0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.

Természetesen a legjobb búvóhely maga a természet. Sűrű aljnövényzettel benőtt bokrok alja, háborítatlan rőzsekupac tökéletes telelőhely a sünnek.

Ezek száraz, belső részében kiválóan elvackolják magukat a téli álom idejére. A nyári időszakban pedig a védett zugok ideális bölcsőt jelentenek a sünfiaknak. Ugyanakkor ezek a természetes helyek kelletlenséget okozhatnak az embernek. A kupacba halmozott ágak és levelek elcsúfítják a kertet és az utcát és a szél is elhordja. Pedig ha figyelembe vesszük a fontosságát, máris másként néznénk ezekre a dolgokra. A helyben felhalmozott és ágakkal letakart levelek a tél során elkezdenek lebomlani.

A bomlás során a kupac térfogata töredékévé zsugorodik, valamint a halom alján lévő komposztálódott levelek tápanyaggal dúsítják a talajt. 

Ezáltal kedvezőbb környezeti feltételeket biztosítunk a tavaszi virágok számára, mindeközben a sünöknek is kedvezünk!

Ha az említett módszerek nem megoldhatók, építsünk süngarázst. Hogy hogyan?

A süngarázs egy kb. 50x40x20 cm-es, kutyaházszerű búvóhely, mely két részből áll.

A kisebbik rész a természetben vájt üregek bejárati folyosóját hivatott imitálni, míg a nagyobb tér maga a lakrész.

Készíthetünk felnyitható fedelü süngarázst is, amit az állat szempontjából kevésbé ajánlott, mondván a többszöri felnyitással felzavarhatjuk őket téli álmukból. Nem szabad elfelejteni, hogy a süngarázs megfelelő kihelyezése legalább akkora felelősség, mint annak elkészítése.

A lakrészt szigorúan száraz levelekkel, fűvel, esetleg mohával finoman béleljük ki, de adjuk meg a lehetőséget, hogy a sün is hordhasson be magának almot.

Ezzel is erősítjük a helyhez való kötődését. A legmegfelelőbb hely a rekettyés, ennek híján válasszunk ki a kertben, parkban olyan eldugott bokrost, ami alá betolhatjuk süngarázsunkat, majd hordjuk rá a száraz avart, hogy a mesterséges lak minél jobban beleolvadjon a tájba.

Ennek a módszernek köszönhetően számos süninek nyújtunk menedéket, így tavasszal „bérlőink” vissza-visszatérhetnek kertünkben, ahol számos gerinctelen kártevőtől megóvhatják kertünk növényeit.

MMG Direkt

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítás 14. alkalommal lesz megrendezve KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti. Az eseményről Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának a főigazgatója adott tájékoztatást az MMG Direkt videósorozat legújabb adásában, amit Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője moderált.

youtube://v/UF9tv3cpy5g

Forrás: magyarmezogazdasag.hu