Back to top

Átadták a Parlamentben az Érték és Minőség Nagydíjakat

A gazdasági élet kiválóságait köszöntötték a parlamentben szeptember 9-én az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címek átadásán. Idén harmadával több díjazott lett, mint tavaly, és a védjegyre jogosultak felének van valamilyen kötődése az agráriumhoz.

Egy védjegy informál, és garanciát ad

Az Érték és Minőség Nagydíj egy minőségtanúsító védjegy. A védjegy a termékjelzők egyik fajtája, jogi oltalom, grafikailag ábrázolható megjelölés, amely az árut vagy szolgáltatást megkülönbözteti mások áruitól, vagy szolgáltatásaitól.

A szentesi DélKerTÉSZ Party-Mix zöldségválogatás termékcsalád Grill csomagja és Piknik uzsonna csomagja nyert díjat
A szentesi DélKerTÉSZ Party-Mix zöldségválogatás termékcsalád Grill csomagja és Piknik uzsonna csomagja nyert díjat
Fotó: DélKerTÉSZ
A védjegyek lehetővé teszik a piaci szereplők számára, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat a védjegyek révén megkülönböztethessék a versenytársak áruitól, illetve szolgáltatásaitól. A védjegyek fontos eszközei a fogyasztók tájékoztatásának. A termékek és szolgáltatások versenyképességét mind a hazai, mind a nemzetközi piacon elsődlegesen a kiváló minőség biztosítja, melyet megerősíthet, igazolhat egy minőségtanúsító védjegy.

A kitüntetést idén 38 pályázó 41 pályázata érdemelte ki, a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 41 főcsoport több, mint 100 témakörében meghirdetett nívós megmérettetésen.

A felszólalók elismerően szóltak a nyertesek teljesítményéről

Kiss Károlyné Ildikó az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati rendszer alapítója elmondta, hogy a pályázat kiírói a jövőbe vetett hitet szeretnénk kifejezni azzal, hogy a koronavírus járvány következtében az egyik legnagyobb veszteségeket elszenvedő ágazat egykori ikonikus alakjának, Gundel Károlynak a gondolatával kívánnak üzenni a pályázóknak és fogyasztóknak: „A kiválóság nem önkéntes. A minőség nem Veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt” – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke szerint

az elmúlt időszak rámutatott a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megkérdőjelezhetetlen jelentőségére, mely a válsághelyzet idején is bizonyította, hogy képes az egész ország ellátására.

A járvány idején az önellátásra való képesség felértékelődött. Éppen ezért mindannyiunk érdeke, hogy ne csak mennyiségben, hanem minőségben is képesek legyünk felvenni a versenyt a külföldi vetélytársakkal.

Farkas Sándor miniszterhelyettes örült, hogy sok az agrár-kötődésű díjazott
Farkas Sándor miniszterhelyettes örült, hogy sok az agrár-kötődésű díjazott
Fotó: Érték és Minőség Nagydíj
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott: „A járvány enyhülésével Magyarország Kormánynak legfontosabb feladata az ország gazdaságának újraindítása lett. Ezért döntött úgy, hogy az elkövetkező években soha nem látott mértékű forrást biztosít vidékfejlesztésre, amelynek célja a vidéken élők élethelyzetének javítása, a helyben maradás elősegítése.”

A politikus kiemelte, hogy minőségre van szükség a termelésben és a feldolgozásban is, és e védjegy alkalmas arra, hogy a termékre felhívja a figyelmet és garanciát adjon.

Fontos, hogy a magyar gazdaság szereplői közösen tegyenek erőfeszítéseket a jövő érdekében, mert a magyar agráriumot nem csak a vírus, hanem az évek óta jellemző extrém időjárás is sújtja.

Az Alföldön volt olyan hely, ahol június eleje és augusztus közepe között összesen öt alkalommal hullott csapadék, melynek összmennyisége mindössze 16 mm volt. Az ilyen kihívások miatt is kell az innováció a mezőgazdaságban is, amiről e díj is szól. Ám az agráriumban dolgozó őseink is nagy innovátorok voltak, hiszen mindig egyre precízebben, újítva kellett végezni feladataikat, az aktuális körülményekhez alkalmazkodva. A járvány és az ahhoz hasonló helyzetek egyben a kitörés lehetőségét is magukban hordozzák, ehhez igazodik hazánk vidékfejlesztési politikája, hiszen 2010. óta fejlődési pályára állt a magyar mezőgazdaság, emelte ki Farkas Sándor.

A Lokálpatrióta különdíjasok

Az alapítók és a Kiírók Tanácsának tagjai által külön elismerésekben is részesültek kiemelkedő pályázatok az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Lokálpatrióta Különdíjat például a Bükki Gyógynövény Kft. és az erdélyi Pityóka Gyár SRL. kapta. Előbbi gyógynövényes párnáival érdemelte ki az elismerést utóbbi pedig Csíki csipsz termékcsaládjával.

A Bükki Gyógynövény Kft. fő termékprofilját a gyógynövényekkel töltött alvó-, és pihenőpárnák jelentik, amelyeket tönkölypelyva, vagy memóriahab-szivacs töltetekkel látnak el.

A gyógynövényes párnák nagy előnye, hogy összetett problémákra (alvászavarok, alvási nehézségek, fejfájás, álmatlanság stb.) nyújtanak megoldást, így már egyetlen termék beszerzésével is jelentős mértékben nő a használó életminősége.

