Back to top

Tanácsadással, szemnedvesség mérővel segítünk

A Bábolnai Gazdanapok időtartama alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szaktanácsadási pontot működtetünk. Egy újdonságot is kipróbálhatnak a mezőgazdászok: szemnedvesség mérő készüléket, amely számos termény tesztelésére alkalmas.

Már hagyománnyá vált, hogy a Bábolnai Gazdanapok időtartama alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szaktanácsadási pontot működtetünk. Mindhárom napon 10-16 óra között agrár-környezetgazdálkodás, ökogazdálkodás, precíziós gazdálkodás és aktuális növényvédelmi tanácsok témakörökben kérhetnek tanácsot az érdeklődők.

Gyenes Adrienn szakértő az új ökológiai gazdálkodás-támogatásban tud segíteni a hozzá fordulóknak.

Most szeptemberben jelenik majd meg hároméves kötelezettségvállalási időszakkal az átmeneti időszak ökotámogatása, abban az időszakban, amely kitölti a mostani és a következő, 2023-tól induló programozási ciklust.

Az agrár-környezetgazdálkodás kérdéseit Sztahura Erzsébet válaszolja meg a standon. Október-novemberben lesz a beadási határidő, új, hároméves AKG támogatási lehetőségről adnak felvilágosítást. A témakör nagy érdeklődésre tart számot, legalább 23 ezer pályázót várnak. Az agrár-digitalizáció, a precíziós gazdálkodás és az aktuális növényvédelmi tanácsadás területéről várja a kérdéseket Balázs Viktor. Most zárult le az első ütem a precíziós pályázat kapcsán, az egyik legjelentősebb, szántóföldi növénytermesztőket is érintő támogatási rendszer és az agrárdigitalizációs stratégiák révén, mondta. Ezzel kapcsolatban érkeztek hozzá kérdések. Mindenki másra pályázik, ezért a felvetések is egyediek.

A színsor standon a szaktanácsadási pont mellett a rendezvényen több szakmai kerekasztal-beszélgetést is szervezünk. A NAK csarnokban lévő standján egy újdonságot is kipróbálhatnak a mezőgazdászok: egy gabona beltartalom-mérő készüléket, amely számos termény tesztelésére alkalmas.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tiszta vizet a „boros” pohárba

A parlamenti választások előtti utolsó ülését tartotta az Országház Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottsága. Az eseményen Font Sándor elnök mondott köszönetet az elmúlt négy évben végzett munkáért. A szakember kiemelte, a Parlament legaktívabb szervezetével mindig konstruktív, az ágazatot segítő szándékú volt az együttműködés.

Karácsonyfából is válasszuk a hazait!

Hazánk földrajzi adottságaiból – azaz a magashegységek hiányából – következik, hogy bizonyos fajta fenyőket, elősorban a karácsonyfaként tartósságáról és dús ágairól híres nordmannt importálunk, míg lucfenyőt exportálunk. A közhiedelemmel ellentétben a műanyag fenyő csak hosszú, körülbelül 20 éves használat után környezetkímélőbb, mint a hagyományos.

Szakmáról közérthetően: Adorján János-díj 2021

A Magyar Mezőgazdaság hetilap, visszanyúlva a gyökereihez, 2018-ban első főszerkesztőnkről, Adorján Jánosról elnevezett díjat alapított, amit külső szerzőink közül az kaphat meg, akinek írását, szakmai tanácsait olvasóink hasznosnak, gazdálkodásukban hasznosíthatónak, informatívnak és közérthetően megfogalmazottnak ítélnek.

Elmúlt 30 évünk...

Kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. a napokban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett gálavacsorán köszönthettük a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselőit, legfontosabb partnereinket, régi és új kollégáinkat.

Kihirdették az új Közös Agrárpolitikát meghatározó uniós rendeleteket

Három és fél évnyi tárgyalássorozat eredményeként 2021. december 6-án megjelent a KAP reformcsomagot képező KAP Stratégiai Tervről szóló, Horizontális, valamint az Egységes Közös Piacszervezés módosításáról szóló uniós rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A jogszabályok a kihirdetést követő naptól lépnek hatályba, de alkalmazni majd 2023. január 1-jétől kell azokat.

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.

Globális szén-dioxid-gazdálkodási programot indít a BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója

A BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója globális szén-dioxid-gazdálkodási programot indít, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy csökkentsék CO2-kibocsátásukat.

Fizetnének a takarónövények után a gazdáknak

Az Egyesült Királyság jövő évtől fizetne azoknak a gazdáknak, akik a talajvédelem jegyében télre ahelyett, hogy "csupaszon" hagynák a földjeiket, talajtakaró növényeket ültetnek.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.