0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kíváncsi alpakák az arborétumban

Kevesen tudják, hogy a ménesbirtokáról híres Bábolnán 16 hektáron elterülő arborétum is található. A város közelében található gyűjteményes kert a Bábolnai Gazdanapok alatt kényelmesen,lovaskocsival is bejárható.

A bábolnai gyűjteményes kert létesítése Burgert Róbert nevéhez fűződik, az ő kezdeményezésére kezdték el az 1960-as években növényekkel beültetni a sík területet. A cél az volt, hogy minél több növényfaj és fajta elültetésével ápolt, rendezett zöldfelületet hozzanak létre  a községben élők részére. A korábbi szántón napjainkra több mint háromszáz lombos és 156 örökzöld fa és cserje díszít, amelyek az eltelt fél évszazad alatt tekintélyes méretűre nőttek, árnyékukban a meleg napokon kellemesen lehet hűsölni. 1992-ben helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították a gyűjteményt.

A város központjának közelében található zöld oázis kikapcsolódást jelent a növénybarátoknak- a növények nevét táblák jelzik- az idősebbek is kényelmes sétákat tehetnek, mivel az utak kényelmesen járhatók és jól kiépítettek, de egyszerűen csak a felfrissülésre vágyók is jól fogják érezni magukat a dús növények között. Az átgondoltan elhelyezett növénycsoportokat szépen tagolják a kisebb-nagyobb gyepes, füves felületek, a tavak és kis hidak, a kialakított pihenőhelyek. Különlegesen szépek az egyik tó partján magasodó mocsári ciprusok. A gyerekek nagy örömére az arborétumban egy mini „állatpark” is található, ahol szarvasok, kecskék és kíváncsian szemlélődő puha bundás alpakák legelésznek békésen.

Az arborétum különlegessége a Híres Lovak Emlékhelye, ami a világhírű bábolnai arab ménes leghíresebb lovainak állít emléket. A lovakat természetesen nem itt temették el, de az 54 ló mindegyikére emlékdombok, kopfaják és márványtáblák emlékeztetnek, amelyeken a lovak születési ideje és haláluk éve is fel van tüntetve.  

 Az arborétum egész évben ingyenesen látogatható, a Bábolnai Gazdanapok ideje alatt pedig akár kényelmes lovaskocsival is bejárható.

További fotókat talál a programról ide kattintva.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu