Back to top

Múltidéző a somogyi erdőgazdaságról

A SEFAG Zrt. fennállásának 50. évfordulója alkalmából igényes könyvben örökítette meg működésének mérföldköveit. A kiadványt olvasva a fél évszázad eseményein, eredményein túlmenően a cég mindennapjaiba is betekinthet az olvasó.

A kiadvány tartalma és szerkezete a Somogy megyei állami erdőgazdaság jelenlegi és volt kollégáinak a gyűjtései és információi alapján készült. A cég történetében meghatározó egykori munkatársak közül is megszólalnak néhányan, elbeszéléseik a vállalat működésének több fontos momentumát bemutatják, és közben természetesen őket is megismerhetjük.

A visszaemlékezéseket, szakmai összegzéseket pedig szebbnél szebb képek illusztrálják.

A szervezeti egységek bemutatása mellett valamennyi szakterületről olvashatunk érdekességeket, és évekre lebontva külön fejezet taglalja az elmúlt fél évszázad jeles eseményeit. A kötet egyebek közt felidézi a szervezeti változásokat, így az erdő- és vadgazdálkodási, a kereskedelemi és a faipari ágazatok mérföldköveit. Ugyancsak látványos változáson esett át a közjóléti és a turisztikai ágazat is. Ki gondolta volna például a ’70-es években, hogy pár évtizeddel később csillagász munkatársa is lesz a cégnek, s míg korábban szinte kizárólag a parkerdők álltak a természet szerelmeseinek rendelkezésére, a ’90-es évektől induló folyamatnak köszönhetően mára számtalan turisztikai objektumot üzemeltet a somogyi erdőkben a SEFAG Zrt.

A könyv sorra veszi a látogatóközönség körében népszerű erdei pihenőhelyeket, az oly sok élményt és ismeretet nyújtó látogatóközpontokat, valamint szálláshelyeket is.

A könyv célja nem csupán annak a változatos tevékenységnek a bemutatása, amely a vállalat elmúlt 50 évét jellemezte, emellett feltett szándéka, hogy rálátást adjon az évszázados tradíciókkal, több mint kétszáz éves tudományos tapasztalattal felvértezett erdész és vadász szakma Somogy megyei eredményeire. Bátran állíthatjuk, hogy a SEFAG Zrt. fél évszázados története mintaadó példája a magyar erdőgazdálkodásnak. Nem titkolt célként fogalmazódott meg a kiadvánnyal kapcsolatban, hogy megmutassuk erdeink értékeit és az értékteremtést a gazdálkodásban. Kifejezett célunk volt az is, hogy láttassa a munkatársak áldozatos munkáját, hiszen ne feledkezzünk meg arról, hogy a kirándulások során szerzett élményekben számos dolgos kéz, felelősen gondolkodó kútfő munkája kamatozik. Hiszen napjaink erdőit ugyanúgy hozták létre erdész elődeink, ahogyan a ma szakemberei fektetnek a jövőbe erdész, vadász, természetvédő hivatásukkal.

A könyv digitális változata elérhető a SEFAG Zrt. honlapján is.

Jó szívvel ajánljuk a könyvet mindenkinek, aki ismeri erdőgazdaságunkat, s annak is, aki még nem ismeri!

Kovács Kiss Zita

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

Vendégház a Börzsöny szívében

Aki igazán eldugott, vagy éppen izgalmas erdei tájat keres, a Börzsönyben mindkettőt megtalálja. Jó kiindulópont a bakancsos túrákhoz az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének Tóvik vendégháza a Magas-Börzsöny kapujában. Az exkluzív kialakítású épületegyüttes a fővárosból alig egy órányi utazással elérhető, házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.

EAGLE: ismerjük meg egymás értékeit

Horvát szakemberek látogattak Pécsre az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Kooperációs Programban megvalósuló EAGLE-projekt keretében. A Mecsekerdő Zrt., a szakmai tanulmányút házigazdájaként bemutatta a vendégeknek az épülő Mecsek Discovery Centert, valamint a kezelésében lévő területek más turisztikai desztinációit.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a vándortáborozók a Zempléni-hegységben

Harmadik nyáron túrázhattak a jelentkezők a Zempléni-hegységben az Erdei Vándortábor programnak köszönhetően. Az útvonalat teljesítő 23 csoportban több mint 500 gyerek és csaknem 100 kísérő vett részt. A csoportok jellemzően 60-80 kilométert tettek meg egy hét alatt, de voltak, akik 100 kilométer feletti teljesítménnyel tértek haza.