Back to top

Tanácsadással, szemnedvesség mérővel segítünk

A Bábolnai Gazdanapok időtartama alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szaktanácsadási pontot működtetünk. Egy újdonságot is kipróbálhatnak a mezőgazdászok: szemnedvesség mérő készüléket, amely számos termény tesztelésére alkalmas.

Már hagyománnyá vált, hogy a Bábolnai Gazdanapok időtartama alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szaktanácsadási pontot működtetünk. Mindhárom napon 10-16 óra között agrár-környezetgazdálkodás, ökogazdálkodás, precíziós gazdálkodás és aktuális növényvédelmi tanácsok témakörökben kérhetnek tanácsot az érdeklődők.

Gyenes Adrienn szakértő az új ökológiai gazdálkodás-támogatásban tud segíteni a hozzá fordulóknak.

Most szeptemberben jelenik majd meg hároméves kötelezettségvállalási időszakkal az átmeneti időszak ökotámogatása, abban az időszakban, amely kitölti a mostani és a következő, 2023-tól induló programozási ciklust.

Az agrár-környezetgazdálkodás kérdéseit Sztahura Erzsébet válaszolja meg a standon. Október-novemberben lesz a beadási határidő, új, hároméves AKG támogatási lehetőségről adnak felvilágosítást. A témakör nagy érdeklődésre tart számot, legalább 23 ezer pályázót várnak. Az agrár-digitalizáció, a precíziós gazdálkodás és az aktuális növényvédelmi tanácsadás területéről várja a kérdéseket Balázs Viktor. Most zárult le az első ütem a precíziós pályázat kapcsán, az egyik legjelentősebb, szántóföldi növénytermesztőket is érintő támogatási rendszer és az agrárdigitalizációs stratégiák révén, mondta. Ezzel kapcsolatban érkeztek hozzá kérdések. Mindenki másra pályázik, ezért a felvetések is egyediek.

A színsor standon a szaktanácsadási pont mellett a rendezvényen több szakmai kerekasztal-beszélgetést is szervezünk. A NAK csarnokban lévő standján egy újdonságot is kipróbálhatnak a mezőgazdászok: egy gabona beltartalom-mérő készüléket, amely számos termény tesztelésére alkalmas.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Beporzók napja 2.: nemcsak a méhekről szól

2018 óta március 10-e a beporzók napja. Ezen a napon nemcsak a házi méhekre és a méhalkatúakra hívjuk fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre, amelynek szerepe van a növények megporzásában, hiszen a termesztett növények kétharmadát, az élelmiszereinknek pedig egyharmadát köszönhetjük nekik.

Bő egyharmadával csökken az ukrán búzatermelés

A háborús körülmények nyomán hatalmas teher hárul Ukrajna mezőgazdaságára. Egy, a francia Karryos adatelemző cég által a közelmúltban nyilvánosságra hozott számítás szerint az idei búzatermés mintegy harmadával (35 százalékkal) elmaradhat a tavalyitól.

Fenntartható mandulatermesztés

A hosszú távú és fenntartható mandulatermelés érdekében a Veracruz Almonds portugál vállalkozás intelligens mezőgazdasági eszközöket vásárolt. Különös figyelmet fordítanak a nyomon követhetőségre, a körforgásos gazdaságra való átállásra és a karbonlábnyom csökkentésére.

Az idén is jár a támogatás a fűszerpaprika-vetőmagra

Az április 30-ig megvásárolt és saját területen elvetett fűszerpaprika-vetőmag árának 75%-a „visszaigényelhető”, a kérelmeket augusztus 5-ig kell benyújtani. A részleteket a Magyar Államkincstár közelmúltban megjelent közleménye tartalmazza.

A baromfitartók csak egy lúd- és kacsatenyésztő-szövetséget ismernek el legitimnek

Május közepén tartotta legutóbbi rendes közgyűlését a Baromfi Terméktanács. A meghatározott időpontban nem volt határozatképes a közgyűlés, ezért a fél órával később kezdett ismételt közgyűlésen részt vevő 42 tag tanácskozott. Csorbai Attila elnök-igazgató beszámolt róla, hogy a 2021-re tervezett 136 millió forintos működési költségből csak 129 millió forintot költöttek.

Májusi eső – az kellene, de nagyon

Bár örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, nem hideget, viszont a májusi arannyal, a csapadékkal ismét sok a probléma. Mert az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki záporok, zivatarok az országban, de igen nagy területi változékonyság mellett jelentős területek maradtak szárazon.

Közterületre ültettek kivit Budapesten

Bár meglepőnek tűnhet, ez az egzotikus gyümölcs jól bírja a Magyarországi klímát.