Back to top

MVÜK Élelmiszergazdasági Fórum 2.0

A 34. Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett Élelmiszergazdasági Fórum valamennyi résztvevője azt mondta a program után, hogy szeretne részt venni hasonló találkozókon. Az Agrárközösség, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó és a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége azért rendezte a fórumot, hogy életre hívják Magyarország legnagyobb élelmiszergazdasági közösségét.

MMG - Magyarország legnagyobb élelmiszergazdasági közösség épül

A cél a kapcsolatépítés és tudásmegosztás a lehető leggyorsabb módon azért, hogy az élelmiszeripar a lehető legnagyobbat profitálja az elkövetkezendő évek változásaiból.

Fotó: Kiss Gergely
A programban Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke, a Bonafarm Zrt. PR és vállalati kapcsolatok igazgatója azokról a lehetőségekről beszélt, amelyek a közelmúltban nyíltak meg az élelmiszer termékpálya szereplői előtt.

Feldman Zsolt: Azt gondolom, hogy a most felépített pályázati rendszerünk, és azok a pályázatok, amelyek a gazdálkodók és az élelmiszervállalkozások számára most elérhetők, valóban nagyon jó lehetőséget jelentenek. Ezek közül a fontosabbak a következő időszakban is meghirdetésre kerülnek.

Általánosságban a teljes támogatási rendszer szempontjából bizonytalansági pont, hogy az Európai Bizottság majd miképpen fogadja el azt a stratégiai tervet, ami 2027-ig az összes támogatási jogcímünket tartalmazza. De önmagában emiatt nem érdemes és nem is kell se kapkodni, se rohanni előre.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Fotó: Kiss Gergely

Én azt javaslom, hogy mindenki nyugodtan a maga szükségletei, lehetőségei szerint gazdálkodjon az erejével, a pályázatokra történő energiaráfordítással. Sőt, inkább azt javaslom, hogy a következő 5-6 évre tervezze meg a fejlesztéseit, és én biztos vagyok benne, hogy ezeket ütemesen, folyamatosan, pályázatok meghirdetésével meg is fogja tudni valósítani.

- A jelenlegi támogatások mennyiben fogják meghatározni a magyar élelmiszeripar jövőjét? Mennyire perspektivikusak?

Éder Tamás: Azt gondolom, az élelmiszeripar szereplőin múlik, hogy mennyiben fogják meghatározni ezek a támogatások. Óriási lehetőséget kap az ágazat. Itt olyan mértékű plusz forrás jelenik meg a következő 1-2 évben beruházási támogatások formájában, amiről az az igazság, hogy korábban az élelmiszeripar nem is álmodott.

Éder Tamás
Éder Tamás
Fotó: Kiss Gergely

Mindig sokat panaszkodtunk, hogy na, bezzeg az agrárosok minden évben mennyit kapnak, mi meg alig. Most tényleg kap lehetőséget ez az ágazat. Rendkívül fontos, hogy ezt a lehetőséget – elnézést a kifejezésért – ne csesszük el.

Tudom, hogy rendkívül sok nehézség van. Egyrészt most, amikor ezeket a pályázatokat készítik, beadják, vagy már be is adták az élelmiszeripari vállalkozók, a gazdasági körülmények szinte egyik pillanatról a másikra drasztikusan átalakulnak, hirtelen szinte minden drágábbá válik, a beruházási költségek napról napra emelkednek, emiatt sokan elbizonytalanodnak, elkedvetlenednek. Én ennek ellenére bízom abban, hogy az ütőképes beruházási elképzelések meg fognak valósulni és drasztikusan javítják a magyar élelmiszeripar meghatározó részének versenyképességét.

Fotó: Kiss Gergely
Itt egy nagyon fontos módosulás van a rendszerben. A korábbi években az élelmiszeripari támogatások összege nem is volt olyan nagy, és alapvetően csak a mikro és a kicsi vállalkozások tudtak hozzáférni. Ez a szegmens nagyon fontos része az ágazatnak, és nagyon jó, hogy ők kaptak, és most is kapnak. De azért látnunk kell azt, hogy a magyar élelmiszeripar teljesítményének 80 százaléka a közepes és nagyvállalati formációktól jön.

Ezen cégek versenyképességének a fejlesztésére van szükség ahhoz, hogy a kiskereskedelmi láncok polcain a nemzetközi versenyben képesek legyünk ott maradni. Ez a kör is kapott most egy lehetőséget. Én bízom benne, hogy jól élünk vele, és olyan támogatásfelhasználás lesz jellemző az ágazatra, ami néhány éven belül az egész magyar élelmiszeripar, és ennek köszönhetően az egész magyar mezőgazdaság versenyképességét javítja.

- Volt már egy ilyen rendezvény az agrár élelmiszeripar területén. Mennyire látszik a haszna? Tudom, hogy utána rögtön jöttek a lezárások, de mégis alakult-e az a bizonyos kapcsolati háló?


Fotó: Kiss Gergely
Horváth János, az MVÜK vezérigazgaztó-tulajdonosa: Amelyre rálátásunk volt igen. Azért is szerveztük meg másodszorra ezt az alkalmat, mert nagyon nagy igény volt arra, hogy folytatódjon ez a szakmai párbeszéd, beszélgetés.

Itt az öt ágazati szereplőt próbáljuk meg egy asztalhoz ültetni: a termelőket, feldolgozókat, a kereskedelmet, a szolgáltatói szektort, illetve a szabályozói területet. Ez ma is tökéletesen sikerült. Azt gondolom, hogy tovább kell menjünk ezen az úton – rengeteg megerősítést kaptunk ma is ebben a tekintetben.

A fórumon készült további képeket megnézheti galériánkban, ide kattintva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.