Back to top

Természetesen szépek

Az évelő díszfüvek évek óta nagyon kedveltek, szívesen ültetik a kertbarátok, kerttulajdonosok, és a kerttervezők is előszeretettel dolgoznak ezzel a növénycsoporttal magánkertekben és közterületeken egyaránt. Tág tűrőképességük, változatos színeik és formáik miatt sokrétűen használhatók. A vegyes, a biodiverz és a természetközeli kertek trendjével párhuzamosan népszerűségük várhatóan tovább nő.

A természetesség iránti vágy egyre jobban kifejezésre kerül a kertstílusokban is, a trendet pedig felgyorsította az elmúlt másfél-két év. Ember és természet ismét közelebb került egymáshoz, a pandémia időszakában a lezárások miatt az eddiginél is többen a szabad levegőn találták meg a testet és lelket feltöltő kikapcsolódást.

A gyaloglás, a túrázás, kerékpározás mellett a kertészkedés, növénygondozás lett az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység.

A különlegesen élénk színű Festuca Intense Blue jól társítható más növényekkel
A különlegesen élénk színű Festuca Intense Blue jól társítható más növényekkel
Napjainkban azonban a klímaváltozás és az azzal együtt járó szélsőséges időjárás, az extrém meleg és aszály, vagy éppen az özönvízszerű esőzések a növényültetésre is hatással vannak, és figyelembe vételük fontos szempont a növényválasztás során. Az elegáns, változatos formájú és igen jó tűrőképességű díszfüvek számos faja és fajtája ebben a tekintetben is jó választásnak ígérkezik.

Sokoldalúan használhatók

A díszfüvek keskeny, felálló lombjuk, laza szerkezetük, szimmetrikus formájuk miatt szoliterként, egyesével, vagy kettesével-hármasával ültetve is jól érvényesülnek. Sok faj méreténél fogva alkalmas térhatárolásra, különösen a háttérben lévő építményeket, tégla- és kőfalakat „lágyítják”, ugyanakkor kihangsúlyozzák a kert épített elemeit, a lépcsőket, támfalakat.

Szívesen alkalmazzák őket a vízpart imitálására, de kerti tavak, medencék mellett is jó kontrasztot alkotnak.

Évelőkkel, cserjékkel jól társíthatók, vegyes évelőágyban, középmagas és alacsony virágfoltokkal váltogatva harmonikus együttest alkotnak, mozgalmasságot kölcsönöznek a térnek. A kisebb termetű, ám karakteres megjelenésű Festuca-fajok feltűnően szép díszei az ágyásoknak, sziklakerteknek. Bár számtalan típusú és fajtájú díszfű létezik, többségük viszonylag magas növény. Csaknem valamennyi jó vízellátású talajt és napos fekvést igényel, az alacsony termetű Festuca-fajok azonban meleg, száraz rézsűkre, sziklakertekbe vagy napos évelőágyakba valók. Jellemzően jó a gyomelnyomó képességük, jól takarják a talajt is. Kitűnő búvóhelyül szolgálnak a rovaroknak.

Az évelő dísznövények többségének virágzási ideje rövid, a fűfélék ezzel szemben sokkal tovább díszítenek, a bugák meghagyásával télen is jól mutatnak a kertben. Kisebb kertekben is érvényesülnek, többnyire kevés gondozást igényelnek.

Ültetésüket érdemes tavaszra időzíteni, az ősszel ültetett, nem kellőképpen begyökeresedett növény télen károsodhat, kiszáradhat.

A Festuca Sunrise fajta levele télen narancsvörös lesz
A Festuca Sunrise fajta levele télen narancsvörös lesz
Fotó: plantipp.eu
A kertbe ültetett díszfüveket tavasszal szabad csak visszavágni, ősszel ugyanis a föld feletti részeik nem száradnak teljesen el, így az őszi visszavágás során a levelek fertőződhetnek, az érzékenyebb növények el is pusztulhatnak. A betegségekkel, kártevőkkel szemben amúgy többnyire ellenállóak. Természetes megjelenésükkel nemcsak a kertek, parkok kiváló kiegészítői, hanem – megfelelő fajtaválasztás esetén – kőedényekben, virágtartókban is szépen mutatnak.

A fajtaoltalommal és fajtanépszerűsítéssel foglalkozó holland Plantipp ügynökség ajánlatából néhány olyan fajtát emeltünk ki, amelyek különleges tulajdonságaikkal tovább színesítik a díszfüvek kínálatát. Közülük számos fajta sikeresen szerepelt a korábbi évek fajtabírálatain.

Díszcsenkeszek

A Festuca Intense Blue a lehető legkékebb és az egyik leginnovatívabb díszfűfajta. Egyaránt csodálatosan fest a kertben utak, ágyások szegélyeként, vagy teraszon, balkonon. Jól társítható más növényekkel. Ezüstös bugáit júniusban hozza, gyönyörű kontrasztot alkotnak a kék levelekkel.

Akár 30 centiméter magasra is megnőhet és bármilyen talajon jól fejlődik.

Nagyon szívós fajta, intenzív kék színét a tenyészidő alatt végig megőrzi. Erőteljes gyökérzetének köszönhetően jól viseli a szárazságot, kevés gondozást igényel.

