0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Együtt a zöld jövőért

Nagyszabású kertészeti kiállítást és konferenciát szervezett a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. A szeptember 7-8-án megtartott esemény a faiskolai ágazat tevékenységének bemutatásával a lehető legszélesebb körű piaci áttekintésre törekedett, hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Fokozott várakozás övezte a dísznövény ágazat nagyszabású rendezvényét, a szeptember 7-8-án megrendezett HungaroGreen 2021 szakkiállítást és konferenciát. A Magyar Díszfaiskolások Egyesületének és a Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének szoros együttműködésével megvalósult faiskolai seregszemle és szakmai nap egyszerre volt hiánypótló és hagyományteremtő esemény. A szervezés szakmai színvonala, a kiállítók gondosan előkészített, látványos standjai, a tartalmas programok és a látogatottság példaértékű szakmai összefogásról tanúskodott.

Az eseményen mintegy nyolcvan hazai és külföldi faiskolai és évelő termesztő, szaporítóanyagot, valamint háttéripari termékeket forgalmazó cég mutatta be kínálatát több mint 1600 négyzetméteren.  

Mindannyian nyertesek vagyunk. Hosszú idő után megnyertük a találkozás örömét, végre megszoríthattuk egymás kezét, személyes tapasztalatcserékben bővelkedő beszélgetéseket folytathattunk,

mondta kiállítást megnyitó beszédében Rónai Gergely. A Magyar Díszfaiskolások Egyesületének elnöke emlékeztetett rá, hogy a járvány a faiskolai ágazat számára egyszerre jelentette a veszélyt és a lehetőséget.

A lezárások, a megváltozott piaci körülmények sok bizonytalanságot szültek, ám a kezdeti nehézség után páratlan lehetőséggel találta magát szembe a szakma, amivel még most is lehet, sőt kell élni! Ugyanakkor egyre sürgetőbb kihívássá vált, hogy a szakmát vonzóvá kell tegyék a fiatalság számára is, hogy az jó megélhetést, biztos bevételt adó életpályamodell legyen.

A kiállítás a faiskolai ágazat tevékenységének bemutatásával a lehető legszélesebb körű piaci áttekintésre törekedett, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Az új helyszínen – a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac csarnoka – és új néven megrendezett HungaroGreen rendezvény a jövőben nemzetközileg is jegyzett, a közép-európai, valamint a Kárpát-medencében található faiskolák számára kíván magas szakmai színvonalú megjelenési lehetőséget nyújtani, mindezt a felvevőpiac közelében.  A szakma komolyan vette az idei kiállítást, ami örömteli és biztató jele a támogató háttérnek, az összefogásnak, és remélhetően mind több ágazati szereplőt ösztönöz majd arra, hogy a jövőben is kiálljon a rendezvény ügye mellett.

Tarpataki Tamás, az agrártárca agrárpiacokért felelős helyettes államtitkára szerint kiemelkedő a HungaroGreen 2021 rendezvény jelentősége, hiszen ez az alkalom összehozza azokat a szakembereket és döntéshozókat, akik tenni képesek azért hogy olyan fenntartható környezetet építsünk, ahol kényelmesen, de a természettel összhangban tudunk élni. Ebben a díszkertészek munkája felbecsülhetetlen értékű.

A kiállítás első napján Több Zöld Várost Európának címmel akkreditált tanácskozásra is sor került, amelynek keretében neves előadók szóltak a zöldfelület-gazdálkodásról. A tanácskozást Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke nyitotta meg, aki a díszkertészeket tömörítő szakmai szervezet átalakításának és építkezésének elmúlt 7-8 évének felelevenítése mellett arról is szólt, hogy az európai trendek zöld irányba tartanak, amelyből a hazai díszkertész szakma is előnyt tud kovácsolni, hiszen

a kertészek felelnek a zöld jövőért, közvetetten pedig az emberek mentális és fizikai egészségéért is.

A rendezvényen A Több zöld várost Európának elnevezésű, új zöldfelületekre vonatkozó kampány részeként átadták az Európa Zöld városa díj nyerteseinek járó elismeréseket. A magyarországi kampányban részt vevő városok közül az első díjat a Kaposváron megvalósult Vaszary okos park projekt kapta, ezzel bekerült a nemzetközi megmérettetésbe is.

A Több Zöld Várost Európának elnevezésű szakmai nap előadásait, valamint a Hungarogreen 2021 kiállítás ideje alatt megrendezett, Flora Hungaria szakmai szeminárium sorozatának második részében elhangzottakat a Kertészet és Szőlészet hetilap későbbi számaiban foglaljuk össze.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu