0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kutyaszőrből sapka, halpikkelyből órakijelző…

Az állati alapanyagok kapcsán főként olyan dolgokra gondolunk, mint a hús és a prém, melynek feldolgozását az állatok nem élik túl. De sok olyan állati kültakaró van, melyek változatos célokra felhasználhatók, és még az állatnak sem esik bántódása… Meg van olyan, aminél bántódása esik...

Kutyaszőrből készülhet

A kutyák évente kétszer, tavasszal és ősszel vedlenek. A tavaszi vedlés gyors és intenzív, míg az őszi egy lassabb, hosszabb időtartamú folyamat. A kutyák gazdijai életében a vedlés sok bosszúságot okozhat, pedig a levedlett kutyaszőr sokféleképpen felhasználható.
Például köthetünk belőle ruhákat, habár ez egy kicsit hosszabb és összetettebb folyamat. Először a kutya szőréből fonalat kell fonnunk, és csak ezután készíthetünk pulóvereket, vagy akár sapkákat is.
Van egy ennél kevésbé macerás felhasználási mód is, amellyel még a madaraknak is segíthetünk. Csak annyit kell tennünk, hogy egy papírzacskóba beletesszük a szőrt, majd kirakjuk egy fára. Így madarak ki tudják válogatni belőle azokat a szálakat amelyekre szükségük van a fészkük építéséhez.

Az alkotni vágyó gazdik számára is van egy megoldás, a nemezelés. Ehhez csupán szappanra, vízre és a kutyaszőrre van szükségünk. Vizes szappanos kézzel formáljunk a szőrből először egyszerű figurákat, majd ha összeállt mossuk ki belőle a szappant és hagyjuk megszáradni.

Fertőtlenítést követően megtömhetjük kutyaszőrrel a párnánkat, de ha kutyajátékot, vagy kutyaágyat varrunk azt is nyugodtan megtölthetjük vele.
A kutyaszőr fontos szerepet tölthet be a kertben is, ha távol akarjuk tartani a betolakaodó állatokat. A nyulak és az egyéb kisállatok ahogy megérzik a kutya szagát az elveszi a kedvüket a magánlaksértéstől. Helyezzük el vászonzsákokban a kerítéshez közel a kutyaszőrt, és így nem lesz több váratlan látogató kertünkben.

Virágainkat is védhetjük a csigáktól és egyes rovaroktól úgy, hogy ha a növény tövébe szórjuk a szőrt. A kutyaszőrt nemcsak növényeink védelmére hanem növekedésük segítésére is használhatjuk. A kutyaszőr rengeteg nitrogént tartalmaz, amely elengedhetetlen a növények fejlődéséhez, ezért sokat segíthetünk azzal, ha kutyaszőrt keverünk a földjükbe. Eleinte ez lazítja a talajt, később, lebomlása során táplálja is.

A tollasok is adhatnak alapanyagot

Nem csak a kutyák kültakaróját hasznosíthatjuk, hanem a madarakét is. A tollat az ember számos különböző formában használta és használja fel. Volt fejfedő, ruhadísz, rangot jelölő szimbólum, íróeszköz, párnatöltelék sőt még fegyvertartozék is, nyílvesszők végén.
Az egyik tollból készült fejfedő a juju. Ez egy kalap amelyet a kameruni törzsek ceremóniáikhoz használtak. Régen csak magas rangú, vagy kitüntetett személyek jutottak hozzá, de ma már bárki megveheti aki szeretné, hogy szobáját egy ilyen kalap díszítse, ugyanis manapság már a lakberendezés egyik eleme lett.

A madártollat régen íróeszköznek is használták, ez volt a lúdtoll, avagy penna. Az írótollat eleinte nádból készítették, később a varjú, valamint a lúdtoll bizonyult enél jobbnak. Fegyvertartozékként is szolgál, ugyanis a tradicionális íjaknál még ma is kötelező a természetes pulykatoll használata.

Halpikkelyből okosóra kijelző

Míg az eddigi alapanyagokat „szívesen” adják az állatok, mert nem esik különösebb bántódásuk, a halpikkely már más kérdés: itt az állat áldozattá válik, vagy a más miatt áldozattá vált állat melléktermékét hasznosítják… A hal pikkelyeit eddig az emberek nem nagyon tudták hasznosítani, de most úgy látszik hogy a jövő okos óráinak kijelzői lehet, hogy halpikkelyből készülnek majd.
Az okos órák esetében fontos, hogy kijelzőik kellően hajlékonyak legyenek. Eddig ezt különféle műanyagokkal lehetett elérni, ez azonban káros a környezetre. Egy kínai kutatócsoport azonban közelebb jutott a megoldáshoz, mert sikerült készíteniük egy olyan halpikkelyből készült kijelzőt, amely átlátszó, felülete sima, 24 óra alatt lebomlik a talajban és még az előállítása is olcsó. A kutatás vezetője szerint ez nagy lépés a zöldebb elektronikai eszközök előállításához…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu