0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Precíziós gazdálkodás: a jövő már az ajtón kopogtat

„Divatos szóvá vált a precíziós gazdálkodás, talán kicsit el is koptattuk”- hangzott el azon a szakmai kerekasztal beszélgetésen, melyen a témában jártas szakemberek osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal. Hatékonyság, növekedés és szemléletváltás, az ésszerű gazdálkodás érdekében, amihez megfelelő üzemméret és megfelelő tőke szükségeltetik.

Az Agrárminisztérium 100 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatását célzó pályázati felhívását. Ebben új támogatási célként jelenik meg a precíziós gazdálkodási technológia elterjesztésének a támogatása.

A pályázat keretében lehetőség nyílik a szántóföldi- és a kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére.

Többek között lehetőség nyílik a traktorok, betakarítógépek, munkagépek, infokommunikációs eszközök beszerzésére, továbbá meglévő traktorok, munkagépek úgynevezett „felokosítására” is. A felhívás kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság digitális átállásához szükséges szolgáltatások igénybevételének ösztönzésére, így kötelezően megvalósítandó tevékenységként támogatja ezek igénybevételét is. Nem véletlen, hogy teltház előtt zajlott az esemény.

Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke megnyugtatta hallgatóságát, nem kell egyszerre mindent megvalósítani, lépésről-lépésre haladhatnak a precíziós gazdálkodás fényes útján. A legtöbben a gépekre koncentrálnak, pedig nem ez jelenti a megoldást, csak egy része a folyamatnak. A legfontosabb, az adatalapú döntéselőkészítés, a cél pedig a digitális mezőgazdaság megvalósítása.

A gép még önmagában nem fedi le a precíziós gazdálkodást, az adatok gyűjtése, feldolgozása, értelmezése nélkül pusztán vas.

Hadházi László kiemelte, a kereskedő cégek termékeinek díjában megjelenő szaktanácsadás nem megoldás. A KITE Zrt. innovációs igazgatója hozzátette nagyon fontos a felhasználó, a gazdálkodó képzése, amit felső szinten öt egyetemen oktatnak. Ugyanakkor hiányzik, vagy nem kielégítő a középfokú képzés. Valós adatokra épülő technológia nélkül nem beszélhetünk precíziós gazdálkodásról, a humán oldal nehezen bővíthető, kiutat jelenthet a minél nagyobb fokú automatizálás. Ugyanakkor az okos munkaeszközök rendelkezésre állnak, a csúcskategóriás gépekbe bele van „kódolva” a gyors adatszolgáltatás, a beavatkozás lehetősége.

„A szaktanácsadásnak pénzben mérhető eredménye legyen az igénybe vevő számára”- fogalmazta meg véleményét Pecze Zsuzsanna, az IKR Agrár Kft. fejlesztési igazgatója.

A precíziós gazdálkodás első lépéseként a táblán belüli adottságok felmérését jelölte meg a szakember.

A pályázat kapcsán hozzátette, a szolgáltatóknak is fel kell készülniük a felfokozott érdeklődés révén a megnövekedett igények kielégítésére.

Mesterházi Ákos, az Axiál Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője rámutatott, a vállalkozónak nem kell térinformatikussá képeznie magát, erre megfelelő eszközök, programok állnak már rendelkezésre. Ha ezt a terhet leveszik a gazda válláról, a hibalehetőségek is csökkennek, foglalkozzon inkább az agronómiával, s a gépek dolgozzanak a keze alá.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu