Back to top

Ha nem lenne a boltok kasszái mellett édesség, egészségesebben táplálkoznánk?

Egy új tanulmány szerint a vásárlók egészségesebb ételeket vásárolnak, ha az édességeket és rágcsálnivalókat áthelyezik a pénztárak mellől és a folyosók végéből.

A Southamptoni Egyetem tudósai az Iceland szupermarketekkel együttműködve új étel elrendezéseket próbáltak ki, többek között a gyümölcsöket és a zöldségeket a boltok bejáratai közelében helyezték el.

A PLOS Medicine című folyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint az édességek eladása csökkent, míg a gyümölcsök és zöldségek kereskedelme nőtt. Dr. Christina Vogel, a közegészségügyi táplálkozástudomány főmunkatársa elmondta:

„a szupermarketek elrendezésének megváltoztatása segíthet az embereknek abban, hogy egészségesebb élelmiszereket válasszanak, és a lakosság étrendjét a kormány táplálkozási ajánlásai felé terelje.

Tanulmányunk eredményei azt sugallják, hogy az egészségesebb élelmiszerek előtérbe helyezésével közel 10.000 plusz adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint körülbelül 1500 adag édességgel kevesebbet lehetne eladni heti szinten egy-egy üzletben.”

A kutatók szerint a mostani tanulmány átfogóbb, mint a korábbi kutatások, amelyek korlátozottabbak voltak, például csak egyetlen helyet vizsgáltak. Az új tanulmány célja az volt, hogy csökkentsék a vásárlók magas kalóriatartalmú termékeknek való kitettségét azáltal, hogy a pénztáraknál és a folyosók végeinél nem élelmiszer jellegű termékeket helyeztek el. Ezután mérték a változtatások boltok forgalmára, a vásárlók hűségkártyás vásárlási szokásaira és a háztartás több tagjának étrendjére gyakorolt hatását.

Janis Baird, az egyetem Epidemiológiai Központjának közegészségügyi és epidemiológiai professzora elmondta:

„ezek az eredmények újszerű bizonyítékokkal szolgálnak arra, hogy az egészségtelen élelmiszerek kiskereskedelmi üzletekben való elhelyezésének tervezett brit kormányzati tilalma kedvezően hathat a lakosság étrendjére,

és hogy a hatások tovább fokozódhatnak, ha a szabályozásba beépítik a szupermarketek bejáratai közelében lévő zöldség-gyümölcs részlegre vonatkozó követelményeket.”

Matt Downes, az Iceland formátumfejlesztési vezetője elmondta: „örömmel támogattuk ezt a hosszú távú tanulmányt és annak értékelését, hogy a szupermarketekben a termékek elhelyezése hogyan befolyásolhatja vásárlóink étrendjét. Tudjuk, hogy a gyermekkori elhízás egyre nagyobb problémát jelent, és a kiskereskedelmi ágazatnak is szerepe van a probléma kezelésében. Reméljük, hogy a tanulmány eredményei betekintést nyújtanak a szélesebb kiskereskedelmi iparág és a politikai döntéshozók számára a bolti árusításnak a vásárlási döntésekre gyakorolt hatásáról.”

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.