Back to top

Ha nem lenne a boltok kasszái mellett édesség, egészségesebben táplálkoznánk?

Egy új tanulmány szerint a vásárlók egészségesebb ételeket vásárolnak, ha az édességeket és rágcsálnivalókat áthelyezik a pénztárak mellől és a folyosók végéből.

A Southamptoni Egyetem tudósai az Iceland szupermarketekkel együttműködve új étel elrendezéseket próbáltak ki, többek között a gyümölcsöket és a zöldségeket a boltok bejáratai közelében helyezték el.

A PLOS Medicine című folyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint az édességek eladása csökkent, míg a gyümölcsök és zöldségek kereskedelme nőtt. Dr. Christina Vogel, a közegészségügyi táplálkozástudomány főmunkatársa elmondta:

„a szupermarketek elrendezésének megváltoztatása segíthet az embereknek abban, hogy egészségesebb élelmiszereket válasszanak, és a lakosság étrendjét a kormány táplálkozási ajánlásai felé terelje.

Tanulmányunk eredményei azt sugallják, hogy az egészségesebb élelmiszerek előtérbe helyezésével közel 10.000 plusz adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint körülbelül 1500 adag édességgel kevesebbet lehetne eladni heti szinten egy-egy üzletben.”

A kutatók szerint a mostani tanulmány átfogóbb, mint a korábbi kutatások, amelyek korlátozottabbak voltak, például csak egyetlen helyet vizsgáltak. Az új tanulmány célja az volt, hogy csökkentsék a vásárlók magas kalóriatartalmú termékeknek való kitettségét azáltal, hogy a pénztáraknál és a folyosók végeinél nem élelmiszer jellegű termékeket helyeztek el. Ezután mérték a változtatások boltok forgalmára, a vásárlók hűségkártyás vásárlási szokásaira és a háztartás több tagjának étrendjére gyakorolt hatását.

Janis Baird, az egyetem Epidemiológiai Központjának közegészségügyi és epidemiológiai professzora elmondta:

„ezek az eredmények újszerű bizonyítékokkal szolgálnak arra, hogy az egészségtelen élelmiszerek kiskereskedelmi üzletekben való elhelyezésének tervezett brit kormányzati tilalma kedvezően hathat a lakosság étrendjére,

és hogy a hatások tovább fokozódhatnak, ha a szabályozásba beépítik a szupermarketek bejáratai közelében lévő zöldség-gyümölcs részlegre vonatkozó követelményeket.”

Matt Downes, az Iceland formátumfejlesztési vezetője elmondta: „örömmel támogattuk ezt a hosszú távú tanulmányt és annak értékelését, hogy a szupermarketekben a termékek elhelyezése hogyan befolyásolhatja vásárlóink étrendjét. Tudjuk, hogy a gyermekkori elhízás egyre nagyobb problémát jelent, és a kiskereskedelmi ágazatnak is szerepe van a probléma kezelésében. Reméljük, hogy a tanulmány eredményei betekintést nyújtanak a szélesebb kiskereskedelmi iparág és a politikai döntéshozók számára a bolti árusításnak a vásárlási döntésekre gyakorolt hatásáról.”

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A piros alma az igazi alma

A magyarok szeretik és eszik is az almát, ráadásul a legtöbben a piros almát tekintik az „igazinak”. Még aki másikat választ, az is főleg azt szereti, ha a piros valamelyik árnyalata azért színezi – mondja Nyirő József, aki pakodi birtokán termeszt almát immár negyed évszázada.

A fejes káposzta piaca

Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Lengyelország a Közösség legnagyobb káposztatermelője, a termés a 2015–2020 közötti időszakban 0,8-1,0 millió tonna között mozgott, ami az unió termelésének 27 százalékát tette ki. A KSH adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett tavaly.

Halloween, pókok, rettegés… De mire jó a pókháló?

A halloween pókos dekorációja minden évben sláger, nem csoda, hiszen ezek az állatok sokak számára elég borzongatóak. De miért készít hálót a pók, és mire használja ezt a tudomány?

Lesz elég csokoládé alapanyag

Az időjárási körülmények kedvezők voltak a múlt héten Elefántcsontpart legtöbb kakaótermesztő régiójában, ami kifejezetten jót tett a betakarítás előtt álló termésnek - közölték a gazdák a héten.

A földrengésektől jobban nőnek a fák?

A földrengések képesek épületeket ledönteni, azonban úgy tűnik, az erdő növekedését is segítik - még hacsak rövid ideig is. Egy véletlen szülte új kutatás szerint az erős rezgések miatt több víz kerül a fák gyökerei körüli talajba, amely serkenti a növekedésüket. Ennek pedig a nyoma van az évgyűrűkben is.

Vége az agrárium békeéveinek

A Takarékbank Agrár Üzletágának negyedéves elemzői háttérbeszélgetésén kiderült, jelentős eltérések mutatkoznak a különböző agrárágazatok jövőbeni kilátásaiban. Ezt jól mutatta az is, hogy megtört a Takarék AgrárTrend Index több mint egy éve növekvő trendje 2021 harmadik negyedévében. A kérdés továbbra is adott, hogyan lehetséges a drasztikus alapanyagárak érvényesítése az értékesítési árakban.

Propolisztinktúra emésztőszervi fertőzésekre, gyomorfekélyre

A propolisztinktúra remekül használható emésztőszervi fertőzések, gyomorfekély ellen, melynek az egyre sűrűbben jelentkező reflux lehet az egyik jele. A propoliszról kimutatták ugyanis, hogy jelentősen csökkenti a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktériumot.

Vintage Borbazár, avagy a hegy megy a városba

Boros bolt-buliba invitál október 29-én pénteken este 7 órakor Újlipótváros frissen, a Design Héten megnyitott új showroomja, a Patina a Kresz Géza utcában. A borkóstolós nappali „házibulin” a bútorok, a vintage tárgyak és régiségek mellett a borok és a zene kapnak főszerepet: az estéhez a Borbolt a völgyben a Szent György-hegyről hoz 5 izgalmas tételt.

A magyar tej az valóban tej

Novemberben ismét elindul a tudatos fogyasztást ösztönző tejkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésével. A cél idén is a minőségi tej és tejtermékek belföldi fogyasztásának ösztönzése, illetve a tudatos választás és vásárlás népszerűsítése.

Az ételkiszállítók értékelési rendszerének átalakítását javasolja a GVH

Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán az MTI-vel.