Back to top

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Andy Halliwell, a Publicis Sapient (amerikai tanácsadó cég) kiskereskedelmi részlegének vezető igazgatója szerint az ellátási lánc problémái által érintett kategóriák és termékek listájának bővülésével a vállalkozásoknak azonnal el kell kezdeniük gondolkodni azon, hogy miként lehet megőrizni a karácsonyt.

Alacsony készletszintek

„Azt mondják, hogy a meghatározó kiskereskedelmi láncok készletszintjei jelenleg a legalacsonyabbak az 1980-as évek óta, amit számos tényező okoz, például a tehergépkocsi vezetők hiánya, a Brexit és a világjárvány miatti munkaerőhiány, valamint a megnövekedett árukereslet is” – mondta Halliwell.

„Az is aggodalomra ad okot, hogy a munkaerő- és anyaghiány veszélyeztetheti az Egyesült Királyság gazdasági fellendülését. Hogyan tudnak ezzel megbirkózni a kiskereskedők?

A kiskereskedőknek most kell arra gondolkodniuk, hogy rávegyék az embereket, hogy előre lefoglalják a karácsonyi árucikkeket, és ösztönözzék a fogyasztókat, hogy előre tervezzenek, ahelyett, hogy az év későbbi szakaszában impulzusvásárlást végeznének.”

A probléma kezelése

Augusztusban a Logistics UK (az Egyesült Királyság egyik legnagyobb szakmai szövetsége, amelynek tagjai közúti, vasúti, tengeri és légi árukat szállítanak) és a British Retail Consortium (BRC, az Egyesült Királyságban működő kiskereskedelmi vállalkozások szakmai szövetsége) az üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős minisztériumhoz (BEIS) fordult, hogy felvázoljon három lépést, amelyet a kormány tehet az ellátási lánc válságának leküzdése érdekében.

Míg a kiskereskedelmi és logisztikai iparágak proaktív intézkedéseket tesznek a járművezető hiány kihívásának kezelésére - többek között emelik a béreket, bónuszokat kínálnak, és belső képzési programokat vezetnek be-, a kormánynak azonnali lépéseket kell tennie az ellátási láncok támogatása érdekében – írták.

Szorgalmazták a DVSA (járművezető- és járműszabványügyi hatóság) vizsgálati kapacitásainak növelését, hogy az ügynökség feldolgozhassa a világjárvány idején visszatartott járművezetői vizsgák elmaradását;

ideiglenes munkavállalási vízumot kell adni az EU-ból érkező tehergépkocsi-vezetőknek (amit az Egyesült Királyság kormánya azóta elutasított), valamint a készségfejlesztési és képzési programok kell indítani.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.