Back to top

Kutyaszőrből sapka, halpikkelyből órakijelző…

Az állati alapanyagok kapcsán főként olyan dolgokra gondolunk, mint a hús és a prém, melynek feldolgozását az állatok nem élik túl. De sok olyan állati kültakaró van, melyek változatos célokra felhasználhatók, és még az állatnak sem esik bántódása… Meg van olyan, aminél bántódása esik...

A kutya szőre is sok mindenre használható
Fotó: Nagy Zita Réka
Kutyaszőrből készülhet

A kutyák évente kétszer, tavasszal és ősszel vedlenek. A tavaszi vedlés gyors és intenzív, míg az őszi egy lassabb, hosszabb időtartamú folyamat. A kutyák gazdijai életében a vedlés sok bosszúságot okozhat, pedig a levedlett kutyaszőr sokféleképpen felhasználható.
Például köthetünk belőle ruhákat, habár ez egy kicsit hosszabb és összetettebb folyamat. Először a kutya szőréből fonalat kell fonnunk, és csak ezután készíthetünk pulóvereket, vagy akár sapkákat is.
Van egy ennél kevésbé macerás felhasználási mód is, amellyel még a madaraknak is segíthetünk. Csak annyit kell tennünk, hogy egy papírzacskóba beletesszük a szőrt, majd kirakjuk egy fára. Így madarak ki tudják válogatni belőle azokat a szálakat amelyekre szükségük van a fészkük építéséhez.

Az alkotni vágyó gazdik számára is van egy megoldás, a nemezelés. Ehhez csupán szappanra, vízre és a kutyaszőrre van szükségünk. Vizes szappanos kézzel formáljunk a szőrből először egyszerű figurákat, majd ha összeállt mossuk ki belőle a szappant és hagyjuk megszáradni.

Fertőtlenítést követően megtömhetjük kutyaszőrrel a párnánkat, de ha kutyajátékot, vagy kutyaágyat varrunk azt is nyugodtan megtölthetjük vele.
A kutyaszőr fontos szerepet tölthet be a kertben is, ha távol akarjuk tartani a betolakaodó állatokat. A nyulak és az egyéb kisállatok ahogy megérzik a kutya szagát az elveszi a kedvüket a magánlaksértéstől. Helyezzük el vászonzsákokban a kerítéshez közel a kutyaszőrt, és így nem lesz több váratlan látogató kertünkben.

Virágainkat is védhetjük a csigáktól és egyes rovaroktól úgy, hogy ha a növény tövébe szórjuk a szőrt. A kutyaszőrt nemcsak növényeink védelmére hanem növekedésük segítésére is használhatjuk. A kutyaszőr rengeteg nitrogént tartalmaz, amely elengedhetetlen a növények fejlődéséhez, ezért sokat segíthetünk azzal, ha kutyaszőrt keverünk a földjükbe. Eleinte ez lazítja a talajt, később, lebomlása során táplálja is.

A golyóstoll előtt madártollal írtak
Fotó: wikipedia
A tollasok is adhatnak alapanyagot

Nem csak a kutyák kültakaróját hasznosíthatjuk, hanem a madarakét is. A tollat az ember számos különböző formában használta és használja fel. Volt fejfedő, ruhadísz, rangot jelölő szimbólum, íróeszköz, párnatöltelék sőt még fegyvertartozék is, nyílvesszők végén.
Az egyik tollból készült fejfedő a juju. Ez egy kalap amelyet a kameruni törzsek ceremóniáikhoz használtak. Régen csak magas rangú, vagy kitüntetett személyek jutottak hozzá, de ma már bárki megveheti aki szeretné, hogy szobáját egy ilyen kalap díszítse, ugyanis manapság már a lakberendezés egyik eleme lett.

A madártollat régen íróeszköznek is használták, ez volt a lúdtoll, avagy penna. Az írótollat eleinte nádból készítették, később a varjú, valamint a lúdtoll bizonyult enél jobbnak. Fegyvertartozékként is szolgál, ugyanis a tradicionális íjaknál még ma is kötelező a természetes pulykatoll használata.

A halpikkelyből óra kijelző készülhet
Fotó: wikipedia
Halpikkelyből okosóra kijelző

Míg az eddigi alapanyagokat "szívesen" adják az állatok, mert nem esik különösebb bántódásuk, a halpikkely már más kérdés: itt az állat áldozattá válik, vagy a más miatt áldozattá vált állat melléktermékét hasznosítják... A hal pikkelyeit eddig az emberek nem nagyon tudták hasznosítani, de most úgy látszik hogy a jövő okos óráinak kijelzői lehet, hogy halpikkelyből készülnek majd.
Az okos órák esetében fontos, hogy kijelzőik kellően hajlékonyak legyenek. Eddig ezt különféle műanyagokkal lehetett elérni, ez azonban káros a környezetre. Egy kínai kutatócsoport azonban közelebb jutott a megoldáshoz, mert sikerült készíteniük egy olyan halpikkelyből készült kijelzőt, amely átlátszó, felülete sima, 24 óra alatt lebomlik a talajban és még az előállítása is olcsó. A kutatás vezetője szerint ez nagy lépés a zöldebb elektronikai eszközök előállításához...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura térségében

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

Veszedelmes ízeltlábú: országos kullancsfelmérés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a Bábolna Bio Kft. által szervezett, több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőív kitöltőinek többsége már védekezik a kullancsok ellen, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.

Kacagó gerlék - Miért nem „sláger” díszállat hazánkban?

A kacagó gerle tenyésztése Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban igen népszerű, ahol számos kiállítást rendeznek bemutatásukra. Hazánkban is sok galambász tart kacagó gerlét, holott ezek a madarak ennél még többet érdemelnének. Rendkívül sok színváltozatuk van – 16 szín –, és 3 toll­szerkezet-­mutációjuk ismert.

Ha az állat viselkedése problémás - Sokszor a gazdának kell változni

Kutat, lovat tenyészt és foglalkozik állatpszichológiával. Ausztriában bejegyzett arab telivér fajta tenyésztő, és a lovas katonai hagyomány­őrzést gyakorolja a pusztai nomádtól az 1848-as huszárig. Kriston Csigás Zoltánnál jártunk.