Hogy dolgozik egy szőlőkombájn?

Míg hagyományos kézi szüret esetén egy hektár szőlő leszüreteléséhez 200-250 munkaóra szükséges, szőlőkombájnnal ez 4-6 órára csökken - tehát jelentős megtakarítás érhető el a munkaerő költségben.
A gépek egy hektárnyi területtel egy óra alatt végeznek, e gyors tempónak köszönhetően nem kell korábban kezdeni a szüretet munkaszervezési okok miatt, mint kézi szedésnél, hanem a legoptimálisabb érettségi stádiumban indulhat a gépi szüret.
A szüretelőgépek működési elve közel azonos: adott egy hidas traktor, amibe egy mechanikus rázó rendszert építenek be. A hidas traktor beközöli a kordont, így a növények a két oldalon levő verőlécek közé kerülnek. A bogyókat alternáló mozgást végző szedőelemek takarítják be. Szőlőkombájnból régebben voltak vontatott típusok, de az önjárók előnye, hogy többnyire minden kerekük külön is kormányozható, ami nagyon precízzé teszi a terepen való manővereket.

A technológia utánozza a kézi szüretet
A leszedett szőlőfürtöknek a földre kerülését rugalmas takaróelemek előzik meg, ezek az oszlopokat és a szőlőtörzseket közrefogják, tő közben pedig összezárnak. Az alsó gyűjtőelemekből szállítószalagok hordják fel a hidraulikusan billenthető tartályokba a szőlőfürtöket. A betakarított fürtök tisztítását, a levél, a szár-, kocsány-, vagy vessződaraboktól ventilátor távolítja el.

Ami azonban a hatékony és kíméletes munkát lehetővé teszi, az a speciális anyagból kialakított gyűjtőkosár-rendszere a NORIA.
A technológia egyediségét az adja, hogy lemásolja, amit az emberi szüretelők tesznek: vödröt tart a fürtök alá, ezután a gravitációra bízza a folyamatot.
A NORIA kelyhek poliuretán alapanyagúak, rugalmasak és tartósak, hosszú élettartammal képesek gondosan, veszteség nélkül összegyűjteni a szőlőszemeket. A technikai megoldásainak köszönhetően minimalizálhatóak az ültetvénykárok, maximális betakarított bogyómennyiség mellett.

