0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Slick-bikák a Holstein fajtában

Ismét új fogalommal barátkozik a világ telejőmarha-tenyésztése.

Ki gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy a szarvatlanság génjét (P, polled) hordozó tenyészbikák közül többen hamarosan felzárkóznak a „hagyományos” bikák képességeinek szintjére?! Ma pedig S-S-I Bedrock-PP homozigóta bikánk 2822 gTPI pontszámmal rendelkezik, mindössze 250 pontra a legjobb genomikus bikáktól. Ráadásul 2000 font feletti tejörökítő képességgel. A heterozigóta szarvatlan bikák között pedig ennél is magasabb, akár 3100 pont feletti gTPI-értékű is található. A genetika, különösen pedig a genomika ezen a területen máris érzékelhető eredményhez vezetett.

Mostanság hasonló a helyzet a slick-gént hordozó genetikával kapcsolatban, bár több évtizedre visszanyúló (a Florida Egyetem által vezetett) kutatások állnak a háttérben.

Úgy tűnik, az egyre forróbb nyarak áthúzódása a világ mérsékeltebb klímájú régióiba, így a nagy holstein-fríz populációkkal rendelkező országokba, egyre inkább ráirányítja a figyelmet a hő- stressz tűrésének genetikai vizsgálatára. A „slick” holstein tehén szőre rövidebb, selymesebb, az állat teste kevésbé hevül fel, jobban tűri a magas környezeti hőmérsékletet. Kisebb tejveszteséggel viseli el az extrém körülményeket, és biztató adatok születtek arról is, hogy reprodukciója kevésbé sínyli meg a forróságot.

Egyelőre jellemzően heterozigóta egyedek teljesítménye került az adatbázisba, ezért a slick-homozigozitás növekedésével további előrelépésre számíthatunk.

A slick (a szarvatlanságéhoz hasonlóan) domináns gén, amely a prolaktin-receptor gén mutációjával jött létre, és egy európai-afrikai eredetű keresztezéssel létrehozott fajtából vitték be a holsteinbe. Ebből a programból került ki a Slick-Gator Lone Ranger nevű bika, kifejezetten a forró éghajlat alatti tejtermelés igényeit célozva. Az ő három fia megtalálható a Select Sires aktuális kínálatában (Melarry SSI SEDONA Slick, Melarry SSI SENECA Slick, Badger SSI Slick SOLAR-P).

A Melarry (lásd Frazzled!) prefix példázza, hogy az élvonalbeli tenyészbika-előállító gazdaságok is érdeklődnek a téma iránt.

Reálisan nézve ezek a bikák általánosan ma még nem igazán versenyképesek, hiszen 2300-2600 gTPI-szinttel rendelkeznek. Évente néhány ezer adagjukra van jelenleg kereslet, főleg Dél-Amerikában. A cél most az, hogy a slick-gén bekerüljön a kurrens bikakörbe, azaz a hordozó bikák termelési, küllemi és más értékmérői is minél közelebb legyenek az élvonalhoz.

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2021/1 számából 

 

 

Forrás: Holstein Genetika Kft.