0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Tagadhatatlanul rengeteg vitaminkészítmény áll rendelkezésünkre, szinte Dunát lehetne velük rekeszteni. Koránt sem igaz azonban mindre, hogy a hatóanyagaik jól felszívódnak és valóban hasznosulni tudnak a szervezetben.

A zöldségekre és gyümölcsökre viszont mindig számíthatunk, és kell is, mert fogyasztásuk nélkülözhetetlen. Következzen ezért néhány javaslat kincstáraink őszi megtöltéséhez:

Karotinbombák

A sütőtök antioxidáns, szem- és látásvédő, vérnyomáscsökkentő hatású. A sárgarépa hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, antioxidáns, baktérium- és vírusölő hatású, védi a májat, és támogatja a veseműködést. Az édesburgonya védi a szöveteket, növeli a limfociták (T- sejtek) számát.

C- vitamin raktárak

A vadrózsa C-vitaminban gazdag álbogyóit legjobb minél frissebben és lehetőleg nyersen felhasználni. A professzionális szárítása nagy szakértelmet és odafigyelést igényel, ellenben értékes vitamintartalmának nagy részét elveszti. Hideg vízben történő áztatással vitamindúsabb, főzéssel ásványi anyagokban gazdagabb teát kapunk.

A sóskaborbolya meglehetősen savanyú, de nagyon zamatos bogyóiból érdemes minél többet begyűjteni. A vitamintartalom kiaknázása végett legjobb nyersen feldolgozni, és hűtőszekrényben tartva, naponta többször inni belőle 1-1 kortyot.

A homoktövis termése gazdag C-vitaminban, de tartalmaz béta- karotint, E-vitamint és flavonoidokat. Fokozza a szervezet ellenállóképességét, a kollagénszintézist és segíti a vas felszívódását, ami szintén fontos az immunvédelem során.

D-vitamin

Az ésszerű keretek között végzett napfürdőzés hatására képződik a bőrben, illetve a táplálékaink közül egyes természetes körülmények között termő gombák járulnak hozzá a bevitelhez. Kössük tehát össze a kellemest a még kellemesebbel, tegyünk egy kis kirándulást a jó levegőn és gyűjtsünk ehető gombákat.

Hagymafélék

A fokhagyma stimulálja az immunrendszert, erős antibiotikus és antivirális hatással rendelkezik. Hatékonyan megelőzi, illetve kezeli a légzőszervi betegségeket. Fertőtleníti az egész légző-, és emésztőrendszert. Serkenti a máj működését és az epe termelődését.

A vöröshagyma baktérium-, és vírusölő hatású, továbbá erőteljes méregtelenítő és vértisztító. Segíti az emésztést és táplálja a bélflórát. Hőérzékeny hatóanyagaik miatt fogyasztásuk nyersen (is) ajánlott.

Ginzeng

Az emberi test formáját utánzó gyökér serkenti az immunrendszert, fokozottabb munkára készteti a fehérvérsejteket. Ösztönzi az interferonok és a fertőzésekkel küzdő antitestek képződését. Javítja a szervezet alkalmazkodóképességét fizikai és érzelmi stressz esetén.

Kasvirág

Antibakteriális, vírus-, és gombaölő, gyulladáscsökkentő hatással bír. Közvetlenül hat a csecsemőmirigyre és különféle módokon stimulálja az immunrendszert: növeli a falósejtek mikrobapusztító képességét, valamint a T-sejtek termelődését, és tönkreteszi a mikrobák szövetoldó enzimjeit.

Az őszi időszakban hasznos kúraszerűen használni valamilyen formában, pl.: tinktúraként vagy tea formájában, esetleg homeopátiásan. Nagyon fontos azonban betartani az adagolási javaslatot és nem csak azért, mert a hozzászokás miatt csökken a hatása, hanem leginkább azért, mert kellemetlen tünetekkel jár, ha túl sokáig használják folyamatosan.

Gyömbér

Segíti az influenzavírusok elpusztítását, fokozza a test védekezőképességét. Megfázás, influenza és egyéb fertőző betegségek esetén is van értelme hozzá fordulni segítségért.

Aranyvessző

Megtisztítja a vesét és alaposan átmossa a húgyhólyagot. Erősíti az immunrendszert. Támogatja a májat méregtelenítési feladatainak elvégzésében. Serkenti a nyirokkeringést és átöblíti a nyirokmirigyeket.

Édesgyökér

Oly módon serkenti az immunrendszert, hogy közben megnöveli az interferonok előállításának mértékét, és stimulálja a falósejteket. Gondoskodik a sejtek és a szöveteket megóvásáról és megújításáról. Enyhíti a köhögést, a torokfájást, a hörghurutot, és megszünteti a légzőszervek gyulladásait.

Nagyon hatásos köptető, segít a besűrűsödött váladékok feloldásában, és a tüdőben felhalmozódott szennyezőanyagok eltávozásában.

Kamilla

Élénkítő hatással van a védekezőrendszer fertőzésekkel szembeni élharcosainak (macrofágok, B- limfociták) tevékenységére. Influenza és megfázás esetén ezért áldásos segítség egy- egy kamillatea elkortyolása.

Immunrendszerünknek nap, mint nap temérdek behatással kell felvennie a harcot, egy kis támogatás tőlünk és a növényvilágtól csak a javára válhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu