Back to top

Átadták a Parlamentben az Érték és Minőség Nagydíjakat

A gazdasági élet kiválóságait köszöntötték a parlamentben szeptember 9-én az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címek átadásán. Idén harmadával több díjazott lett, mint tavaly, és a védjegyre jogosultak felének van valamilyen kötődése az agráriumhoz.

Egy védjegy informál, és garanciát ad

Az Érték és Minőség Nagydíj egy minőségtanúsító védjegy. A védjegy a termékjelzők egyik fajtája, jogi oltalom, grafikailag ábrázolható megjelölés, amely az árut vagy szolgáltatást megkülönbözteti mások áruitól, vagy szolgáltatásaitól.

A szentesi DélKerTÉSZ Party-Mix zöldségválogatás termékcsalád Grill csomagja és Piknik uzsonna csomagja nyert díjat
Fotó: DélKerTÉSZ
A védjegyek lehetővé teszik a piaci szereplők számára, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat a védjegyek révén megkülönböztethessék a versenytársak áruitól, illetve szolgáltatásaitól. A védjegyek fontos eszközei a fogyasztók tájékoztatásának. A termékek és szolgáltatások versenyképességét mind a hazai, mind a nemzetközi piacon elsődlegesen a kiváló minőség biztosítja, melyet megerősíthet, igazolhat egy minőségtanúsító védjegy.

A kitüntetést idén 38 pályázó 41 pályázata érdemelte ki, a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 41 főcsoport több, mint 100 témakörében meghirdetett nívós megmérettetésen.

A felszólalók elismerően szóltak a nyertesek teljesítményéről

Kiss Károlyné Ildikó az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati rendszer alapítója elmondta, hogy a pályázat kiírói a jövőbe vetett hitet szeretnénk kifejezni azzal, hogy a koronavírus járvány következtében az egyik legnagyobb veszteségeket elszenvedő ágazat egykori ikonikus alakjának, Gundel Károlynak a gondolatával kívánnak üzenni a pályázóknak és fogyasztóknak: „A kiválóság nem önkéntes. A minőség nem Veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt” – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke szerint

az elmúlt időszak rámutatott a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megkérdőjelezhetetlen jelentőségére, mely a válsághelyzet idején is bizonyította, hogy képes az egész ország ellátására.

A járvány idején az önellátásra való képesség felértékelődött. Éppen ezért mindannyiunk érdeke, hogy ne csak mennyiségben, hanem minőségben is képesek legyünk felvenni a versenyt a külföldi vetélytársakkal.

Farkas Sándor miniszterhelyettes örült, hogy sok az agrár-kötődésű díjazott
Fotó: Érték és Minőség Nagydíj
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott: „A járvány enyhülésével Magyarország Kormánynak legfontosabb feladata az ország gazdaságának újraindítása lett. Ezért döntött úgy, hogy az elkövetkező években soha nem látott mértékű forrást biztosít vidékfejlesztésre, amelynek célja a vidéken élők élethelyzetének javítása, a helyben maradás elősegítése.”

A politikus kiemelte, hogy minőségre van szükség a termelésben és a feldolgozásban is, és e védjegy alkalmas arra, hogy a termékre felhívja a figyelmet és garanciát adjon.

Fontos, hogy a magyar gazdaság szereplői közösen tegyenek erőfeszítéseket a jövő érdekében, mert a magyar agráriumot nem csak a vírus, hanem az évek óta jellemző extrém időjárás is sújtja.

Az Alföldön volt olyan hely, ahol június eleje és augusztus közepe között összesen öt alkalommal hullott csapadék, melynek összmennyisége mindössze 16 mm volt. Az ilyen kihívások miatt is kell az innováció a mezőgazdaságban is, amiről e díj is szól. Ám az agráriumban dolgozó őseink is nagy innovátorok voltak, hiszen mindig egyre precízebben, újítva kellett végezni feladataikat, az aktuális körülményekhez alkalmazkodva. A járvány és az ahhoz hasonló helyzetek egyben a kitörés lehetőségét is magukban hordozzák, ehhez igazodik hazánk vidékfejlesztési politikája, hiszen 2010. óta fejlődési pályára állt a magyar mezőgazdaság, emelte ki Farkas Sándor.

A Lokálpatrióta különdíjasok

Az alapítók és a Kiírók Tanácsának tagjai által külön elismerésekben is részesültek kiemelkedő pályázatok az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Lokálpatrióta Különdíjat például a Bükki Gyógynövény Kft. és az erdélyi Pityóka Gyár SRL. kapta. Előbbi gyógynövényes párnáival érdemelte ki az elismerést utóbbi pedig Csíki csipsz termékcsaládjával.

A Bükki Gyógynövény Kft. fő termékprofilját a gyógynövényekkel töltött alvó-, és pihenőpárnák jelentik, amelyeket tönkölypelyva, vagy memóriahab-szivacs töltetekkel látnak el.

