch vizsgálatai szerint jól kimutatható az összefüggés a téli méhpusztulás és varroa-fertőzöttség (atkaszám/100 méh) között. 7 százalék atkaszám 8-10 százalék, 20 százalék pedig 40-50 százalék méhpusztulást jelenthet. A varroózis elleni védekezés alapvetően a folyamatos ellenőrzést és a fertőzöttség alacsony szinten tartását jelenti.

• Milyen védekezési programot ajánlana a méhészeknek?

- A Biovet Andermatt cég minden országra kidolgozta az ajánlott atka elleni védekezési programot, melyet egy táblázatban foglaltunk össze (2. ábra). Látható, hogy mind a cég készítményeivel, mind technológiai fogásokkal (pl. herefiasítás kitördelése), kémiai szerek használata nélkül, sok odafigyeléssel, monitoringozással (atkák állandó számlálása), lehet eredményes védekezést folytatni az atka ellen a magyar méhészeknek is.

MMG Gazdahang

A Mátrai borvidék egyik gyöngyszeme a Sol Montis Borászat. A tulajdonosok a Kovács család, ahol apáról lányára száll a borászmesterség. Kovács László főborászként a szőlőtermesztést és borkészítést felügyeli, míg lánya, Kovács Zita a cég zavartalan működéséért, az értékesítésért és marketingért felel. A generációváltás nem egyszerű folyamat és nem is mehet egyik napról a másikra. Erről a nehéz és váratlan fordulatokkal teli útról beszélget a Sol Montis Borászat két tulajdonosával Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Hallgassák meg interjúnkat!

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura térségében

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

Veszedelmes ízeltlábú: országos kullancsfelmérés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a Bábolna Bio Kft. által szervezett, több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőív kitöltőinek többsége már védekezik a kullancsok ellen, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.

Génszerkesztett búza

Engedélyezték egy génszerkesztett búzafajta szabadföldi vizsgálatát az Egyesült Királyságban. A Hertfordshire megyében végzett vizsgálat az első a maga nemében Európában.

Kacagó gerlék - Miért nem „sláger” díszállat hazánkban?

A kacagó gerle tenyésztése Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban igen népszerű, ahol számos kiállítást rendeznek bemutatásukra. Hazánkban is sok galambász tart kacagó gerlét, holott ezek a madarak ennél még többet érdemelnének. Rendkívül sok színváltozatuk van – 16 szín –, és 3 toll­szerkezet-­mutációjuk ismert.

Csalás és bűncselekmény

Dr. Norberto Garcia, az Apimondia Mézminőség és Mézkereskedelmi Állandó Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Mézkereskedelmi Szövetség titkára röviden ezekkel a szavakkal jellemezte napjaink nemzetközi mézkereskedelmét: csalás és bűncselekmény. Lássuk kijelentésének okait. A leírtakat sok-sok nemzetközi tanulmány, előadás, cikk elemzéséből, értelmezéséből állítottam össze.

Zászlóval mentettek meg egy leeső macskát a szurkolók

A kilenc életéből egyet sem használt el.

Rovarfogó növények napja a szegedi füvészkertben

Vasárnap rendezik a rovarfogó növények napját a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, az érdeklődőknek több mint hatvan szárazföldi húsevő fajt és fajtát mutatnak be - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.