Back to top

Kutyaszőrből sapka, halpikkelyből órakijelző…

Az állati alapanyagok kapcsán főként olyan dolgokra gondolunk, mint a hús és a prém, melynek feldolgozását az állatok nem élik túl. De sok olyan állati kültakaró van, melyek változatos célokra felhasználhatók, és még az állatnak sem esik bántódása… Meg van olyan, aminél bántódása esik...

A kutya szőre is sok mindenre használható
A kutya szőre is sok mindenre használható
Fotó: Nagy Zita Réka
Kutyaszőrből készülhet

A kutyák évente kétszer, tavasszal és ősszel vedlenek. A tavaszi vedlés gyors és intenzív, míg az őszi egy lassabb, hosszabb időtartamú folyamat. A kutyák gazdijai életében a vedlés sok bosszúságot okozhat, pedig a levedlett kutyaszőr sokféleképpen felhasználható.
Például köthetünk belőle ruhákat, habár ez egy kicsit hosszabb és összetettebb folyamat. Először a kutya szőréből fonalat kell fonnunk, és csak ezután készíthetünk pulóvereket, vagy akár sapkákat is.
Van egy ennél kevésbé macerás felhasználási mód is, amellyel még a madaraknak is segíthetünk. Csak annyit kell tennünk, hogy egy papírzacskóba beletesszük a szőrt, majd kirakjuk egy fára. Így madarak ki tudják válogatni belőle azokat a szálakat amelyekre szükségük van a fészkük építéséhez.

Az alkotni vágyó gazdik számára is van egy megoldás, a nemezelés. Ehhez csupán szappanra, vízre és a kutyaszőrre van szükségünk. Vizes szappanos kézzel formáljunk a szőrből először egyszerű figurákat, majd ha összeállt mossuk ki belőle a szappant és hagyjuk megszáradni.

Fertőtlenítést követően megtömhetjük kutyaszőrrel a párnánkat, de ha kutyajátékot, vagy kutyaágyat varrunk azt is nyugodtan megtölthetjük vele.
A kutyaszőr fontos szerepet tölthet be a kertben is, ha távol akarjuk tartani a betolakaodó állatokat. A nyulak és az egyéb kisállatok ahogy megérzik a kutya szagát az elveszi a kedvüket a magánlaksértéstől. Helyezzük el vászonzsákokban a kerítéshez közel a kutyaszőrt, és így nem lesz több váratlan látogató kertünkben.

Virágainkat is védhetjük a csigáktól és egyes rovaroktól úgy, hogy ha a növény tövébe szórjuk a szőrt. A kutyaszőrt nemcsak növényeink védelmére hanem növekedésük segítésére is használhatjuk. A kutyaszőr rengeteg nitrogént tartalmaz, amely elengedhetetlen a növények fejlődéséhez, ezért sokat segíthetünk azzal, ha kutyaszőrt keverünk a földjükbe. Eleinte ez lazítja a talajt, később, lebomlása során táplálja is.

A golyóstoll előtt madártollal írtak
A golyóstoll előtt madártollal írtak
Fotó: wikipedia
A tollasok is adhatnak alapanyagot

Nem csak a kutyák kültakaróját hasznosíthatjuk, hanem a madarakét is. A tollat az ember számos különböző formában használta és használja fel. Volt fejfedő, ruhadísz, rangot jelölő szimbólum, íróeszköz, párnatöltelék sőt még fegyvertartozék is, nyílvesszők végén.
Az egyik tollból készült fejfedő a juju. Ez egy kalap amelyet a kameruni törzsek ceremóniáikhoz használtak. Régen csak magas rangú, vagy kitüntetett személyek jutottak hozzá, de ma már bárki megveheti aki szeretné, hogy szobáját egy ilyen kalap díszítse, ugyanis manapság már a lakberendezés egyik eleme lett.

A madártollat régen íróeszköznek is használták, ez volt a lúdtoll, avagy penna. Az írótollat eleinte nádból készítették, később a varjú, valamint a lúdtoll bizonyult enél jobbnak. Fegyvertartozékként is szolgál, ugyanis a tradicionális íjaknál még ma is kötelező a természetes pulykatoll használata.

A halpikkelyből óra kijelző készülhet
A halpikkelyből óra kijelző készülhet
Fotó: wikipedia
Halpikkelyből okosóra kijelző

Míg az eddigi alapanyagokat "szívesen" adják az állatok, mert nem esik különösebb bántódásuk, a halpikkely már más kérdés: itt az állat áldozattá válik, vagy a más miatt áldozattá vált állat melléktermékét hasznosítják... A hal pikkelyeit eddig az emberek nem nagyon tudták hasznosítani, de most úgy látszik hogy a jövő okos óráinak kijelzői lehet, hogy halpikkelyből készülnek majd.
Az okos órák esetében fontos, hogy kijelzőik kellően hajlékonyak legyenek. Eddig ezt különféle műanyagokkal lehetett elérni, ez azonban káros a környezetre. Egy kínai kutatócsoport azonban közelebb jutott a megoldáshoz, mert sikerült készíteniük egy olyan halpikkelyből készült kijelzőt, amely átlátszó, felülete sima, 24 óra alatt lebomlik a talajban és még az előállítása is olcsó. A kutatás vezetője szerint ez nagy lépés a zöldebb elektronikai eszközök előállításához...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

Lehet agárral vadászni

Július 29-én megjelent az az agrárminisztériumi rendelet, amely a vadászvizsga-tanfolyam és maga a vadászvizsga, valamint a vadászíjjal, ragadozó madárral és a magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsga szabályozásáról szól. A rendelettel a magyar agárral történő vadászat elől az utolsó akadály is elhárult.

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

A haltermelést sem kíméli az aszály

A száraz, aszályos időjárás egyre nagyobb károkat okoz a hazai tógazdasági haltermelésben is. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakembere szerint a problémára részben megoldást jelenthet a ritkító halászat, ha az állomány egy részét már a tenyészszezon közben lehalásszák.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.