0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Múltidéző a somogyi erdőgazdaságról

A SEFAG Zrt. fennállásának 50. évfordulója alkalmából igényes könyvben örökítette meg működésének mérföldköveit. A kiadványt olvasva a fél évszázad eseményein, eredményein túlmenően a cég mindennapjaiba is betekinthet az olvasó.

A kiadvány tartalma és szerkezete a Somogy megyei állami erdőgazdaság jelenlegi és volt kollégáinak a gyűjtései és információi alapján készült. A cég történetében meghatározó egykori munkatársak közül is megszólalnak néhányan, elbeszéléseik a vállalat működésének több fontos momentumát bemutatják, és közben természetesen őket is megismerhetjük.

A visszaemlékezéseket, szakmai összegzéseket pedig szebbnél szebb képek illusztrálják.

A szervezeti egységek bemutatása mellett valamennyi szakterületről olvashatunk érdekességeket, és évekre lebontva külön fejezet taglalja az elmúlt fél évszázad jeles eseményeit. A kötet egyebek közt felidézi a szervezeti változásokat, így az erdő- és vadgazdálkodási, a kereskedelemi és a faipari ágazatok mérföldköveit. Ugyancsak látványos változáson esett át a közjóléti és a turisztikai ágazat is. Ki gondolta volna például a ’70-es években, hogy pár évtizeddel később csillagász munkatársa is lesz a cégnek, s míg korábban szinte kizárólag a parkerdők álltak a természet szerelmeseinek rendelkezésére, a ’90-es évektől induló folyamatnak köszönhetően mára számtalan turisztikai objektumot üzemeltet a somogyi erdőkben a SEFAG Zrt.

A könyv sorra veszi a látogatóközönség körében népszerű erdei pihenőhelyeket, az oly sok élményt és ismeretet nyújtó látogatóközpontokat, valamint szálláshelyeket is.

A könyv célja nem csupán annak a változatos tevékenységnek a bemutatása, amely a vállalat elmúlt 50 évét jellemezte, emellett feltett szándéka, hogy rálátást adjon az évszázados tradíciókkal, több mint kétszáz éves tudományos tapasztalattal felvértezett erdész és vadász szakma Somogy megyei eredményeire. Bátran állíthatjuk, hogy a SEFAG Zrt. fél évszázados története mintaadó példája a magyar erdőgazdálkodásnak. Nem titkolt célként fogalmazódott meg a kiadvánnyal kapcsolatban, hogy megmutassuk erdeink értékeit és az értékteremtést a gazdálkodásban. Kifejezett célunk volt az is, hogy láttassa a munkatársak áldozatos munkáját, hiszen ne feledkezzünk meg arról, hogy a kirándulások során szerzett élményekben számos dolgos kéz, felelősen gondolkodó kútfő munkája kamatozik. Hiszen napjaink erdőit ugyanúgy hozták létre erdész elődeink, ahogyan a ma szakemberei fektetnek a jövőbe erdész, vadász, természetvédő hivatásukkal.

A könyv digitális változata elérhető a SEFAG Zrt. honlapján is.

Jó szívvel ajánljuk a könyvet mindenkinek, aki ismeri erdőgazdaságunkat, s annak is, aki még nem ismeri!

Kovács Kiss Zita

Forrás: A Mi Erdőnk