0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szőlőkombájnt is „nyúzhattak” a gyerekek-(is)

A Bábolnai Gazdanapokon rengeteg gépet felsorakoztattak a forgalmazók, melyekből többe be lehetett ülni, némelyiket ki lehetett próbálni. Az egyik legfuturisztikusabb gép az Agrotec Kft. standján található New Holland 9000 L szőlőkombájn volt, amin mindig nagy volt a nyüzsgés.

Hogy dolgozik egy szőlőkombájn?

A szüretelőgépek kifejlesztésének annak idején az adott lendületet, hogy a szüret mindig is jelentős munkacsúcsnak számított, ezért elkelt a segítség.

Míg hagyományos kézi szüret esetén egy hektár szőlő leszüreteléséhez 200-250 munkaóra szükséges, szőlőkombájnnal ez 4-6 órára csökken – tehát jelentős megtakarítás érhető el a munkaerő költségben.

A gépek egy hektárnyi területtel egy óra alatt végeznek, e gyors tempónak köszönhetően nem kell korábban kezdeni a szüretet munkaszervezési okok miatt, mint kézi szedésnél, hanem a legoptimálisabb érettségi stádiumban indulhat a gépi szüret.

A gépek beállíthatók az adott szőlőfajtára, kordonra és az ültetvény paramétereire. Mivel a gépnek nem kell látni a fürtöket, így akár éjszaka is lehet vele dolgozni.

A szüretelőgépek működési elve közel azonos: adott egy hidas traktor, amibe egy mechanikus rázó rendszert építenek be. A hidas traktor beközöli a kordont, így a növények a két oldalon levő verőlécek közé kerülnek. A bogyókat alternáló mozgást végző szedőelemek takarítják be. Szőlőkombájnból régebben voltak vontatott típusok, de az önjárók előnye, hogy többnyire minden kerekük külön is kormányozható, ami nagyon precízzé teszi a terepen való manővereket.

A technológia utánozza a kézi szüretet

A leszedett szőlőfürtöknek a földre kerülését rugalmas takaróelemek előzik meg, ezek az oszlopokat és a szőlőtörzseket közrefogják, tő közben pedig összezárnak. Az alsó gyűjtőelemekből szállítószalagok hordják fel a hidraulikusan billenthető tartályokba a szőlőfürtöket. A betakarított fürtök tisztítását, a levél, a szár-, kocsány-, vagy vessződaraboktól ventilátor távolítja el.
„A géppel folytatott rázás teljes mértékben szabályozható, így a szüretelt fajta igényéhez állítható mindent. Maximális hatékonyságú gépi szüretelést folytathatunk olyan rázás-intenzitás mellet, amely még semmilyen kárt nem okoz a bokrokban.” – nyilatkozta korábban Lőrincz István, a New Holland márka hazai kizárólagos forgalmazójának, az Agrotec Magyarország Kft. termékmenedzsere.
Ami azonban a hatékony és kíméletes munkát lehetővé teszi, az a speciális anyagból kialakított gyűjtőkosár-rendszere a NORIA.

A technológia egyediségét az adja, hogy lemásolja, amit az emberi szüretelők tesznek: vödröt tart a fürtök alá, ezután a gravitációra bízza a folyamatot.

A NORIA kelyhek poliuretán alapanyagúak, rugalmasak és tartósak, hosszú élettartammal képesek gondosan, veszteség nélkül összegyűjteni a szőlőszemeket. A technikai megoldásainak köszönhetően minimalizálhatóak az ültetvénykárok, maximális betakarított bogyómennyiség mellett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu