0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

MVÜK Élelmiszergazdasági Fórum 2.0

A 34. Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett Élelmiszergazdasági Fórum valamennyi résztvevője azt mondta a program után, hogy szeretne részt venni hasonló találkozókon. Az Agrárközösség, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó és a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége azért rendezte a fórumot, hogy életre hívják Magyarország legnagyobb élelmiszergazdasági közösségét.

youtube://v/Ax-aUXtAW3U

A cél a kapcsolatépítés és tudásmegosztás a lehető leggyorsabb módon azért, hogy az élelmiszeripar a lehető legnagyobbat profitálja az elkövetkezendő évek változásaiból.

A programban Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke, a Bonafarm Zrt. PR és vállalati kapcsolatok igazgatója azokról a lehetőségekről beszélt, amelyek a közelmúltban nyíltak meg az élelmiszer termékpálya szereplői előtt.

Feldman Zsolt: Azt gondolom, hogy a most felépített pályázati rendszerünk, és azok a pályázatok, amelyek a gazdálkodók és az élelmiszervállalkozások számára most elérhetők, valóban nagyon jó lehetőséget jelentenek. Ezek közül a fontosabbak a következő időszakban is meghirdetésre kerülnek.

Általánosságban a teljes támogatási rendszer szempontjából bizonytalansági pont, hogy az Európai Bizottság majd miképpen fogadja el azt a stratégiai tervet, ami 2027-ig az összes támogatási jogcímünket tartalmazza. De önmagában emiatt nem érdemes és nem is kell se kapkodni, se rohanni előre.

Én azt javaslom, hogy mindenki nyugodtan a maga szükségletei, lehetőségei szerint gazdálkodjon az erejével, a pályázatokra történő energiaráfordítással. Sőt, inkább azt javaslom, hogy a következő 5-6 évre tervezze meg a fejlesztéseit, és én biztos vagyok benne, hogy ezeket ütemesen, folyamatosan, pályázatok meghirdetésével meg is fogja tudni valósítani.

– A jelenlegi támogatások mennyiben fogják meghatározni a magyar élelmiszeripar jövőjét? Mennyire perspektivikusak?

Éder Tamás: Azt gondolom, az élelmiszeripar szereplőin múlik, hogy mennyiben fogják meghatározni ezek a támogatások. Óriási lehetőséget kap az ágazat. Itt olyan mértékű plusz forrás jelenik meg a következő 1-2 évben beruházási támogatások formájában, amiről az az igazság, hogy korábban az élelmiszeripar nem is álmodott.

Mindig sokat panaszkodtunk, hogy na, bezzeg az agrárosok minden évben mennyit kapnak, mi meg alig. Most tényleg kap lehetőséget ez az ágazat. Rendkívül fontos, hogy ezt a lehetőséget – elnézést a kifejezésért – ne csesszük el.

Tudom, hogy rendkívül sok nehézség van. Egyrészt most, amikor ezeket a pályázatokat készítik, beadják, vagy már be is adták az élelmiszeripari vállalkozók, a gazdasági körülmények szinte egyik pillanatról a másikra drasztikusan átalakulnak, hirtelen szinte minden drágábbá válik, a beruházási költségek napról napra emelkednek, emiatt sokan elbizonytalanodnak, elkedvetlenednek. Én ennek ellenére bízom abban, hogy az ütőképes beruházási elképzelések meg fognak valósulni és drasztikusan javítják a magyar élelmiszeripar meghatározó részének versenyképességét.

Itt egy nagyon fontos módosulás van a rendszerben. A korábbi években az élelmiszeripari támogatások összege nem is volt olyan nagy, és alapvetően csak a mikro és a kicsi vállalkozások tudtak hozzáférni. Ez a szegmens nagyon fontos része az ágazatnak, és nagyon jó, hogy ők kaptak, és most is kapnak. De azért látnunk kell azt, hogy a magyar élelmiszeripar teljesítményének 80 százaléka a közepes és nagyvállalati formációktól jön.

Ezen cégek versenyképességének a fejlesztésére van szükség ahhoz, hogy a kiskereskedelmi láncok polcain a nemzetközi versenyben képesek legyünk ott maradni. Ez a kör is kapott most egy lehetőséget. Én bízom benne, hogy jól élünk vele, és olyan támogatásfelhasználás lesz jellemző az ágazatra, ami néhány éven belül az egész magyar élelmiszeripar, és ennek köszönhetően az egész magyar mezőgazdaság versenyképességét javítja.

– Volt már egy ilyen rendezvény az agrár élelmiszeripar területén. Mennyire látszik a haszna? Tudom, hogy utána rögtön jöttek a lezárások, de mégis alakult-e az a bizonyos kapcsolati háló?

Horváth János, az MVÜK vezérigazgaztó-tulajdonosa: Amelyre rálátásunk volt igen. Azért is szerveztük meg másodszorra ezt az alkalmat, mert nagyon nagy igény volt arra, hogy folytatódjon ez a szakmai párbeszéd, beszélgetés.

Itt az öt ágazati szereplőt próbáljuk meg egy asztalhoz ültetni: a termelőket, feldolgozókat, a kereskedelmet, a szolgáltatói szektort, illetve a szabályozói területet. Ez ma is tökéletesen sikerült. Azt gondolom, hogy tovább kell menjünk ezen az úton – rengeteg megerősítést kaptunk ma is ebben a tekintetben.

A fórumon készült további képeket megnézheti galériánkban, ide kattintva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu