Back to top

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.

Természetesen a legjobb búvóhely maga a természet. Sűrű aljnövényzettel benőtt bokrok alja, háborítatlan rőzsekupac tökéletes telelőhely a sünnek.

Ezek száraz, belső részében kiválóan elvackolják magukat a téli álom idejére. A nyári időszakban pedig a védett zugok ideális bölcsőt jelentenek a sünfiaknak. Ugyanakkor ezek a természetes helyek kelletlenséget okozhatnak az embernek. A kupacba halmozott ágak és levelek elcsúfítják a kertet és az utcát és a szél is elhordja. Pedig ha figyelembe vesszük a fontosságát, máris másként néznénk ezekre a dolgokra. A helyben felhalmozott és ágakkal letakart levelek a tél során elkezdenek lebomlani.

A bomlás során a kupac térfogata töredékévé zsugorodik, valamint a halom alján lévő komposztálódott levelek tápanyaggal dúsítják a talajt. 

Ezáltal kedvezőbb környezeti feltételeket biztosítunk a tavaszi virágok számára, mindeközben a sünöknek is kedvezünk!

Ha az említett módszerek nem megoldhatók, építsünk süngarázst. Hogy hogyan?

A süngarázs egy kb. 50x40x20 cm-es, kutyaházszerű búvóhely, mely két részből áll.

A kisebbik rész a természetben vájt üregek bejárati folyosóját hivatott imitálni, míg a nagyobb tér maga a lakrész.

Készíthetünk felnyitható fedelü süngarázst is, amit az állat szempontjából kevésbé ajánlott, mondván a többszöri felnyitással felzavarhatjuk őket téli álmukból. Nem szabad elfelejteni, hogy a süngarázs megfelelő kihelyezése legalább akkora felelősség, mint annak elkészítése.

A lakrészt szigorúan száraz levelekkel, fűvel, esetleg mohával finoman béleljük ki, de adjuk meg a lehetőséget, hogy a sün is hordhasson be magának almot.

Ezzel is erősítjük a helyhez való kötődését. A legmegfelelőbb hely a rekettyés, ennek híján válasszunk ki a kertben, parkban olyan eldugott bokrost, ami alá betolhatjuk süngarázsunkat, majd hordjuk rá a száraz avart, hogy a mesterséges lak minél jobban beleolvadjon a tájba.

Ennek a módszernek köszönhetően számos süninek nyújtunk menedéket, így tavasszal „bérlőink” vissza-visszatérhetnek kertünkben, ahol számos gerinctelen kártevőtől megóvhatják kertünk növényeit.

MMG Direkt

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítás 14. alkalommal lesz megrendezve KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti. Az eseményről Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának a főigazgatója adott tájékoztatást az MMG Direkt videósorozat legújabb adásában, amit Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője moderált.

MMG - Direkt | Megújulva vár mindenkit a KÁN | Vörös Péter, főigazgató, MATE Kaposvári Campus

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

A társaságkedvelő mókusok boldogabbak

Egy kutatás során megállapították, hogy a mókusok négy különböző személyiségjegyet mutatnak, amelyek befolyásolják, hogyan használják a környezetükben lévő teret és erőforrásokat. A kutatók úgy vélik, hogy a tanulmány eredményei felhívhatják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére irányuló intézkedések fontosságára.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Fűszernövény-torony a konyhába

Napjainkban a háztartásokban általában nagyobb a választék szárított fűszernövényekből, mint frissekből.

Karalyos Gábor interjú - Kertbarát Magazin

Karalyos Gábor színésszel színházi darabokban, filmekben, televíziós sorozatokban sokszor lehet találkozni, sőt még reklámfilmekben is. Legújabban pedig egy új csatornán is egyre népszerűbb, a Vegán Hegylakó Facebook oldalán rengetegen követik a posztjait. Ezt a szerepet, mint mondja, egyedül játssza, a posztokban ő az egyedüli szereplő, sőt főszereplő, hiszen a saját életébe enged bepillantást...és további érdekes részletek derülnek ki a Kertbarát Magazin szeptember 24-én megjelenő számában.

Lassan csak a poloskák maradnak – Növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A szeptember közepéig tartó késő nyári idő elvileg elsősorban a kártevőknek kedvezett volna, viszont azok közül sokan erre az évre már befejezték a tevékenységüket. Nem így a poloskák.

Méhek öltek meg 63 veszélyeztetett pingvint Dél-Afrikában

Méhraj ölt meg 63 veszélyeztetett pingvint a dél-afrikai Fokvároshoz közeli tengerparton.