Back to top

Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni? - Unikális tantárgy indul a MATE hallgatói számára

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen új szabadon választható tantárgy indul „A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon – Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?” címmel, a 2021/2022-es akadémiai év első szemeszterében. A tantárgyat az Egyetem bármely campusán és bármely nappali vagy levelező szakán tanuló hallgatója elvégezheti.

Unikális tantárgy a MATE-n: Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?

Az új tantárgyat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága támogatásával indítja, azzal a céllal, hogy a témával a fiatalok és így a felsőoktatási intézmények felé utat nyissanak. Az órákat látogató hallgatókat szeretnék megismertetni a civil szervezetekkel, a civilséggel és felhívni a figyelmüket a civil szervezeti tevékenység fontosságára.

A tantárgyfelvétel szeptember 30-ig lehetséges, az első óra október 7-én kerül megtartásra. Összesen 8x90 percben, csütörtökönként 16 órától nyolc téma kerül kifejtésre, hallgatóbarát, az érdeklődést fenntartó, ugyanakkor elméleti és gyakorlati tudást is adó tanórák keretében. Valamennyi alkalomra vendégelőadókat vonnak be, egyrészt az állami, kormányzati szférából államtitkárokat, helyettes államtitkárokat, másrészt civil szervezetek részéről elnököket, szakmai vezetőket.

A tantárgy keretében többek között az alábbi témákat járhatják körül a hallgatók: civil szervezetek létrehozása, gazdálkodása, civilek mint munkaadók, önkéntesség, adományozás, család, oktatás, kultúra, hagyományőrzés, klíma- és környezetvédelem, határon túli kapcsolatok, a civilség nemzeti identitásmegőrző karaktere.

A tantárgy nyitott a MATE valamennyi hallgatója előtt. A legfőbb cél, hogy a civilség eszményét lehetőség szerint minél jobban megismerjék, és adott esetben kedvet kapjanak a hallgatók arra, hogy ők maguk is civil szervezetet alapítsanak vagy csatlakozzanak már meglévő civil szervezethez, esetleg munkát vállaljanak egyesületekben, alapítványokban. Éppen ezért egy alkalommal a félév során az érdeklődő hallgatókkal ellátogatnak egy gödöllői civil szervezethez, hogy a gyakorlatban is megismerjék a civil szektor működését, illetve egy alkalommal angol nyelven tartanak majd órát, hogy a külföldi hallgatók is információt kapjanak a magyarországi civil szféráról.

Fontos annak bemutatása is, hogy Magyarország Kormánya támogatja a valódi tartalommal bíró egyesületeket, alapítványokat, amelyek a társadalmi értékeket képviselő közösségépítésben, a közösségi célok elérésében tevékenyen részt vállalnak.

Ezek a szervezetek sok esetben jelentős tagsággal, helyi beágyazódottsággal rendelkeznek, így helyben és akár országos szinten is ismerik őket az emberek, sokszor önkéntesként is segítik a munkájukat.

(Ma Magyarországon mintegy 400 ezer önkéntes dolgozik civil szervezetekben.) Olyan civil szervezetekről, olyan közösségekről van szó tehát, ahova jó, ahova érdemes tartozni. Az ilyen civil szervezetek sokszor terhet vesznek le az állam vagy az önkormányzatok válláról és helyben nagy segítséget tudnak nyújtani a tevékenységükkel, munkájukkal. A velük való együttműködés igazi nemzeti ügy, ennek megfelelően Magyarország Kormánya kiemelten támogatja a civil szektort.

Forrás: 
MATE sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Laboratóriumot, előadótermet adtak át a mezőgazdasági karon

"Ugyanebben a teremben írtam a felvételi dolgozatomat 1968-ban" - mondta ma Hódmezővásárhelyen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán felújított laboratóriumot és előadótermet adtak át, illetve konferenciát tartottak. A helyiségeket egykori neves oktatókról nevezték el.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

Együtt a szakma és a szórakozás

A Bagossy Brothers és a Punnany Massif csalogatta a fiatalokat a Pápai Expo és Agrárpiknikre, amit 24. alkalommal rendezett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a város önkormányzata szeptember 17-19-én.

Innovatív takarmánykiegészítő - Cinket és vitaminokat is tartalmaz

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma.

Húsminőségteszt - Aberdeen angus és murray grey

Kétféle húsmarhát, a világszerte népszerű aberdeen angust és a kevésbé ismert, de figyelemre méltó murray grey-t hasonlította össze a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület egy tíz hónapig tartó közös kísérlet során. Az eredményt vakkóstolással egybekötött sajtóeseményen mutatták be július 13-án, Balatonfenyvesen.

Kukoricáról, napraforgóról tanácskoztak

A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle. Világszerte az olajat adó növényi termékek között, megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren. Ez is szóba került a Szarvason tartott szakmai rendezvényen.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.