0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz!

Igazi különlegesség a gesztenyeméz, melyből orvosi méz is készül.

A szelídgesztenye nektárjából (kisebb arányban mézharmatából) származó méz magas ásványi- és hatóanyag-tartalmával tűnik ki a többi közül és kutatásokból tudjuk, hogy kiemelkedő módon lehet a gesztenyemézet a sebgyógyításban használni {1}.  Ezért egy klinikánkon is használatos orvosi méz alapjául szolgál. (Vivamel).

Színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed. Íze jellegzetesen enyhén kesernyés, különleges.

Ez a mézféleség nem minden régiójában terem meg hazánknak. Az Alpokalján, a Zalai-dombság déli részén, illetve a Dunakanyarban találhatók nagyobb szelídgesztenyés ligetek, ahonnan a méhészek gyűjthetik.

Ph-ja 4 körüli. glikémiás indexe pedig 49-55 között mozog. Mivel magasabb a fruktóz tartalma (kb. 40%) a glukozénál (kb. 28%), viszonylag hosszabb ideig folyékony marad.

A sebgyógyulást jelentősen segíti és a magas apalbumin 1 tartalma miatt immunstimuláló hatása is magas. Peroxid- és non-peroxid aktivitása szintén jelentős, vagyis a patogének ellen pl. kezdődő légúti fertőzések esetén jól alkalmazható. Ajánlott emésztőszervi panaszok megszüntetéséhez terápia kiegészítéseként.

[1] Meteoglu, Irem & Kavas, Nazli & Saricaoglu, Muge & Ilkaya, Fatih & Guzel, Hasan & ALICI, Omer & Ozturk, Ferhat. (2015). Chestnut Honey And Sherbet Enhance The Healing Of Burn Wounds In Rat Model. Clinical And Investigative Medicine. Médecine Clinique Et Experimentale. 38. 267-273

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu