Back to top

Virághagyma-hiány várható

Nyár elején röppent fel első ízben a hír azzal kapcsolatban, hogy a tavaszi hagymások szaporítóanyagából nem lesz elég. A National Garden Bureau nonprofit szervezet által, a termelők bevonásával végzett felmérés szerint is hiány várható.

A Tulpen Promotie Nederland (TPN) elnöke, Arjan Smit már az idei tulipánszezon végén fölhívta a szakemberek figyelmét arra, hogy nemzetközi szintű hiány léphet föl virághagymából. Az elnök szerint annak lehetséges okai között szerepel, hogy az utóbbi két évben a fogyasztók hosszabb ideig keresik, vásárolják a tulipánt.

Míg korábban a húsvéttal véget ért a tulipánszezon, manapság egészen anyák napjáig töretlen ennek a tavaszi virágnak a népszerűsége.

Arjan Smit előrejelzése szerint ez a tendencia folytatódik. A fogyasztók a tulipánt nemcsak virágboltokban, hanem szupermarketekben, áruházláncokban is szívesen vásárolják, sőt Németországban éppen az élelmiszer-áruházak tulipánértékesítése nőtt a legnagyobb mértékben. A vásárlók szerint ugyanis a tulipán friss és megbízható minőségű a német áruházakban. A tavaszi virágot nemcsak ajándékba, hanem maguknak is szívesen megveszik az emberek, úgy érzik, hogy a tulipánnal az ébredező természetet is becsempészik a lakásba.

A következő idénnyel kapcsolatban nagyon bizakodóak a tulipántermesztők. A holland vágott tulipán iránti kereslet hirtelen növekedése mellett azonban tavaly a tulipánhagyma termesztő­te­rü­lete mintegy 400 hektárral szűkült.

Hollandiában egyébként 2000 óta ütemesen növekedett a tulipán termesztésére használt terület, a holland statisztikai hivatal (CBS) adatai szerint 2000 és 2017 között 38%-kal, több mint 13 ezer hektárra bővült.

A növekedés nagy része a tulipánhagymák termesztéséből származott. Ezzel párhuzamosan viszont csökkent a hagymatermesztők száma, ugyanezen időszakban mintegy 46%-kal. Tehát kevesebb kertész több tulipánhagymát termesztett. Arjan Smit úgy becsüli, hogy az egy négyzetméteren megnevelt hagyma mennyisége idén kevesebb lesz, mint a korábbi években, ennek oka a tavaszi, kora tavaszi víz- és fagykár, valamint a túlságosan rövid tenyészidő. A tulipán felvásárlási ára ezért várhatóan emelkedni fog, de ez előreláthatóan semmilyen gondot nem okoz, mivel a fogyasztók egyszerűen imádják a holland tulipánokat, és hajlandók lesznek tisztességes árat fizetni a virágokért.

A National Garden Bureau kertészekből, az ágazatban tevékenykedő szakemberekből álló nonprofit szervezet. Feladatuk, hogy átfogó marketingtevékenységgel ösztönözzék a lakosság dísznövény-vásárlását.

A szervezet a közelmúltban felmérést végzett több termelő bevonásával a virághagymák esetleges hiányával kapcsolatban.

A felmérés során a Longfield Gardens termelő vállalat is arra hívta föl a figyelmet, hogy ha valaki tulipánt, nárciszt és más őszi ültetésű hagymát szeretne vásárolni, ne várjon túl sokáig a megrendeléssel, mert gondjai lehetnek a beszerzéssel. A virághagymák, növények és egyéb kertészeti kellékek iránti kereslet soha nem tapasztalt méretet öltött a koronavírus-járvány kezdete óta, és a tapasztalatok szerint a növekedés egyelőre nem lassul. Természetesen a termelőknek és a kereskedőknek is jó, ha mind többen ültetnek virághagymát, de ez egyúttal fokozza a piaci versenyt.

A holland termelők számos időjárásból eredő gonddal küzdöttek, az átlagostól eltérő tavasz miatt a virághagymák nem jól fejlődtek, kisebb és kevesebb levéllel rendelkeztek, így a növények kisebb hagymákat képeztek. Ez pedig azt is jelenti, hogy az idei hagymákból kevesebb került a piacra. Sok hagyma nem felelt meg az elfogadható mérettartománynak.

A nyár is sokkal csapadékosabb volt, számos helyen nehezítette meg a hagymák betakarítását a lezúduló eső.

Mint mindenhol, ebben a szektorban is akadályokba ütközik a szállítás: az exportra szánt áru esetében a világméretű konténerhiány és az ennek következtében föllépő logisztikai nehézségek továbbgyűrűznek a készletkezelésre is.

Henk Westerhof, az Anthos dísznövénytermelő és -forgalmazó egyesület vezetője szerint a holland termelők nagy részének meggyűlt a baja a kései fagyokkal, a hosszú, hűvös tavaszi időjárást követő júniusi kánikulával, majd a szokatlanul esős nyárral. Ugyanakkor jelenleg még továbbra is igen széles a virághagyma-kínálat, bár egyes fajtákból a vártnál kisebb a készlet. A cégvezető is úgy látja, hogy a járvány miatt sokan kezdtek kertészkedni, így a virághagymák iránti kereslet világszerte jóval magasabb az eddig megszokottnál, különösen a tulipánokból, mivel a pandémia alatt nagyon sokan vásároltak vágott virágot.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a szokásosnál több tulipánhagymát ültettek vágott virág termesztése céljából.

A járvány más szempontból is éreztette a hatását: a lezárások miatt sok termelőnek le kellett állítania a munkafolyamatokat, vagy rövidíteni kellett a műszakokat, aminek egyértelmű következménye a mostani szűkösebb kínálat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/ngb.org
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Őszi talajmunkák

Bár az őszről a kertben elsősorban a szüret, a hosszú tenyészidejű és másodvetésű növények betakarítása jut az eszünkbe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben az időszakban tesszük meg az első nagy lépést a következő évi növények termesztéséhez: előkészítjük a terepet és a talajunkat arra, hogy a következő évben jó termésünk lehessen.

A szezon utolsó feladatai – Növényvédelmi előrejelzés 42. hét

Amikor a gyümölcsfák és a szőlő már lehullajtotta lombozata felét, elkezdhetjük az őszi lemosó permetezést. A lehulló lombozatot pedig érdemes 1%-os nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal kezelni, az felgyorsítja a levelek korhadását.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Keresett a szerb szeder

Míg sok áfonyaforgalmazó továbbra is Chilére, Spanyolországra, valamint Peru-ra összpontosít, Szerbiában robbanásszerűen megnőtt a bogyós gyümölcsűek iránti érdeklődés. Már nemcsak a szomszédos európai országok, hanem a tengerentúli kereskedők is érdeklődnek a szerbiai termelés iránt.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Miért lepik el ősszel a pókok otthonainkat?

Újra itt az ősz, a lepkék elrepülnek, a katicabogarak menedéket keresnek és egyre több a pók van a lakásokban… de ezek a rovarok miért változtatják meg viselkedésüket az időjárás változásakor?