Back to top

A hobbiállat kiválasztása - Kinek kit?

„Alig van ember, aki tudná melyik állatot ajánlatos és hálás feladat otthonában gondozni."

Fotó: Kovács Zsolt
"Természetkedvelő emberek nemegyszer próbálnak lakótársul fogadni valamilyen állatot, de a próbálkozások újra meg újra zátonyra futnak, részben mert lehetőségeik nem elégségesek, részben mert az állatokat rosszul választják meg” – írja Konrad Lorenz több mint félszáz esztendeje, a Salamon Király gyűrűje című klasszikusában. Ám hiába az azóta megjelent temérdek szakkönyv, cikk, meg persze a megszámlálhatatlan honlap és internetes bejegyzés, a helyzet jottányit sem változott. Azok, akik kisállatot szeretnének, gyakran még mindig sötétben tapogatózva kérdezik: melyiket válasszam?

A bizonytalanság egyik legfőbb oka, hogy még ma is sokan emocionálisan és nem racionálisan választanak.

Jó példája ennek a húsvéti nyúl, melyet megvesznek a gyereknek, aki vélhetően boldog lesz a tapsifülestől. Egészen addig, míg a nyuszi meg nem nő. (Hacsak a nyuszi idő előtt jobblétre szenderül a hozzá nem értő tartás miatt. Ám ez bizony komoly lelki törést okozhat a legtöbb lurkónak.) A baknyúl karmos rúgásával még veszélyes is lehet. Minden nyúl nagy helyet igényel, és nem is igazán szelídülnek meg. Ezért a húsvéti nyulak nagy része később tenyésztőnél vagy kondérban találja magát. Ez pedig sem a megajándékozott gyermeknek, sem pedig a nyúlnak nem tesz jót. A húsvéti nyúl esete extrém, de gyakori példa. Ha valaki mégis a nyúltartás mellett dönt, válasszon valamilyen törpe nyulat. De csak megbízható tenyésztőtől! Sajnos még ma is számos helyen kínálnak olyan „törpe” nyúlfiakat, melyek megnőve csak a nevükben maradnak törpék…

Kisállatot ajándékba?

Soha ne vigyünk ajándékba, vagy vegyünk
meglepetésként ünnepi alkalomra semmilyen állatot! Biztosan nem teszünk jót ezzel. Ugyanis az efféle ajándékozás újabb és újabb problémákat generál. Például nem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy a megajándékozott örül egy papagájnak, mivel minden állattal együtt elfoglaltságot, költségeket és gondokat is „ajándékozunk”. Hiszen kelleni fog végleges férőhely, alom, táplálék – és nem is folytatom tovább. S ha az újdonsült gazdi még örül is, a család többi tagja vajon mit szól a megszeppent jövevényhez? A gyerekek csak ideig-óráig látják el a gondozási teendőket, s ez bizony később, az eleven ajándék fajától függően évekig, évtizedekig a szülőkre hárul.

Nem könnyű választani

Mielőtt állatot veszünk, elsőként azt érdemes mérlegelnünk, hogy csupán gyönyörködni szeretnénk kedvencünkben, vagy meg is akarnánk szelídíteni esetleg, hogy meglehessen simogatni.

Létezik egy harmadik kategória is, amikor szőrös-tollas igazi barátra vágyunk. Nos, ilyen állatot találni a legnehezebb.

Ha leginkább gyönyörködni szeretnénk, akkor válasszunk akváriumi halakat, kétéltűeket, hüllőket, esetleg apróbb kalitkamadarakat. Egyéni ízlésünk szerint, lehetőségeinkhez mérten minél nagyobb méretben készítessük el vagy válasszuk ki az akváriumot, terráriumot. A berendezés legyen olyan, mintha a medence a természet egy darabkája lenne. Ma már több helyen lehet nagyon szépen hátterezett, az egyes fajok vagy fajcsoportok igényeinek megfelelő állatférőhelyeket kapni. Emellett persze kellenek természetes, vagy legalább is annak ható berendezési tárgyak is. Ezt követően jöhet a gondosan kiválasztott állat.