A Pennisetum Lumen Gold aranyszínű levelei limezöldre színeződnek
A Pennisetum Lumen Gold aranyszínű levelei limezöldre színeződnek
A Festuca Sunrise – ahogyan a neve is sugallja – a napfelkeltére emlékeztet a különleges színeivel. Sötétzöld leveleinek felső része ősszel és télen rezes-narancsos színűre változik, nyáron pedig a virág és a virágszár díszít élénk narancsvörös színével. A keskeny levelek légies hatást kölcsönöznek a növénynek. Kompakt, kerekded formában nő, körülbelül 25 centiméter széles párnát alkot, a virágok akár 70 centiméter magasra is nőhetnek, de a növény 30 centiméter magas lesz. A napos helyet részesíti előnyben, azonban a félárnyékot is bírja. Jó vízelvezetésű talajt igényel, viszont a száraz talajt is jól tűri. Örökzöld, gyönyörűen mutat cserépben a teraszon vagy az erkélyen, de kiválóan alkalmas hangsúlyos növényként, nagy foltokban való ültetésre, nagyobb felületek takarására, közterületekre vagy sziklakertekbe is. Mínusz 20 °C-ig télálló.

Vesszős köles, tollborzfű

A Panicum Purple Breeze vesszős köles gyönyörű sötétlila leveleivel díszít, a növény mínusz 30 °C-ig télálló, kevés gondozást igényel. Napos élőhelyet, nedves és jó vízelvezetésű talajt igényel.

Jól mutat szoliter növényként a teraszon, erkélyen, de szegélynövényként, térhatárolóként, nagy tömegben ültetve is érvényesül.

Erős, egyenletes növekedésű. Díjnyertes növény, 2017-ben bronz minősítést szerzett a Plantariumon.

Sötétlila leveleivel díszít a Panicum Purple Breeze díjnyertes díszfű
Sötétlila leveleivel díszít a Panicum Purple Breeze díjnyertes díszfű
A Pennisetum Lumen Gold tollborzfű tavasszal kihajtó új hajtásai csodálatos aranyszínűek, nyáron pedig limezöldre színeződnek. Hidegebb éghajlaton sárgább lesz a lombja. Kompakt növekedésű, körülbelül 30 centiméter széles és 25 centiméter magas párnát alkot. Nyáron barna virágok tömegét hozza. Száraz, friss, jó vízáteresztésű talajt kedvel, napos helyre ültetve érzi jól magát, bár a félárnyékot is elviseli. Szoliterként, önmagában kaspóba, növénytartóba ültetve a terasz vagy az erkély dísze, de csoportban, nagyobb tömegben ültetve szintén jól mutat, ilyenkor 10-12 darabot lehet négyzetméterenként számolni. Ágyások szegélyezésére és vegyes virágbeültetésekre is alkalmas. Mínusz 25 °C-ig télálló. Az ISU Award versenyen 2018-ban arany minősítést szerzett.

A Cortaderia selloana Stars and Stripes nevű pampafűfajta ápolása „pofonegyszerű”.

Tarka lombozata aranyszínű, ősz elején hozza gyönyörű fehér virágait. Mínusz 20 °C-ig télálló. Napsütéses helyet, jó tápanyag-ellátottságú, jó vízáteresztésű talajt igényel. Akár két méter magasra is megnő, szélessége általában nem lesz nagyobb egy méternél. Tökéletes szoliter növény, magánkertekbe és közterületekre is ültethető, de a teraszon is jól mutat. 2016-ban a Plantarium versenyén bronz minősítést szerzett.

Különleges mintázatú a Miscanthus Alligator virágosnád-fajta, amelynek a levelei pontosan úgy néznek ki, mint a krokodilbőr. Kevés gondozást igényel, mínusz 23 °C-ig télálló. Szeptemberben virágzik, a napos és félárnyékos helyet egyaránt jól viseli. Talajtípusra nem érzékeny, mindenféle közegben jól nő. Szoliter növényként és térhatárolóként is ültethető.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/plantipp.eu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őszi talajmunkák

Bár az őszről a kertben elsősorban a szüret, a hosszú tenyészidejű és másodvetésű növények betakarítása jut az eszünkbe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben az időszakban tesszük meg az első nagy lépést a következő évi növények termesztéséhez: előkészítjük a terepet és a talajunkat arra, hogy a következő évben jó termésünk lehessen.

A szezon utolsó feladatai – Növényvédelmi előrejelzés 42. hét

Amikor a gyümölcsfák és a szőlő már lehullajtotta lombozata felét, elkezdhetjük az őszi lemosó permetezést. A lehulló lombozatot pedig érdemes 1%-os nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal kezelni, az felgyorsítja a levelek korhadását.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Keresett a szerb szeder

Míg sok áfonyaforgalmazó továbbra is Chilére, Spanyolországra, valamint Peru-ra összpontosít, Szerbiában robbanásszerűen megnőtt a bogyós gyümölcsűek iránti érdeklődés. Már nemcsak a szomszédos európai országok, hanem a tengerentúli kereskedők is érdeklődnek a szerbiai termelés iránt.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.