A gyógynövényes párnák nagy előnye, hogy összetett problémákra (alvászavarok, alvási nehézségek, fejfájás, álmatlanság stb.) nyújtanak megoldást, így már egyetlen termék beszerzésével is jelentős mértékben nő a használó életminősége.

Minden párnát gondosan, szakértelmet és törődést ötvözve, bevizsgált gyógynövények felhasználásával készítenek. A gyógynövényes töltetet megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek állítják elő, így garantálva a lehető legmagasabb termékminőséget és a vásárlói igények teljes körű kiszolgá­lását. A párnák összeállításakor olyan anyagok felhasználására törekednek, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre, magas minőségűek és nem terhelik a környezetet.

Pityóka Gyár SRL. Csíki csipszeivel is törekszenek arra, hogy hosszú távon is fenntartható egészségtudatos életmódot alakítsanak ki. Ennek egyik legfontosabb pillére az egészséges táplálkozás, mely azonban nem lehet azonos egy hiányállapotot okozó, aszkéta étrenddel.

A fogyasztók többsége nyitott a változtatásokra az egészsége érdekében, ugyanakkor sokkal kevesebben vannak azok, akik arra is képesek, hogy alapjaiban formálják át étkezési szokásaikat.

Éppen ezért különös felelőssége van azon gyártóknak, akik fontosnak tartják, hogy termékeik ne csak kiváló minőségűek legyenek, hanem versenytársaikhoz képest kedvezőbb egészség­ügyi hatásokkal is rendelkezzenek. Az évszázados burgonyatermelő hagyományokkal ren­delkező Csíki-medencében készülő termékek előállítása során éppen ezért nem csak az alap­anyagok minőségére, hanem a receptúra egészséges voltára is kiemelt figyelmet fordítanak (gluténmentes, csökkentett sótartalmú, GMO-mentes, színezékmentes, tartósítószer mentes, stb.). A Csíkszentsimonban található üzemben a helyi gazdáktól származó alapanyagokból az elérhető legmodernebb technológiával, hagyományos ízvilágot tükröző terméket állítanak elő, mely - mint a legnépszerűbb rágcsálnivaló - képes lehet Erdély zamatát a legszélesebb körökben is megismertetni a magyar családokkal és távolabbi országok ínyenceivel egyaránt.

Az Érték és Minőség Nagydíj 2021. évi díjazottjai
Fotó: Érték és Minőség Nagydíj

Rengeteg agrár-kötődésű díjazott volt

A díjazottak az ország kilenc régiójából érkeztek, egy pályázat pedig Erdélyből. A nyertesek 27 százaléka budapesti, 71 százaléka pedig vidéki székhelyű.

A győztes pályázatok több mint 88 százaléka a kézzel fogható termékek körébe sorolható, míg a többi valamilyen szolgáltatáshoz kapcsolódik.

Az előbb bemutatottak mellett számos más agráriumhoz köthető cég terméke is díjazott lett: A BIO-FUNGI Kft. ChefGomba Gourmet termékcsaládjának két tagja, a CO-OP Hungary Zrt. egyik teje és felvágottja, A Délalföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezet Party-mix zöldségválogatás termékcsaládja, a FÁN GROUP Kft. Lotti túrója, valamint a Fiwi-Hűt Kft. Vadkonyha Prémium termékcsaládja.

A Gyulahús Kft. Gyulai Medvehagymás Sertésmájasa is használhatja mostantól a védjegyet csak úgy mint a Jó Hentes Kft./ Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. Hamburger húspogácsa kézműves termékcsaládja. A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. nagyon jól szerepelt a pályázaton, mert az előbbi mellett a kovászos cipója és Hazánk Kincsei Zselici Tejtermék családja is díjazott lett.
A NASTE BAU Kft. nyertes pályázatában a táj-, és parképítésben a humánerőforrás kiegészítése és pótlása céljából alkalmazható önjáró kertészeti robotokkal kertült a díjazottak sorába.
A Panyolai Szilvórium Zrt. Panyolai Silvorius gyógynövénylikőrje, a Sole-Mizo Zrt. Mizo Túró Rudi termékcsaládja is használhatja a védjegyet.

Nagy meglepetés az ORIENTAL HERBS Kft. Dr. Chen Patika Gyógynövényes készítmények termékcsaládja a díjazottak körében,

hiszen a cég 2009-ben igen komoly bírságot kapott a Gazdasági Versenyhivataltól egyes termékeinek a csomagolásán szereplő állításai miatt, most bő tíz évvel később pedig termékeik az Érték és Minőség Nagydíj díjazottjai közé kerültek, bizonyítva, hogy a cég látványos utat járt be ez idő alatt.

A díj is megújult idén
Fotó: DélKerTÉSZ

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Tudásmegosztás a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság fejlesztéséért

Az Európai Unió Agrárkutatás Állandó Bizottságának az Agrár Tudás- és - Innovációs Rendszer megerősítéséért létrehozott Stratégiai Munkacsoportja 2021. szeptember 14-15. között tartotta 5. mandátumának nyolcadik, online ülését. A kétnapos esemény házigazdája, a munkacsoport társelnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára volt.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.