A dzsungáriai törpehörcsögöt már csak kis mérete miatt is nehéz babusgatni

A madarak közül leginkább a díszpintyek tartoznak a „gyönyörködtető” kategóriába. Velük nehéz, bár nem lehetetlen bármilyen közeli kapcsolatot létesíteni. Ám viselkedésük, énekük, mindennapjaik megfigyelése nagy élményt jelent.

Lorenz professzor a már említett könyvében süvöltőt ajánlja az élősarokba, ám e faj Magyarországon természetvédelem alatt áll. Helyette azonban számos díszpintyfaj közül lehet válogatni.

A zebrapintyek, rizspintyek, szakállas amandinák könnyen tartható, kedves madarak.

De mielőtt bármilyen állatot hoznánk a házhoz, három kérdésre feltétlenül válaszolnunk kell:

Az óriás levelibéka azoknak ajánlott, akik „csak” gyönyörködni szeretnének állataikban
– A család minden tagja elfogadja-e újdonsült kedvencünket? – nem mindenkinek öröm, ha hazaállítunk egy pókkal vagy kígyóval.

– Biztosak vagyunk-e abban, hogy az állatunk élete végéig jó gazdik leszünk?

– Maximálisan ki tudjuk-e elégíteni a megvett állat igényeit?

Bármilyen állatot is veszünk, nem szabad hirtelen felindulásból döntenünk. Régi, de jelen esetben is igaz mondás, hogy „aludni kell rá egyet!” Sőt, minél többet. A kezdeti lelkesedés ugyanis elszállhat, ha szerencsénk van még azelőtt, hogy elhoztuk volna az állatkát.

Babusgatva, dögönyözve

Ha simogatnivaló állatot szeretnénk, akkor sem egyszerű a választás. Ám érdemes mindjárt leszögezni, hogy a kisállatok többsége nem szereti, ha babusgatják. A gyerekek gyakran kézbe veszik őket, s nem veszik figyelembe – már csak korukból adódóan sem –, hogy az állat nem játékszer. Neki is megvannak az igényei; a fajtársaihoz szeretne visszamenni, vagy magányra vágyik, örömest pihenne, enne-inna stb.

Kis lakás, kis állat

A kisállattartás egyik legfontosabb tétele: csak olyan állatot válasszunk, amelyiknek élete végéig jó gazdája tudunk lenni. (Kivételt képeznek egyes teknősfajok és nagy testű papagájok, amelyeknél talán úgy helyes fogalmazni: életünk végéig.) Fontos azt is mérlegelni, hogy leendő kedvencünk mekkora lakásba kerül. Kis lakásba kisebb állatok ajánlhatók: siklók, díszpintyek, kis testű papagájok, pintyek, kisemlősök maximum tengerimalac-méretig. Nemcsak az állatka mérete, hanem a mozgásigénye is számít, hiszen ez (is) meghatározza, hogy mekkora férőhelyet igényel. Egy szépen berendezett akvárium pedig a legkisebb otthonnak is ékes dísze lehet. Ha erkélyünk is van, akkor az európai szárazföldi teknősök tartásáról sem kell lemondanunk. Nagyobb lakásban természetesen tágabb terünk nyílik a kisállattartásra, ám bármekkora is legyen az otthonunk, hálószobába, gyermekszobába ne tegyünk állatot!

A szülők felelőssége ilyen esetekben különösen nagy, nekik kell ügyelniük arra, nehogy az állatka túl legyen babusgatva.

A törpehörcsögök kicsik az igazi simogatáshoz, az aranyhörcsög már megfelelőbb, a tengerimalac, a degu és a törpe nyúl, természetesen csak megszelídítve, időnként örömmel veszi a pátyolgatást. (Figyelembe véve az előző lapszámainkban leírtakat!) A madarak közül a kisebb papagájok egy része is ebbe a csoportba tartozik, gyakran ránk szállnak, a kezünkből esznek, hagyják a tollaikat megsimítani.

A legnehezebben azonban barátságot várni egy állattól. A legjobb persze a kutya, akinél jobb barátot elképzelni sem lehet. Ám ha kutyánk nem lehet, akkor érdekes módon nem az emlősök, hanem a madarak között kell körülnéznünk. A varjúfélék, például a szarka, dolmányos varjú, szajkó igazi barát lehet, ám néha túlságosan rámenősek, és olykor erősen csípnek. A papagájok is igazi barátok lehetnek, ám ők a varjúfélékhez hasonlóan, maguk döntik el, hogy kivel barátkoznak.

