0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Sok a hagyma, alacsony az ára

Európában jelenleg túlkínálat van a piacon vöröshagymából. Ráadásul nemcsak sok a termés, hanem az átlagos hagymaméret is túl nagy az elmúlt időszak csapadékos időjárása következtében. Sok hagymatermelő így magasabb termésátlagot ért el hektáronként, mint a korábbi években.

A külkereskedelmi nehézségek miatt a hagyma kilogrammonkénti ára drámaian csökkent. Olyannyira, hogy augusztus legvégén egy hollandiai hagymatermelő 200 tonna hagymát hagyott a szántóföldjén, mert a piaci ár (2 cent/kg) mélyen a termelési és betakarítási költségek alatt volt.

Belgiumban azonban ismét enyhén drágult a hagyma.

Stefaan Lannoo hagymatermelő, a Fresh Onions cég vezetője szerint az áremelkedésnek két oka van: egyrészt megnövekedett a kereslet külföldről, másrészt néhány környező országban, például Franciaországban, a csapadékos időjárás miatt logisztikai problémák merültek fel. Az ár valószínűleg tovább fog emelkedni, ami szerencsés, mert sok hagymát kellett fölhalmozni, a nedves időjárás pedig megnöveli a betegségek, fertőzések veszélyét, így a termelési kockázatot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet