0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Cow Manager tehénmonitoring rendszerünk a prevenció jegyében

A Cow Manager tehénmonitoring programcsomagot 2014-ben emelte be a World Wide Sires a szolgáltatásai közé. Az eredendően holland fejlesztés lényege, hogy a fülbe helyezett szenzorral ellátott teheneket folyamatosan figyelemmel kísérhetjük.

A rendszer ilyen módon teljes állományok monitorozására alkalmas. A szolgáltatás három fő modulból áll, amelyeket egységes rendszerként, de modulonként is lehet telepíteni, használni. Legismertebb az ivarzásjelzésre szolgáló modul, de az általános egészségi állapot nyomon követésére képes modultól hosszabb távon még nagyobb gazdasági haszon várható. A harmadik elem a takarmányozáshoz kapcsolódó információk gyűjtése és elemzése.

A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Bóly Zrt. Csípőteleki Tehenészeti Telepének köszönhetően hazai tapasztalat is rendelkezésre áll e témában.

Az első szenzorok 2020. július elején kerültek a tehenek fülébe. A füljelzők aktiválása QR-kódon keresztül, mobiltelefonnal történt, jelentősen meggyorsítva ezzel az egyedek összekapcsolását a tenyésztési rendszerben nyilvántartott adatokkal. A RISKA és a Cow Manager integrálásának köszönhetően naponta többször is adatátadás történik a két rendszer között, így az egyedre vonatkozó adatok folyamatosan naprakészek.

A várható ellés előtt négy héttel helyezik a jeladót a tehenek fülébe, és a századik vemhességi napig benne is marad.

A szenzorok kivétele igényel némi rutint, de a művelet hamar elsajátítható, és az eszköz könnyen cserélhető. A számítógépes háttérnek köszönhetően a jeladó kikapcsolása és összekapcsolása egy újabb egyeddel egyszerűen megvalósítható, akár egyedi, akár csoportos áthelyezésről van szó.

A Bóly Zrt. a Cow Manager csomag mindhárom modulját telepítette, amelynek köszönhetően az ivarzásmegfigyelés mellett az állatok egészségének megőrzése tekintetében is precízebbé vált az itt dolgozók munkája. Mobiltelefonjukról azonnal elérhetővé válik minden fontos, az egészségi állapothoz kapcsolódó mutató (kérődzés, evési idő, aktív és pihenési órák száma) valamennyi egyedről. Napi rutinfeladattá vált a minden reggel kinyomtatott „állategészségügyi riasztási lista” egyedeinek beemelése a munkafolyamatba. Ezen egyedek vizsgálata a nyakfogóban történik (sántaság, bendőteltség, hőmérés, bélsár állapota, kondipont, tőgygyulladásra utaló jel, OHV). A kulcsszó a prevenció.

A rendszer egyik nagy újdonsága, hogy a szárazon álló, előkészítő csoportban lévő egyedek viselkedését is folyamatosan monitorozza.

Amennyiben a csoport átlagától eltérő eredményeket tapasztal, riasztási listát küld az állategészségügyi csapatnak. Preven­tív kezeléseket alkalmazva ezeknél az egyedeknél sokkal kevesebb problémával találkoznak az ellés után!

A Cow Manager takarmányozási modulja nagy segítséget jelent a különböző takarmányváltások sikerességének mihamarabbi visszaigazolásában. Csoportonkénti, laktációnkénti összehasonlításban, grafikonon ábrázolva könnyen áttekinthető a kérődzési és evési idő változása. Kiegészítő információként az aktív és inaktív órák számát is figyeli. Ezek a mutatók nemcsak napi, hanem óránkénti bontásban is lekérhetők.

A Cow Manager rendszer amellett, hogy megkönnyíti a mindennapi munkavégzést, gyorsabb és precízebb beavatkozást tesz lehetővé, és a megelőzést hangsúlyozva mind a kiesések, mind pedig a kezelési költségek csökkennek.

A gazdaság szakemberei joggal bíznak abban, hogy a Cow Manager segítségével egyre több egyed éri meg az Aranytörzskönyvbe kerülést, amelyhez a nagy laktációs termelés mellett hosszú termelő élettartamra is szükség van. (x)

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2021/1 számából 

 

Forrás: Holstein Genetika Kft.