Minden párnát gondosan, szakértelmet és törődést ötvözve, bevizsgált gyógynövények felhasználásával készítenek. A gyógynövényes töltetet megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek állítják elő, így garantálva a lehető legmagasabb termékminőséget és a vásárlói igények teljes körű kiszolgá­lását. A párnák összeállításakor olyan anyagok felhasználására törekednek, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre, magas minőségűek és nem terhelik a környezetet.

Pityóka Gyár SRL. Csíki csipszeivel is törekszenek arra, hogy hosszú távon is fenntartható egészségtudatos életmódot alakítsanak ki. Ennek egyik legfontosabb pillére az egészséges táplálkozás, mely azonban nem lehet azonos egy hiányállapotot okozó, aszkéta étrenddel.

A fogyasztók többsége nyitott a változtatásokra az egészsége érdekében, ugyanakkor sokkal kevesebben vannak azok, akik arra is képesek, hogy alapjaiban formálják át étkezési szokásaikat.

Éppen ezért különös felelőssége van azon gyártóknak, akik fontosnak tartják, hogy termékeik ne csak kiváló minőségűek legyenek, hanem versenytársaikhoz képest kedvezőbb egészség­ügyi hatásokkal is rendelkezzenek. Az évszázados burgonyatermelő hagyományokkal ren­delkező Csíki-medencében készülő termékek előállítása során éppen ezért nem csak az alap­anyagok minőségére, hanem a receptúra egészséges voltára is kiemelt figyelmet fordítanak (gluténmentes, csökkentett sótartalmú, GMO-mentes, színezékmentes, tartósítószer mentes, stb.). A Csíkszentsimonban található üzemben a helyi gazdáktól származó alapanyagokból az elérhető legmodernebb technológiával, hagyományos ízvilágot tükröző terméket állítanak elő, mely - mint a legnépszerűbb rágcsálnivaló - képes lehet Erdély zamatát a legszélesebb körökben is megismertetni a magyar családokkal és távolabbi országok ínyenceivel egyaránt.

Az Érték és Minőség Nagydíj 2021. évi díjazottjai
Az Érték és Minőség Nagydíj 2021. évi díjazottjai
Fotó: Érték és Minőség Nagydíj

Rengeteg agrár-kötődésű díjazott volt

A díjazottak az ország kilenc régiójából érkeztek, egy pályázat pedig Erdélyből. A nyertesek 27 százaléka budapesti, 71 százaléka pedig vidéki székhelyű.

A győztes pályázatok több mint 88 százaléka a kézzel fogható termékek körébe sorolható, míg a többi valamilyen szolgáltatáshoz kapcsolódik.

Az előbb bemutatottak mellett számos más agráriumhoz köthető cég terméke is díjazott lett: A BIO-FUNGI Kft. ChefGomba Gourmet termékcsaládjának két tagja, a CO-OP Hungary Zrt. egyik teje és felvágottja, A Délalföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezet Party-mix zöldségválogatás termékcsaládja, a FÁN GROUP Kft. Lotti túrója, valamint a Fiwi-Hűt Kft. Vadkonyha Prémium termékcsaládja.

A Gyulahús Kft. Gyulai Medvehagymás Sertésmájasa is használhatja mostantól a védjegyet csak úgy mint a Jó Hentes Kft./ Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. Hamburger húspogácsa kézműves termékcsaládja. A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. nagyon jól szerepelt a pályázaton, mert az előbbi mellett a kovászos cipója és Hazánk Kincsei Zselici Tejtermék családja is díjazott lett.
A NASTE BAU Kft. nyertes pályázatában a táj-, és parképítésben a humánerőforrás kiegészítése és pótlása céljából alkalmazható önjáró kertészeti robotokkal kertült a díjazottak sorába.
A Panyolai Szilvórium Zrt. Panyolai Silvorius gyógynövénylikőrje, a Sole-Mizo Zrt. Mizo Túró Rudi termékcsaládja is használhatja a védjegyet.

Nagy meglepetés az ORIENTAL HERBS Kft. Dr. Chen Patika Gyógynövényes készítmények termékcsaládja a díjazottak körében,

hiszen a cég 2009-ben igen komoly bírságot kapott a Gazdasági Versenyhivataltól egyes termékeinek a csomagolásán szereplő állításai miatt, most bő tíz évvel később pedig termékeik az Érték és Minőség Nagydíj díjazottjai közé kerültek, bizonyítva, hogy a cég látványos utat járt be ez idő alatt.

A díj is megújult idén
A díj is megújult idén
Fotó: DélKerTÉSZ

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.

A legrövidebb utat támogatják

Az értékesítési láncot minél jobban le kell rövidíteni, hogy a termelők zsebében haszon maradjon. Az értékesítés legrövidebb útja, ha a kistermelő és a vásárló személyesen találkozik, ráadásul ez kölcsönös előnyökkel jár a két fél számára, hangzott el Zalaudvarnokon, az I. Vadvirág Fesztiválon. Az esemény céljáról Németh Zsuzsanna főszervezőt, a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület elnökét kérdezte tudósítónk.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Folytatódhat a vendéglátás helyreállása az elemző szerint

A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátás helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus erősödése, ez pedig a bruttó hazai termék (GDP) növekedését is segítheti a következő negyedévekben - derül ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének turisztikai-gazdasági elemzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.

Kamatozó nehézségek a malomiparban

Mit hozott a malmosok számára a bibliai mértékű aszály és a közelben zajló háború? Vajon ezek jelentik-e a legnagyobb veszélyt és nehézséget a gabonafeldolgozók számára, vagy jöhet még valami más, ami még sötétebbé teszi a fekete levest? Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Malmosok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

5 jó ok gombafarm létrehozásához

A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk fő vagy akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon ismerik.