0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Varroa-kontroll természetes módon

A varroózis közismerten a méhészetek fennmaradását és gazdaságos működését fenyegető leggyakoribb, legnagyobb probléma. Nemcsak az atka közvetlen kártétele jelentős, hanem annak közvetett, más betegségeket (pl. vírus) közvetítő hatása is. A méhészeket folyamatosan foglalkoztatják a hatékony védekezés kérdései.

Beszélgetőpartnerem, a svájci gyógyszergyártó Biovet Andermatt Ag. hazai képviselője, dr. Potsubay Péter állatorvos.

• Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a gyógyszeres kezelések során?

– A varroózis (Varroa destructor) elleni védekezés céljára egy regionális, helyi, illetve az illető méhészetre kialakított integrált védekezési programot érdemes alkalmazni, ahol a fertőzöttség mértékének és a gyógyszerek iránti rezisztencia figyelembevételével lehetőleg egyidejűleg kell a kezeléseket elvégezni.
A kezeléseket minőségi gyártó által előállított, megfelelő hatóanyagot tartalmazó, hatóságilag ellenőrzött, bizonyítottan hatékony, törzskönyvezett állatgyógyászati készítménnyel ajánlott elvégezni.

• A méhészek számos esetben, költségcsökkentés céljából, különböző hatóanyagokat és egyéb készítményeket is használnak. Mi a véleménye erről?

– Egyetértek a méhészekkel, hogy fontos a költségcsökkentés, de úgy gondolom, ugyanilyen fontos számunkra a megfelelő hatékonyság, a méhek, a fogyasztó és saját biztonságunk. A varroa atkák elpusztításához a kiválasztott atkaölő szert megfelelő töménységben és elegendő ideig szükséges alkalmazni (behatási idő). Amennyiben ezeket a feltételeket nem biztosítják, a hatékonyság jelentős mértékben csökkenhet, hosszútávon a kémiai szerekkel szemben akár tartós rezisztencia alakulhat ki.

A gyári készítmények hatékonyságát és biztonságát az állatgyógyászati készítmények törzskönyvezésének szigorú előírásai garantálják. Ez adott esetben több éven keresztül elvégzett hatékonysági és biztonsági vizsgálatot és nagy mennyiségű adat értékelését jelenti.

Ismert, hogy például számos, több kevesebb timolt tartalmazó készítmény került forgalomba. Nehéz a választás, melyiket használjuk. A timol szobahőmérsékleten elpárolog, ezért nehéz olyan készítményt kifejleszteni, mely biztonságos és megfelel a fentiekben leírt követelményeknek.
A Biovet Andermatt cég által elvégzett farmakológiai vizsgálatok szerint, az atkák környezetében a megfelelő hatékonyság érdekében kétszer 3-4 héten keresztül minimum 5 µg/liter timol koncentrációra van szükség folyamatosan. A méhek egészsége szempontjából lényeges szempont azonban, hogy a kaptárban a timol koncentrációja nem haladhatja meg a 15 µg/liter értéket. Ennél magasabb koncentráció káros lehet a méhekre.

A THYMOVAR® svájci fejlesztői más, timolkészítmények paramétereit elemezve arra törekedtek, hogy a készítményben egy olyan lassú leadási mechanizmust alkalmazzanak, hogy a THYMOVAR® megfeleljen ennek a fontos feltételnek is. A készítmény optimális hatása érdekében, a megfelelő hatóanyagtartalom mellett figyelni kell a megfelelő külső hőmérsékletre és az adagolásra. A legjobb eredményeket 15-25 °C-on érjük el, és fontos, hogy a valós kaptárméret ne haladja meg a használati utasításban szereplő értékeket. A külföldi tapasztalatok szerint gyakori hiányosság, hogy nem távolítják el a kaptárakról a méztereket, ezért a készítmény az előírástól eltérő nagyobb térben felhígulva már nem éri el az atkák elpusztításához szükséges minimális koncentrációt.

Speciális helyzet Magyarországon, hogy létezik egy ún. gyógyhatású készítmény kategória is. Ilyen esetben a készítménnyel szemben támasztott követelmények alacsonyabb szintűek és megengedőbbek.

Ennek megfelelően, mivel nem végezték el az állatgyógyászati készítményekre előírt hatékonysági és a korábban említett farmakológiai vizsgálatokat, ezért nem garantálható az állatgyógyászati készítményekkel szemben elvárt hatékonyság és ennek megfelelően a használati utasításon nem is szabad feltüntetni azt, hogy varoózis kezelésre, csak azt, hogy a kezelések „támogatására” használható. Egyre fontosabb kérdés azonban a kezelések biztonsága is. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a különböző forrásból származó hatóanyagok vásárlása esetében nehezen lehet garantálni a biztonságot. Itt nemcsak a vásárolt szerek különböző szennyező anyagoktól való mentességére gondolok, hanem a mézben levő maradék anyagokra is.

Senki nem vizsgálta azt, hogy ilyen anyagokkal végzett kezelések esetén hogyan alakul a maradékanyagok mennyisége a mézben.

Úgy gondolom, hogy a gyári szerek használati utasításnak megfelelő alkalmazása a megfelelő garancia arra, hogy ilyen problémák ne jelentkezzenek. Az általunk ajánlott programokban (1. ábra) alkalmazott törzskönyvezett állatgyógyászati készítmények (Thymovar , Oxuvar, Formivar) előnye a hatékonyságon és a biztonságon kívül, hogy a bennük levő hatóanyagokkal szemben (timol, hangyasav és oxálsav) rezisztenciát még nem észleltek.

• Említette a fertőzöttséget, mi lenne az elérendő cél?

– Genersch vizsgálatai szerint jól kimutatható az összefüggés a téli méhpusztulás és varroa-fertőzöttség (atkaszám/100 méh) között. 7 százalék atkaszám 8-10 százalék, 20 százalék pedig 40-50 százalék méhpusztulást jelenthet. A varroózis elleni védekezés alapvetően a folyamatos ellenőrzést és a fertőzöttség alacsony szinten tartását jelenti.

• Milyen védekezési programot ajánlana a méhészeknek?

– A Biovet Andermatt cég minden országra kidolgozta az ajánlott atka elleni védekezési programot, melyet egy táblázatban foglaltunk össze (2. ábra). Látható, hogy mind a cég készítményeivel, mind technológiai fogásokkal (pl. herefiasítás kitördelése), kémiai szerek használata nélkül, sok odafigyeléssel, monitoringozással (atkák állandó számlálása), lehet eredményes védekezést folytatni az atka ellen a magyar méhészeknek is.

MMG Gazdahang

A Mátrai borvidék egyik gyöngyszeme a Sol Montis Borászat. A tulajdonosok a Kovács család, ahol apáról lányára száll a borászmesterség. Kovács László főborászként a szőlőtermesztést és borkészítést felügyeli, míg lánya, Kovács Zita a cég zavartalan működéséért, az értékesítésért és marketingért felel. A generációváltás nem egyszerű folyamat és nem is mehet egyik napról a másikra. Erről a nehéz és váratlan fordulatokkal teli útról beszélget a Sol Montis Borászat két tulajdonosával Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Hallgassák meg interjúnkat!

Forrás: Méhészet