0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Benzinmotor helyett akkumulátor

A több mint 100 éves japán Makita a 1990-es évektől a Dolmar vállalat megvásárlásával kezdett befektetni kerti gépek fejlesztésébe. A legújabban pedig az akkumulátoros gépek, eszközök gyártására, forgalmazására álltak át, tudtuk meg Törzsök Péter műszaki tanácsadótól a Bábolnai Gazdanapokon.

A környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően a benzinmotoros gépek forgalmazását elengedték, az újonnan értékesítésre kerülő gépek 85-90 százaléka akkumulátoros. Az idén értékesítették az utolsó benzinmotoros fűnyírót. Választékukban már csak fűkasza, aggregátor, szivattyú üzemel benzinmotorral, de a károsanyag-kibocsátás mérséklése érdekében azokba is négyütemű motorokat szereltek.

A vállalatnál a fejlesztések tehát az akkumulátorokra és az azokkal hajtott motorokra irányulnak. Az utóbbiakból újdonság – a tavaly elkezdett, de a pandémia miatt ettől az évtől bevezetett – XGT 40Vmax termékcsalád. Ezt kiegészítik akkumulátorpakkal és így kiválthatók a benzinmotorok a kertészeti gépeknél.

Az akkumulátorok élettartamára vonatkozóan a gyártó azt tünteti fel, hogy egy töltéssel mekkora felület vágható, mi a maximum üzemidő. Ez természetesen a motor méretétől, vágási kapacitástól, késmérettől függ. A jelenleg kapható legnagyobb fűnyírógéppel 6-7000 négyzetméter nyírható egy töltéssel. Ehhez azonban már szükség van az 1200Wh-ás akkupakk hozzákapcsolására is, amivel más gépek is működtethetők, így tulajdonképpen egész napos használatot tesz lehetővé. A töltési idő pedig 3-6 óra. Otthoni kerti felhasználásra azonban várhatóan azok lesznek a legkeresettebb fűnyírók, amelyekkel 2000-2300 négyzetméter vágható egy töltéssel.

Az akkumulátorok élettartama 3-4, de akár 8 év is lehet, a gépek áramfelvételétől függően.

A fűnyírók akkumulátora – ha nemcsak szezonálisan használjuk, hanem működtetünk róla például lámpát vagy fúrógépet is, azaz gyakrabban töltjük-lemerítjük, – 6-7 évet dolgozhatunk vele, ha nem sérül meg. Ha pedig folyamatosan nagy az áramfelvétele, akkor 4-5 év. Általában töltésciklusra adják meg az élettartamát, ez általában 2000, de tudnak 8000 töltést megélt gépről is. Az akkumulátort a Makita Magyarországon visszafogadja, akár gépet is küldenek érte, mondta Törzsök Péter.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu