0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Vízszintesen kitérő ekefejrögzítés

Szántás közben gyakran ütközik az eke kőbe vagy gyökérbe, amitől deformálódhat, sőt eltörhet az ekefej. Ennek megelőzése érdekében nyírószeggel, nyí­rócsavarral, rugóval vagy hidraulikus felfüggesztéssel rögzítik az ekefejeket, ami lehetővé teszi, hogy kiemelkedjenek, amikor akadályba ütköznek.

A rögzítés szilárdságát általában a sérülést okozó erőnél kisebb nyitóerőre méretezik, de eddig csak az ekefej függőleges emelkedését tették lehetővé. A Lemken Opti­Stone 2D automatikus hidraulikus ekefejrögzítés viszont két irányban is lehetővé teszi a kitérést:

függőleges irányba 37, vízszintesen pedig 20 centiméterre képes kitérni az ekefej, ami nagyobb eséllyel megelőzi a károsodását.

A több irányú kitérést nagy szilárdságú radiálcsuklós csapágyazás teszi lehetővé. Az új ekefejrögzítést egyelőre a Diamant és Titan sorozatú Lemken ekéken alkalmazzák. A hidraulikus rögzítés kioldóerejét a vezetőfülkéből lehet beállítani, alkalmazkodva az éppen művelt táblában előforduló akadályok méretéhez és sűrűségéhez.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság