Back to top

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Az innovátorok és start-up-ok körében tapasztalható rendkívül nagy érdeklődés miatt a BASF – fenntartható fejlődést célzó – Innovation Hub versenyére a jelentkezési határidő két héttel meghosszabbodik, így a pályázatokat szeptember 30-án éjfélig lehet leadni.

A BASF Innovation Hub régiós versenye Közép- és Dél-Európa 11 országában, többek között Magyarországon kerül megrendezésre.

A verseny azokra a megoldásokra helyezi a hangsúlyt, melyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak az Európai Uniós zöld megállapodás alappilléreihez, azaz a tiszta energiához, a fenntartható mezőgazdasághoz és a körforgásos gazdasághoz.

„Óriási az érdeklődés az egész régióban. Eddig több, mint 100 pályázat érkezett be különböző innovátoroktól és start-up vállalkozásoktól. Számos megoldás született a biológiai anyagok legkülönfélébb célokat szolgáló felhasználására, de sok ötlettel álltak elő a jelentkezők a műanyag hulladék újrahasznosítása, vagy akár az okos öntözés terén is.

Nyilvánvaló, hogy a zöld megállapodás és annak célterületei egy olyan téma, amely ösztönzőleg hat mindazokra a fiatalokra, akik olyan értékes megoldásokon dolgoznak, melyek a fenntarthatósághoz járulnak hozzá.

Ezért döntöttünk úgy, meghosszabbítjuk a jelentkezési határidőt, ezzel lehetőséget biztosítva azoknak a start-upoknak, akik még nem jelentkeztek, hogy ötleteiket szeptember 30-án éjfélig benevezzék a versenybe” - hangsúlyozta Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője.

A verseny helyi szakaszában a zsűri Magyarország és Ausztria viszonylatában fogja kiválasztani azt a legjobb ötletet, ami ezután a BASF Innovation Hub régiós döntőjében fog versenyezni más országok legjobb megoldásaival. A helyi szakasz nyertese bruttó 2.500 euró, míg a régiós szakaszban a legjobb elképzelés bruttó 5.000 euró díjban részesül.

“A versenyen innovátorok és legfeljebb öt fős start-up csapatok vehetnek részt. Az egyetlen kikötés az, hogy a pályázati ötlet közvetlenül vagy közvetve járuljon hozzá a tiszta, megbízható és megfizethető energiát célzó megoldások, a fenntartható mezőgazdaságot és a körforgásos gazdaságra való átállást lehetővé tevő megoldások kialakításához.

A legjobb projekteknek szánt összeget minden olyan módon fel lehet használni, amit az innovátorok és start-up-ok alapvetően fontosnak tartanak ötletük megvalósításához.

Legyen szó akár egy kiállításon való részvételről vagy egy termék végleges formájának kialakításáról vagy teszteléséről, mi támogatjuk azt!” – magyarázza Dr. Thomas Narbeshuber, majd emlékeztet arra, hogy a pénzeszközök hiánya szokott lenni az egyik leggyakoribb oka annak, hogy néha a legjobb egyéni elképzelések végül mégsem valósulnak meg.

A versenyről, a követelményekről és a jelentkezés módjáról további információk az alábbi honlapon érhetők el: http://www.join-innovationhub.com/.

Forrás: 
BASF Hungária Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.