Ezért ha hazaviszünk, teszem azt egy jákót, lehet, hogy párunkat megszereti, de minket látszólag minden ok nélkül gyűlölni fog, s ott csíp belénk, ahol tud.

Persze ez nem minden esetben igaz, hiszen előfordulnak jó magaviseletű papagájok is – leginkább szerencse kérdése, hogy milyenné válik környezetünkben. A nagy testű papagájok többnyire nagyon drágák. Ha olcsón kínálják őket, akkor már valószínűleg idegileg tönkrement, folyton rikácsoló, tolltépő torz tükörképei fajuknak. A nagy testű papagájok tágas helyet és sok-sok, napi több órás törődést igényelnek. Szerencsére vannak jóval kisebb és sokkal olcsóbb fajok is! Például egy fiatal hullámos papagáj is jó választás lehet, igaz, például egy törpepapagáj már nem lesz a barátunk. Ellenben a Katalin-papagáj nagyszerű választás!

A kézzel nevelt jákó-papagájok ugyan nagyon szelídek lehetnek, de tartásuk állatjóléti szempontból megkérdőjelezhető

A kézzel nevelt szelídebb, de…

A legszelídebb állatok azok, amelyeket egészen pici korukban elválasztanak az anyjuktól és mesterségesen nevelnek fel. Különösen a nagy testű, értékes papagájoknál gyakori a „kézzel nevelt” madár. Az ilyen tollasok a legtöbb esetben valóban szelídebbek azoktól, amelyeket a szüleik neveltek fel, ám állatvédelmi szempontból mégiscsak megkérdőjelezhető az ilyetén felnevelés. Ugyanis e madarak „pszichésen” sérültek, komoly identitászavaraik vannak – vajon ők emberek vagy papagájok? S bizony saját fajtársaikkal emiatt a legritkább esetben állíthatók párba. A legjobb olyan papagájt vásárolni, amely ugyan nagyon fiatal, de a szüleik nevelték fel. Mert ahhoz kétség sem fér, hogy bármilyen állatot is választunk, az legyen minél fiatalabb. A többéves egyedek már nehezen szokják meg az új környezetüket, nem beszélve arról, hogy új gazdájukat sem biztos, hogy elfogadják. Figyelembe kell vennünk a kiválasztott állat életkorát is, ne vegyünk egyéves aranyhörcsögöt vagy négyéves díszpintyet! Nekik sajnos már nem sok van hátra. Az akváriumi díszhalaknál is az a legjobb, ha ivadékokat választunk.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura térségében

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Veszedelmes ízeltlábú: országos kullancsfelmérés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a Bábolna Bio Kft. által szervezett, több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőív kitöltőinek többsége már védekezik a kullancsok ellen, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.

Kacagó gerlék - Miért nem „sláger” díszállat hazánkban?

A kacagó gerle tenyésztése Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban igen népszerű, ahol számos kiállítást rendeznek bemutatásukra. Hazánkban is sok galambász tart kacagó gerlét, holott ezek a madarak ennél még többet érdemelnének. Rendkívül sok színváltozatuk van – 16 szín –, és 3 toll­szerkezet-­mutációjuk ismert.

Ha az állat viselkedése problémás - Sokszor a gazdának kell változni

Kutat, lovat tenyészt és foglalkozik állatpszichológiával. Ausztriában bejegyzett arab telivér fajta tenyésztő, és a lovas katonai hagyomány­őrzést gyakorolja a pusztai nomádtól az 1848-as huszárig. Kriston Csigás Zoltánnál jártunk.

Zászlóval mentettek meg egy leeső macskát a szurkolók

A kilenc életéből egyet sem használt el.

Az ammóniakibocsátás csökkentése érdekében vécéhasználatra szoktatják a szarvasmarhákat

Új-zélandi és német kutatók vécéhasználatra szoktattak szarvasmarhákat, elősegítendő az ammónia, egy közvetetten üvegházhatású gáz kibocsátásának a csökkentését.