0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nem nosztalgia, hanem vagyon, amit gondozni kell

Az ötvenéves bábolnai kukoricatermesztés előtt tiszteleg az az agrár- és technikatörténeti bemutató és kiállítás, amelyet a MATE Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum szervezett. Az egykori tudásból a mai szakemberek is meríthetnek, hallottuk a standon.

youtube://v/11XhrgDVea0

A Bábolnai Gazdanapok egyik érdekes bemutatója az agrár- és technikatörténeti bemutató és kiállítás. Dr. Hentz Károly, a MATE Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum igazgatója elöljáróban kiemelte: a gödöllői intézet 30 éve működik országos szakmúzeumként.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden olyan szakmai kiállításon, fórumon, ahol az agrártechnika-történettel meg tudunk jelenni, ott legyünk tematikusan az adott eseményhez kötődő tartalommal.

A hitvallásom szerint az agrártechnika-történet nem csak a nagyapáink megélt kultúrája, a nosztalgia eleme, hanem műszaki, szakmai vagyon, amit gondozni kell, és ez a mi dolgunk – fogalmazott.

– Dokumentációkból nagyon nehéz egy gépet reprodukálni, ha viszont eredetiben odaadunk egy tárgyat, akkor más. Egy ilyen rendezvényen ezt a tudást be lehet mutatni, meg lehet nyerni a szakmát arra, hogy a műszaki muzeológiára szükség van. A mai kor szakembere tanulhat a régi gépekből, a múzeumban minden problémára, ha nem is egy az egyben, de van megoldás. A rendelkezésre álló tudást nem szabad veszni hagyni – osztotta meg a nézeteit.

Idén ünneplik a termelési rendszereket 1971-ben útnak indító CPS  Corn Production System, a későbbi IKR, Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer – megalakulásának 50. évfordulóját. Ennek a forradalmi fejlődésnek a bölcsője éppen Bábolnához, az akkori Állami Gazdasághoz kötődik. Az amerikai mintára létrejött CPS a biológiai alapok és a fejlett technika ötvözésével, a, fegyelmezett technológiával, az emberi munkával Magyarországon, majd később a kelet-közép-európai országokban is változást eredményezett, Európa kirakatává tette a magyar iparszerű növénytermesztést és állattenyésztést.

A most Bábolnán látható kiállítást két részre osztották. A sátor alatt a központi témára, a kukoricára való tekintettel a Bábolna kukoricatermesztéshez kötődő gépek, berendezések képei láthatók.

Ezek között tizenöt olyan fotót is szemügyre vehetünk, amelyek biztosan Bábolnán készültek, de nem tudják, pontosan milyen kísérleti gépeket ábrázol, és azoknak mi lett a sorsuk.
A múzeumigazgató kiemelte: nagy örömmel fogadnák az egykori bábolnai dolgozók információit.

A kültéri részen megmutatják, hogy a korszerű gépek előtt melyek voltak azok az eszközök, amelyekkel a kukoricát feldolgozták. A kézi darálókat ki is lehet próbálni. Érdekességként kiemelte: középen egy Kühne gépsort mutatnak be, és Magyarország legrégebbi, ma is működő, 165 éves gyára a rendezvény egy másik területén jelenleg is kiállít. A tárgyak egy része a múzeum tulajdonában állnak, egy része a kiskunhalasi Agrár Géptörténeti Egyesületé.

Büszkén mutatta a CPS felirattal ellátott sárga munkagépet, amelyet 1971-ben gyártottak az USA-ban, ugyanebben az évben került Bábolnára. Ez nagyon nehéz menet volt, részletezte Hentz Károly. Az, hogy mégis sikerült, Burgert Róbertnek, a bábolnai kombinát akkori vezérigazgatójának volt köszönhető, aki aktív, kísérletező személyiség volt.

További fotók a kiállításról ide kattintva érhetők el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu