0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

A szeptember eleje óta tartó csapadékmentes idő után múlt vasárnaptól már elszórtan előfordult egy-egy zápor az országban, de számottevő eső sehol sem hullott.

A 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte jelentős hiányt mutat az átlaghoz képest, a Dunántúlon 50-60 mm-es, a 90 napos összegben pedig nagy területen 100 mm-t meghaladó hiány halmozódott föl.

A talaj szinte országszerte száraz, az augusztus végi csapadék csak a felszín közeli réteget tudta nagy területen átnedvesíteni, de azóta már ez is jórészt kiszáradt. A felső fél méteres réteg az Alföld jelentős részén és a Dunántúl középső és északi területein ismét kritikusan száraz, nedvességtartalma nem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 40%-át sem, de sokfelé a 30%-át sem. A hőmérséklet az elmúlt napokban a nyarat idézte, a maximumok a múlt hét vége óta 30 fok körül alakultak.

Hajnalonként főleg hétfőig igencsak hűvös volt, addig sokfelé hűlt 10 fok alá, a „fagyzugokban” 5 fok közelébe a levegő.

A napraforgó a növényszáradás, a kukorica pedig a teljes érés fenológiai fázisában jár, előbbi növény betakarítása zajlik.

Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban a nyáron attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület.

A nyár nagyobb része aszályos volt, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként csak derékig érő, hamar elöregedett, kiégett kukorica is előfordul. Az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékek várhatók, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A repce vetéséhez, illetve magágy előkészítéséhez kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék, de a kelés után a kezdeti fejlődéshez már nagy szükség lenne az esőre. Az elmúlt napokra jellemző napos, száraz, meleg idő az őszi gyümölcseink érését segítette.

Változás előtt áll időjárásunk: ma éjjel markáns frontrendszer érkezik, országszerte esővel, záporral, zivatarral. A csapadékzóna pénteken délután, este hagyja el az országot kelet felé. Szombaton és vasárnap kisebb eső, zápor fordulhat elő, hétfőn délnyugaton hullhat újabb jelentősebb eső, bár az előrejelzés bizonytalansága ekkortól megnő.

Összességében nagy területen hullhat 5-10 mm-t meghaladó csapadék, de északon akár 20-25 mm is lehullhat.

A légmozgás pénteken északnyugatira fordul és nagy területen megerősödik. Szombaton napközben is várhatók erős széllökések, majd a folytatásban napközben is élénk szélre számíthatunk. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, a hét végéig a maximumok 20-25 fok között, a jövő hét elején pedig csak 15-20 fok között várhatók. A minimumok majd a jövő hét első felében esnek vissza, ahogy kevesebb lesz a felhő fölöttünk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu