Back to top

Emlékkereszt a Sóstói-erdőben

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított emlékkeresztet a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben. A négy méter magas kereszt őshonos, kocsányos tölgyből készült, a faanyag a világhírű dámszarvasnak is otthonul szolgáló Gúthi-erdőből származik.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
Az eucharisztikus keresztet Főtisztelendő Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke szentelte meg. Beszédében úgy fogalmazott: a Jóisten különböző formákban van jelen életünkben, a teremtett világban. Ezt legjobban azok érzik és tapasztalják, akik a természetben, az erdőkben szolgálnak, végzik feladatukat. Hiszen itt csodálkozunk rá a természet törvényeire, a természet szépségére, itt értjük meg azt a szentírási tanítást, hogy Isten a teremtett világban felismerhető, titokzatos módon, de jelen van.

Ez a kereszt korábban az erdő fáinak része volt, jelen volt az erdőben, a fák mélyén, és a mester a fából létrehozta, megalkotta, jelenvalóvá tette.

Az ünnepségen részt vett az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára. Szentpéteri Sándor emlékeztetett, hogy Ferenc pápa 2015-ben külön enciklikában tartotta szükségesnek felhívni a hívő emberek és az egész világ figyelmét a teremtett világ védelmének fontosságára. Azt mondta: az erdők, az erdei életközösség fennmaradása hazánk környezeti állapotának szempontjából kulcskérdés. A kormány ennek a felelősségnek a tudatában foglalkozik a hazai erdőkkel. Míg a pápai enciklikát is áthatja a világban tapasztalható erdőirtások és pusztítások miatti aggodalom, addig Magyarország különös figyelmet fordít arra, hogy az erdők kezelése fenntartható módon történjen.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: kiemelt célunk, hogy évről-évre növeljük a fával borított területek nagyságát.

Jó úton haladunk, hiszen az elmúlt harminc évben mintegy kétszázezer hektár új erdőt telepítettünk. 2019-ben az Agrárminisztérium Országfásítási Programot hirdetett, új lendületet adva az erdők telepítésének.

Ebben a folyamatban élen jár a Szabolcs-Szatmár-Beregi térség, ahol az utóbbi időben az egyik legnagyobb mértékben nőtt az erdősültség.

Ha az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán az erdőkről beszélünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy az erdőknek, a természetnek milyen fontos szerepe van lelki feltöltődésünk szempontjából. Élesen megmutatkozott ez az utóbbi időszakban, amikor a világjárvány okozta bezártságot sokak számára egyedül az erdei kirándulások, séták tudták enyhíteni.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

A hazai erdők látogatottsága ugrásszerűen, mintegy 25-30%-kal megnőtt.

Az erdő pedig nemcsak testi, hanem lelki felüdülést is nyújt számunkra. Ebben jelentenek támpontot a most avatott keresztek, amelyek megállásra, a Teremtővel való találkozásra hívnak bennünket – jelentette ki Szentpéteri Sándor.

Azért döntöttünk úgy, hogy itt, a megyeszékhelyet Sóstóval összekötő út mentén helyezzük el a keresztet, mert nyíregyházi székhelyű cégként az volt a célunk, hogy a város ikonikus helyén, a Sóstói-erdőben kapjon maradandó emléket az egész ország számára kiemelt jelentőséggel bíró kongresszus – mondta köszöntőjében dr. Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a közelben halad el Közép-Európa zarándokútja, a Mária út.

A tervek szerint hamarosan egy kitérőt hoz itt létre az erdőgazdaság, ami ehhez a kereszthez vezeti el a zarándokokat. Abban bíznak, hogy itt is egy zarándokhely alakul majd ki, amelyet az erre járók nem hagynak ki a célpontjaik közül.

Forrás: 
NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kokainkereskedelem helyett faiskola

Kolumbia esőerdőit évtizedeken keresztül irtották engedély nélkül, nemcsak a trópusi fák kitermelése, hanem a kábítószernek való növények termesztése miatt is. Több mint ötven éven keresztül számos véres összecsapásnak volt a színhelye a kolumbiai Sierra de La Macarena Nemzeti Park, emberek ezrei vesztették életüket a kokainkereskedelem miatt.

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.

Az erdő ezerágú rendeltetése

Az Agrárminisztérium fásítási és erdőtelepítési programjainak célja, hogy 2030-ra Magyarország területének a 27 százaléka erdővel borított legyen, amivel mintegy 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni.

Alapjaiban hibás az új uniós erdészeti stratégia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hangsúlyozza: újra kell gondolni az EU új erdészeti stratégiáját, a fenntartható európai erdőgazdálkodás jövője érdekében. A stratégiatervezet komolyan veszélyezteti az erdőgazdálkodás társadalmi, környezeti és gazdasági pillérjeinek jelenlegi egyensúlyát – állapította meg három nemzetközi szakmai platform is.

Ne a lakossággal és a gazdákkal fizettesse meg az Európai Bizottság a 2030-as klímapolitikai célok költségeit

Az Európai Bizottság klímacsomagja jelentős hatással lesz a mezőgazdasági termelőkre és az erdőgazdálkodókra is az előttünk álló évtizedben. El kell kerülni, hogy a klímacélok teljesítése drasztikus élelmiszerár-emelkedést okozzon, mert az még nagyobb terhet jelentene a fogyasztók és a gazdák számára egyaránt – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket az új Uniós Erdőstratégia kialakításakor

A fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben hozzájárul a Zöld Megállapodásban foglalt klímavédelmi célkitűzések eléréséhez, azonban ezt nemzeti hatáskörben elfogadott szabályokkal lehet a leghatékonyabban ösztönözni – közölte Nagy István agrárminiszter. Az erdőgazdálkodás döntően nemzeti kompetencia, ezért Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a nemzeti erdészeti politikákat.

Két év után szabadítottak meg egy szarvast egy gumiabroncstól a nyakán

Több mint két éve kóborolt egy hím szarvas a nyakán egy gumiabronccsal Coloradóban, míg meg nem szabadították tőle - közölték vadvédelmi szakemberek.

Digitalizáció az erdőgazdaságban

A Mecsekerdő Zrt. digitális készletnyilvántartás bevezetésével korszerűsíti gazdálkodását: az új, mobiltelefonos alkalmazással mellőzhetők a papír alapú nyomtatványok, ami nem csak a vállalat környezettudatosságát erősíti, hanem az értékesíthető készletekről, fatermékekről naprakész adatok állnak rendelkezésre.

Indul a gombaszezon – az óvatosság különösen fontos

Az erdészek arra intenek, hogy minden esetben vizsgáltassuk be szakértővel a gombát, mielőtt az az asztalra kerülne.

Egy nap a Nagyerdőn

Debrecen erdőbirtokán 1939. október 10-én az Ohatitól a Gúti erdőig, összesen 35 helyen és 74 hektáron jelöltek ki természeti emléket. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be a Nagyerdő északkeleti sarkának egy harminchektáros, és alább még öt kisebb darabját. Erre is emlékeztek a Nagyerdő Napja elnevezésű rendezvényen, amit a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete szervezett, a Nagyerdő Hetéhez kapcsolódva.