0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni? – Unikális tantárgy indul a MATE hallgatói számára

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen új szabadon választható tantárgy indul „A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon – Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?” címmel, a 2021/2022-es akadémiai év első szemeszterében. A tantárgyat az Egyetem bármely campusán és bármely nappali vagy levelező szakán tanuló hallgatója elvégezheti.

youtube://v/s86z1nx-uh8

Az új tantárgyat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága támogatásával indítja, azzal a céllal, hogy a témával a fiatalok és így a felsőoktatási intézmények felé utat nyissanak. Az órákat látogató hallgatókat szeretnék megismertetni a civil szervezetekkel, a civilséggel és felhívni a figyelmüket a civil szervezeti tevékenység fontosságára.

A tantárgyfelvétel szeptember 30-ig lehetséges, az első óra október 7-én kerül megtartásra. Összesen 8×90 percben, csütörtökönként 16 órától nyolc téma kerül kifejtésre, hallgatóbarát, az érdeklődést fenntartó, ugyanakkor elméleti és gyakorlati tudást is adó tanórák keretében. Valamennyi alkalomra vendégelőadókat vonnak be, egyrészt az állami, kormányzati szférából államtitkárokat, helyettes államtitkárokat, másrészt civil szervezetek részéről elnököket, szakmai vezetőket.

A tantárgy keretében többek között az alábbi témákat járhatják körül a hallgatók: civil szervezetek létrehozása, gazdálkodása, civilek mint munkaadók, önkéntesség, adományozás, család, oktatás, kultúra, hagyományőrzés, klíma- és környezetvédelem, határon túli kapcsolatok, a civilség nemzeti identitásmegőrző karaktere.

A tantárgy nyitott a MATE valamennyi hallgatója előtt. A legfőbb cél, hogy a civilség eszményét lehetőség szerint minél jobban megismerjék, és adott esetben kedvet kapjanak a hallgatók arra, hogy ők maguk is civil szervezetet alapítsanak vagy csatlakozzanak már meglévő civil szervezethez, esetleg munkát vállaljanak egyesületekben, alapítványokban. Éppen ezért egy alkalommal a félév során az érdeklődő hallgatókkal ellátogatnak egy gödöllői civil szervezethez, hogy a gyakorlatban is megismerjék a civil szektor működését, illetve egy alkalommal angol nyelven tartanak majd órát, hogy a külföldi hallgatók is információt kapjanak a magyarországi civil szféráról.

Fontos annak bemutatása is, hogy Magyarország Kormánya támogatja a valódi tartalommal bíró egyesületeket, alapítványokat, amelyek a társadalmi értékeket képviselő közösségépítésben, a közösségi célok elérésében tevékenyen részt vállalnak.

Ezek a szervezetek sok esetben jelentős tagsággal, helyi beágyazódottsággal rendelkeznek, így helyben és akár országos szinten is ismerik őket az emberek, sokszor önkéntesként is segítik a munkájukat.

(Ma Magyarországon mintegy 400 ezer önkéntes dolgozik civil szervezetekben.) Olyan civil szervezetekről, olyan közösségekről van szó tehát, ahova jó, ahova érdemes tartozni. Az ilyen civil szervezetek sokszor terhet vesznek le az állam vagy az önkormányzatok válláról és helyben nagy segítséget tudnak nyújtani a tevékenységükkel, munkájukkal. A velük való együttműködés igazi nemzeti ügy, ennek megfelelően Magyarország Kormánya kiemelten támogatja a civil szektort.

Forrás: MATE sajtóközlemény