Back to top

Miért tapasztalhatunk mellékhatásokat, ha felhagyunk a cukorfogyasztással?

A cukorfogyasztás 2008 óta folyamatosan csökken, aminek számos oka lehet, többek között az ízlés és az életmód változása, valamint az elmúlt évtizedben az alacsony szénhidráttartalmú diéták térnyerése, például a keto-diéta népszerűségének növekedése. A túlzott cukorfogyasztás egészségünkre gyakorolt negatív hatása szintén a csökkenés hátterében állhat.

A cukorbevitel csökkentése egyértelműen egészségügyi előnyökkel jár, beleértve a kalória bevitel csökkenését, ami segíthet a fogyásban és a fogak egészségének javulásában. Azonban az emberek időnként arról számolnak be, hogy negatív hatásokat tapasztalnak, amikor kevesebb cukrot fogyasztanak, ilyen például a fejfájás, fáradtság vagy a hangulati változások. Ezeknek a mellékhatásoknak az oka jelenleg kevéssé ismert.

Valószínű azonban, hogy ezek a tünetek azzal függnek össze, hogy az agy hogyan reagál a cukros ételek hatásaira.

A szénhidrátok többféle formában fordulnak elő, többek között cukorként, ami természetes módon számos élelmiszerben jelen van, például a gyümölcsökben található fruktóz és a tejben lévő laktóz is ilyen. A szacharózként ismert cukor a cukornádban, a cukorrépában, a juharszirupban és a mézben is megtalálható.

Mivel az élelmiszerek tömeges előállítása általánossá vált, ezért gyakran szacharózt és más cukrokat is hozzáadnak az élelmiszerekhez, hogy ízletesebbé tegyék azokat. A magas cukortartalmú élelmiszerek jobb ízén és „szájízén” túl a cukornak mélyreható biológiai hatásai vannak az agyban. Ezek a hatások olyan jelentősek, hogy még az is vitához vezetett, hogy lehet-e „függővé” válni a cukortól, bár ezt még mindig vizsgálják.

A szacharóz aktiválja az édes íz receptorokat a szájban, ami végül a dopamin nevű kémiai anyag felszabadulásához vezet az agyban. A dopamin egy neurotanszmitter, ami azt jelenti, hogy üzeneteket továbbít az agyban lévő idegek között. Amikor bizonyos ingereknek vagyunk kitéve, az agy dopamin felszabadításával válaszol, amelyet gyakran „jutalom” vegyületnek neveznek.

A jutalom irányítja a viselkedésünket, vagyis arra ösztönöz, hogy megismételjük azokat a viselkedési formákat, amelyek a dopamin felszabadulását okozták.

Így a dopamin gyakran arra késztethet bennünket, hogy ételt (például egészségteleneket) keressünk.

Patkányokon végzett kísérletek eredményei arra utalnak, hogy a szacharóz fogyasztása megváltoztathatja az agy azon struktúráit, amelyeket a dopamin aktivál, valamint megváltoztatja az érzelmi feldolgozást és módosítja a viselkedést.

Cukor elhagyása

Nyilvánvaló, hogy a cukor erős hatással van ránk, így nem meglepő, ha negatív hatásokat tapasztalunk, ha csökkentjük a fogyasztását, vagy teljesen elhagyjuk az étrendünkből. Ebben a korai „cukormegvonási” szakaszban mind mentális, mind fizikai tünetekről számoltak be, többek között depresszióról, szorongásról, agyi ködről és sóvárgásról, valamint fejfájásról, fáradtságról és szédülésről.

Ez azt jelenti, hogy a cukor elhagyása mind mentálisan, mind fizikailag kellemetlen érzés lehet, ami egyesek számára megnehezítheti a diéta megtartását.

Bár a „cukorfüggőség" gondolata ellentmondásos, patkányokon végzet vizsgálatok azt mutatták, hogy más függőséget okozó anyagokhoz hasonlóan a cukor is képes falánkságot, sóvárgást és elvonási szorongást kiváltani. A legtöbb erre vonatkozó kutatás azonban állatokon történt, és jelenleg nehéz megmondani, hogy ez az emberek esetében is így van-e.

Az emberi agy jutalmazási útvonalai az evolúció során változatlanok maradtak, és valószínűleg sok más élőlény agyában is hasonló jutalmazási útvonalak vannak. Ez azt jelenti, hogy az állatoknál megfigyelt cukormegvonás biológiai hatásai valószínűleg bizonyos mértékig az embereknél is előfordulnak, mivel az agyunk hasonló jutalmazási pályákkal rendelkezik.

Szinte biztos, hogy az agy kémiai egyensúlyának megváltoztatása áll az étrendi cukrot elhagyó vagy csökkentő embereknél jelentett tünetek hátterében. A dopamin a jutalmazásban való részvétel mellett a hormonális szabályozást, a hányingert, valamint a szorongást is szabályozza.

A dopamin hatásának gyors csökkenése valószínűleg számos agyi pálya normális működését zavarja, ami megmagyarázza, hogy az emberek miért számolnak be ezekről a tünetekről.

Bár az embereken végzett cukormegvonással kapcsolatos kutatások korlátozottak, egy tanulmány bizonyítékot szolgáltatott az elvonási tünetekre és a fokozott cukor utáni sóvárgásra, miután a cukrot eltávolították a túlsúlyos és elhízott serdülők étrendjéből.

Mint minden étrendi változtatásnál, itt is a kitartás a kulcs. Ha hosszú távon szeretnénk csökkenteni a cukrot az étrendünkben, akkor kulcsfontosságú, hogy képesek legyünk átvészelni az első néhány nehéz hetet. Ugyanakkor fontos azt is tudomásul venni, hogy a cukor önmagában nem rossz, mindössze csak mértékkel kell fogyasztani egy egészséges étrend részeként, valamint testmozgás mellett.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot